Mai mult de 100 de companii americane, printre care giganţii din domeniul tehnologiei, s-au asociat pentru a contesta în justiţie ordinul preşedintelui american Donald Trump prin care este interzisă temporar intrarea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a cetăţenilor din Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen, informează Reuters.
Grupul de companii susţine că această interdicţie stimulează companiile puternice să mute locurile de muncă în afara Statelor Unite.
Companiile, printre care Apple, Google, Microsoft, Uber şi Twitter, au depus o contestaţie la Curtea de Apel din San Francisco. Semnatarii susţin că ordinul executiv care interzice temporar cetăţenilor din şapte ţări cu majoritate musulmană să intre în SUA "cauzează daune semnificative asupra business-ului american".
Noul preşedinte republican a stârnit proteste şi haos în SUA şi în aeroporturile din toată lumea prin ordinul său executiv.
Donald Trump a apărat interdicţia, susţinând că doreşte o verificare mai dură a oamenilor care vin în Statele Unite şi să protejeze mai bine ţara de ameninţarea atacurilor teroriste.
La acţiunea juridică mai participă Intel, Netflix, Ebay, Tesla şi SpaceX, dar şi companii din afara domeniului tehnologiei, precum Levi Strauss şi Chobani. În total, aproximativ 127 de companii au semnat contestaţia, după ce au criticat anterior decretul semnat de Donald Trump, precizează Reuters.
Un judecător federal din Seattle, SUA, a blocat temporar, saptămâna trecută, decretul împotriva imigraţiei al preşedintelui american, iar Casa Albă a promis imediat o replică, prefigurând astfel o înfruntare cu justiţia americană, relatează AFP.
În contestaţia lansată, companiile au susţinut că ordinul executiv a creat incertitudine în rândul întreprinderilor care depind de talentul oamenilor din afara SUA.
Ca răspuns, guvernul federal a susţinut că preşedintele îşi exercită autoritatea sa constituţională de a controla graniţele Statelor Unite şi că legea îi permite să suspende intrarea oricărei clase de străini care "ar fi în detrimentul intereselor Statelor Unite".
Reprezentanţii companiilor care au luat parte la acţiunea legală amintită afirmă că politicile de imigrare au avut contribuţii importante în economia americană.