Peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologişti din Hong Kong. Mii de tone de plastic vor polua apa din cauza măştilor şi vor pune în pericol viaţa marină, relatează Digi24.
Un raport al OceansAsia, un grup de ecologişti cu sediul în Hong Kong, estimează că anul acesta au fost realizate peste 52 de miliarde de măşti de protecţie de unică folosinţă, pentru a face faţă cererii în pandemie. O estimare realizată de specialiştii care au întocmit raportul arată că cel puţin 3% dintre acestea vor fi ajunge în mare.
"Măştile faciale de unică folosinţă sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice suflate în topitură şi sunt dificil de reciclat atât din cauza compoziţiei, cât şi a riscului de contaminare şi infecţie", se arată în raport.
"Aceste măşti ajung în oceanele noastre atunci când sunt aruncate în mod necorespunzător, atunci când sistemele de gestionare a deşeurilor sunt inadecvate sau inexistente sau când aceste sisteme sunt copleşite din cauza volumului crescut de deşeuri", se mai arată în documentul citat de New York Post.
Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor şi va fi nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune.
În plus, pe lângă de efectele nocive ale particulelor de micro-plastic şi nanoplasic, şi firele elastice cu care se prind măştile după urechi, prezintă un posibil risc pentru viaţa acvatică.
În raport sunt prezentate câteva exemple de animale marine ucise de măşti, inclusiv un peşte balon găsit mort pe o plajă din Miami, după ce s-a prins în aţele unei măşti.
Autorii studiului recomandă utilizarea măştilor de pânză reutilizabile şi lavabile "ori de câte ori este posibil".
De asemenea, Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale din Marea Britanie a sfătuit oamenii să "rupă elasticele" măştilor înainte de a le arunca.