Peste 2.000 de angajaţi de la Metrou au luat cu asalt Guvernul

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2005

Sindicaliştii "Metrorex" au cerut demisia ministrului de resort

Peste 2.000 de salariaţi ai companiei "Metrorex", mai mult de jumătate din numărul lor total, au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, după ce, marţi, au redeschis conflictul de muncă. Înarmaţi cu fluiere şi pancarde, sindicaliştii au scandat demisia ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, şi majorarea salariilor. Aceştia au cerut aplicarea contractului colectiv de muncă pe ramură, întrucît, în prezent, cel pe unitate nu există. Ei au pus accent pe respectarea unei singure clauze, cea care vizează un salariu minim lunar de 150 de euro.

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) au spus că nu vor ceda sub nici o formă şi că, dacă este nevoie, vor ajunge din nou la greva generală. În cazul în care nu vor primi nici o propunere de la administraţie, lucrătorii de la Metrou vor declanşa greva generală în perioada Sărbătorilor, cînd circa un milion de persoane utilizează acest mijloc de transport, conform preşedintelui Uniunii Sindicale, Ion Rădoi.

Tot ieri, o delegaţie a USLM a înaintat, pentru a doua oară în trei zile, o adresă ministrului de resort, în vederea concilierii conflictului. Liderul de sindicat a declarat că este ultima în acest sens şi că, în termen de o săptămînă, va putea decide care este următorul pas. Ei au depus o astfel de petiţie şi la sediul Guvernului.

Sindicaliştii au subliniat din nou ilegalitatea funcţionării Consilului de Administraţie, susţinînd că acesta nu este înscris în Registrul Comerţului, unde figurează membrii fostului Consiliu.

Reprezentanţii USLM au învinuit şi presa, pentru afectarea imaginii liderului lor, senatorului PSD, Ion Rădoi.

În ceea ce priveşte poziţia administraţiei, Liviu Şoavă, directorul general al "Metrorex", ne-a declarat că domnia sa îşi va menţine decizia. Acest lucru înseamnă că sindicaliştilor nu li se va face nici o propunere de majorare a salariilor, în primul rînd, pentru că bugetul aprobat nu permite acest lucru.

Referitor la aplicarea contractului colectiv de muncă pe ramură, conform domnului Şoavă, acesta nu poate fi aplicat fără negocieri. Sindicaliştii, contrar afirmaţiilor pe care le fac, nu se prezintă la negocieri sau, atunci cînd merg la discuţii, stau doar cîteva minute, după cum ne-a spus Liviu Şoavă.

Conflictul de la Metrou a fost declanşat iniţial în luna noiembrie, cînd angajaţii companiei au solicitat o creştere salarială de 23% şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Întrucît solicitările nu le-au fost îndeplinite, sindicaliştii au declanşat greva generală. Ulterior, acţiunea de la Metrou a fost găsită ilegală de către justiţie şi a fost suspendată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb