Peste nouă ani să-mi ziceţi Moise

MAKE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 august 2021

Peste nouă ani să-mi ziceţi Moise
MAKE

Măi, voi de colo!

Aţi fost vreodată la Casa Groazei?

După ce ţipă strigoii la tine, cineva te scuipă şi bu-ha-haaa!, simţi atingerea morţilor care tropăie (craniile rînjesc la creştetul fiecăruia); o coteşti peste crocodil, dai cu capul în oglindă şi te clatini prin butoi spre satisfacţia inginerului proiectant, după aia vine toboganul şi scara minune, în care, dacă ştii să bagi piciorul oportun, ajungi în vîrf din trei paşi - patru metri/pasul, ca în piaţa de capital, dacă nu, rămîi cu piciorul în aer şi te bălăngăni pînă te ia instructorul sportiv, când îl trezesc răcnetele.

Distracţie!

Eh, aşa este şi în pandemie, pentru Redacţia unui ziar - (BURSA este cel mai longeviv dintre cele întemeiate direct cu capital privat) - care, după treizeci de ani de apariţie neîntreruptă, vine crocodilul şi-ţi clefăie să treci la coadă, întrerupi mata' tipăritul şi treci mata' în rînd cu analfabeţii de pe TikTok, Facebook şi blogurile imbecile de copy/paste; preocupă-te de audienţă, în competiţie cu Luis Stan, Boala copiilor şi fake/minciunile: "Ce faceţi, băi, nebunilor?!" (citat din Luis Stan, care cuprinde opera sa completă, unul şi acelaşi discurs din fiecare din zecile de clipuri cu care şi-a cucerit, literalmente, publicul şi zecile de mititei la grătar).

Casa Groazei, în varianta că ştim să băgăm piciorul.

Minciuna prin omisiune a devenit "la crème de la crème", doar pentru profesionişti, în rest e care dă mai tare cu ce apucă.

S-a dus dracului deontologia, scrii cot la cot cu lefegiii şi lefegioaicele, nu contează ce, contează SEO şi dacă nu ştiţi ce este aceea SEO, să vă explic: Search Engine Optimization (SEO), este un proces de perfecţionare a vizibilităţii site-urilor pentru motoare de căutare pe internet.

Dacă nu aţi înţeles, vă mai explic o dată: SEO înseamnă că un softist pe care Shakespeare l-a adormit, ştie mai bine decît redactorul şef cum să scrie şi chiar ce să scrie el şi toţi ziariştii lui, pentru că el ştie tehnic cum şi ce găseşte Google mai repede pe internet şi întrucît Google ştie mai bine ca oricine cine-ce vrea de pe internet, atunci tu, ca ziarist, eşti doar carne de tun în bătălia preferinţelor publicului.

Adică, nu-i de ajuns că te împingi cu mahalagioaicele pentru o bucăţică de tejghea, să ai unde să scrii, dar ceea ce ai scris nici nu ajunge la internet, dacă nu trece de SEO, iar odată trecut, Google dă articolul publicului numai dacă publicul îl vrea.

Să vă trag o concluzie: publicul citeşte ceea ce vrea să citească.

Dar propoziţia asta a concluziei nu înseamnă ceea ce pare normal să însemne, ea nu înseamnă că publicul este liber să aleagă ceea ce citeşte şi că face ceea ce vrea.

Asta m-am străduit să explic, că nu.

Nu, mass-media serveşte publicului doar confirmări a ceea ce publicul dorea să creadă.

SciFi.

Oameni cuplaţi la aparate, cu trăiri în bule virtuale.

Publicul, ziariştii, fenomenul mass-media.

E Casa Groazei.

Ei bine, cum o duce în această epocă ziarul BURSA, care la 10 august 2021, a împlinit frumoasa vîrstă de 31 de ani de la apariţie...

Păi, bine mersi!

Este o oază cu izvor.

În primul rînd că lucrăm de acasă, atît site-ul cu ştiri on-line, cît şi ziarul (pe care îl afişăm acolo) - numeroşi colegi îşi doresc revenirea la lucrul în sediul Redacţiei.

Ne-am adaptat la mediul on-line, continuăm să facem BURSA în fiecare zi, ca "e-paper", respectăm numărul de pagini, formatul şi orarul de producţie şi doar că nu îl ducem la tipografie; aşteptăm să se lămurească, vine valul al patrulea sau reîncepem tipărirea?

Pînă atunci, oricine îşi poate printa ziarul, descărcîndu-l de pe site-ul www.bursa.ro .

Reluarea tipăririi este cum ai pocni din degete...

Tot în on-line am trecut şi Conferinţele BURSA, ceea ce ne-a făcut să descoperim virtuţile participării de oriunde - de acasă, din ţară sau din străinătate (am văzut un secretar de stat care îşi ţinea discursul de la volan, e drept, trăsese pe dreapta).

Faptul ne-a înlesnit organizarea unor conferinţe internaţionale, între care absolut remarcabilă este Conferinţa de la Bucureşti de piaţă de capital de anul acesta, la care au participat reprezentanţii a unsprezece burse de valori din regiunea noastră - o premieră europeană ca amplitudine a participării - în care şi-au împărtăşit dorinţa de cooperare regională.

Lucrăm în continuare la calitatea ştirilor în timp real, pe care le difuzăm pe site, un proces de durată, de maturizare (în ciuda impresiei, în materie de ştiri în timp real sîntem în vîrstă de doar un an şi jumătate).

Am introdus clipuri video proprii, ba chiar şi filmuleţe de animaţie proprii.

Şi îmi place să cred că grafica prin care ilustrez coperta ziarului şi evenimentele pe care le organizează fac ca BURSA să fie cel mai frumos ziar din România, cum generos m-a lăudat Adrian Vasilescu şi cum primesc cîte o apreciere, din Elveţia, de la marele grafician Eugen Mihăescu.

În Casa Groazei, ne-am ţinut firea, am călcat prudent la fiecare pas, dar am înaintat cu curaj şi ne-am adaptat.

Această aniversare de 31 de ani a ziarului BURSA ne găseşte sănătoşi, cinstiţi, în plină dezvoltare - ziarul, site-ul, organizaţia şi noi înşine.

Am condus BURSA bine.

Dacă am fi trecut prin deşert, tata ar fi trebuit să-mi dea numele de Moise.

Dar, pînă la patruzeci de ani, mai avem.

La mulţi ani tuturor!

Opinia Cititorului ( 47 )

  1. Domnule Make, multă sănătate! Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și tot ce faceți. Presa românească n-a evoluat prea bine, dar ziarul BURSA a rămas o oază de jurnalism corect unde cititorii află ceea ce este important și ceea ce se întâmplă, și nu ceea ce este convenabil unuia sau altuia cu interese. Vă doresc mulți ani de viață dva, și și mai mulți ani ziarului BURSA! La Mulți Ani!

    Am cumparat (mult mai) multe carti in pandemie si chiar m-as abona.

    Succes și sănătate întregii echipe !

    Nu scrie nimeni ca tine, Make!Cand te citesc, parca ma eliberez de banalitate si prostie.La multi ani!

    La multi ani.

    Va multumim pentru informatii. 

    Va citesc zilnic si de multe ori mai mult de 70-80% din articole. 

    Daca n ar fi fost online n as fi putut, sunt plecat de peste 20 de ani din Romania. 

    Este singurul ziar (care se merita citit) si informatii pe care le am din Romania, exceptie familia.

    Multa sanatate la toti acasa 

    1. "Multa sanatate la toti acasa "

      multumim, la fel.

      aveti grija de voi si sa ne vedem cu bine acasa.  

    Sanatate si la multi ani!

    Eh, om muri și om vedea ce va mai fi cu presa scrisa, virtuala sau incorporată direct în bila prin cip, după preferințe.

    Cititul va deveni oricum un sport extrem, după cum merg vremurile. 

    Așa ca urez ziarului Bursa un La mulți ani în Casa Groazei!  

    Este o urare optimista pentru ca peste 9 ani multe din ziarele de azi (fituicile) vor fi devenit de mult oale și ulcele, din lipsa de cititori, inteligenți sau simpli tâmpiței. 

     

    Make,

    La multi ani cu santate si tot ce-ti doresti Tu si Echipa pe care ai format-o! 

    Chiar sunteti minunati si un bun exemplu pentru toti ceilalti! 

    Inceputul parca fost ieri! 

    Pataniile traversate nu au fost nici ele putine dar ati razbatut in toate cu intelepciune! 

    Sunteti un exemplu de profesionalism inovativ "pour les connaisseurs" si nu numai! 

    La Multi Ani si auzim numai de bine!

    1. APROB

    citesc constant doar acest ziar si pentru ca filtreaza informatia. prezinta ceea ce este important si nu senzational.

    vreau să-ţi zic un singur lucru: HAI BURSA !!!

    Respect pentru echipa si ziarul Bursa! Continuati treaba grozava pe care o faceti.

    1. Multumesc.Tine-o tot asa sa apucam si 75 ,speranta de viata A ROMANILOR.

    Nu mai aveti stiri internationale de buna vreme, Bloomberg,....., daca nu l ati mai avea si pe dl. Rechea nu stiu cine v ar mai citi.

    1. da, Rechea e de calibru greu - il urmaresc constant chiar daca nu comentez constant

      dar sa nu exageram, Bursa are nisa bine formata si in expansiune nu in contractie - am vazut ca e ok deschisa la noutatile din bransa gen crypto, fintech-uri, etc.

      Asta e ok, are orizont de dezvoltare.  

      Cel mai usor este sa ai stiri internationale. Vin gata impachetate. Ce aberatie!

    si mai grav decat grozaviile spuse de Make , este ca au trend crescator planetar . daca acum scoaterea din programa scolara a lui Shakespeare , pe motiv de rasism , pare o grozavie , se pare ca in viitor va fi o banalitate . o fi asta progres ? dar sa lasam macar pentru moment astea .... si La Multi Ani Make si Bursa !

    La Multi Ani!

    La multi ani. Sincer, eu citesc doar online. Nu stiu daca as citi stiind ca trebuie sa cumpar zilnic ziarul tiparit. Si nu e vorba de bani, ci ca ar trebui sa opresc zilnic la magazinul de presa. Nu prea stiu cum scoateti voi bani totusi, in afara de publicitatea pe site, si daca e suficient. Oricum ar fi, treaba buna stiu ca faceti si articolele sunt exact ceea ce trebuie. Nu mai e alt ziar in care sa gasesti articole asa bune. Poate doar ziarul financiar, dar doar cel corporate.

    1. nu, zf e inferior la nivel de analize

      zf poate fi considerat superior la nivel de speed media (rapiditatea cu care apar stirile noi) dar vad ca Bursa a muscat bucati mari din segmentul asta si s-a adaptat bine la segment.  

    In fiecare dimineata, prima lectura este ziarul Bursa. Apreciez ca publicati si informații de interes general si informațiile specializate de care avem nevoie. O notă specială de apreciere pentru curajul de a devoala manipularile de pe piata de capital. Bravo vouă!

    1. Sunt de aceeasi parere

    Buna ziua ,

    La aniversare , La multi ani , sanatate ,putere , inspiratie , impartialitate si corectitudine in ceea ce faceti , bine , pentru o corecta informare economica , financiara , si ... nu numai a cititorilor , a ROMANILOR.  

    Cu respect , Virgil

    Bursa e o oază de informații corecte și necenzurate în peisajul cenușiu al presei noastre. Veți ieși din Casa Groazei când vor dori alții să se termine valurile...în 2024-26.

    Deocamdată, nu sunteți în concurență cu mahalagioaicele sau cu presa de scandal, nici măcar cu celălalt ziar de profil, cenzurat ca vai de mama lui, din care dispar după publicare informațiile nedorite de oamenii patronului din umbră L.; iar pe softistul globalist puteți să contați strict în măsura în care înțelege ceva din ceea ce publicați-poate că mai pricepe ceva-cunosc unii asemănători abonați. 

    aveti dreptate

    Nu exista zi inceputa fara Bursa si Cursdeguvernare! Doar asta citesc din RO si ma consider norocos. La foarte multi ani !!!!°

    La multi ani cu soare in suflet si gand!

    La mulți ani.

    Când aveți titluri apocaliptice de genul „CÂT DE APROAPE ESTE NOUA ERĂ A ÎNTUNERICULUI ŞI FRIGULUI? Eliminarea hidrocarburilor din electricitate ne aruncă în beznă” e cam greu să susții deontologia și să acuzi lipsa acesteia la alții. Adică o poți face, după cum bine vedem, dar nu cade așa bine. 

    Domnul patron, aruncați o privire atentă la calibrul majorității comentariilor din site-ul dumneavoastră ca să vă dați seama care este publicul țină: conspiraționiști, bolnavi psihici și oameni de nivel intelectual redus în general. Asta e bula pe care o formați aici cu articole de genul celui anterior menționat. 

    În rest ce să zic. Multă sănătate dumneavoastră și colegilor și la mulți ani. 

    1. Pe ce te bazezi? Ai un studiu contrar? Nu suporti controversa? Esti atestat drept sanatos psihic? Ma indoiesc ca un om sanatos psihic jigneste sarbatoritii la aniversarea lor.

      La multi ani BURSA!

      Trebuie sa stiti ca jurnalismul corect nu atrage doar simpatia. 

      Pentru comentariul 22.0 nu putea exista o încununare mai potrivită sau o confirmare mai adecvată decât replica ta. Halatu'? Cât e halatu'? Cât costă halatu'? De ce așa scump? De unde ai halatu'? Etc, etc.

      La mulți ani ziarului, în alta ordine de idei. Îmi pare rău că au din nou așa o aniversare trista, pandemică. Îmi pare rău și ca Make se simte în Casa Groazei, scriind pentru tâmpiti, înconjurat de nebuni: poate are dreptate, poate uneori chiar așa e. Dar sa sperăm că vin și vremuri mai bune, pentru toată lumea. 

      Tocmai ăsta este farmecul comentariilor, atragerea iubitorilor de libertate:

      Ar trebui să primiți răspunsul din articolul din France Soir, 26.07.2021, semnat de autorul Alain Leduc: 

      Întoarcerea barbariei 

      Știam totuși. Am învățat la școală, uneori în familiile noastre; a fost un lucru citit și recitit în zeci de cărți de istorie și filosofie, în sute de romane, un lucru auzit pe tot atâtea scene de teatru; știam că nicio țară, nicio civilizație nu este ferită pentru totdeauna de întoarcerea barbariei și că ar fi nevoie doar de o acumulare de resemnare, de renunțări zilnice, de o slăbire treptată a vigilenței și a memoriei (1). Am știut că se va întâmpla, dar nu am știut – sau nu am vrut – să prevenim să se întâmple acest lucru. Iar astăzi, această barbarie vine peste noi. După ce a reușit, în mai puțin de un an, să transforme societățile noastre democratice în mase obediente, urmează un nou pas, și anume, discriminarea, denunțul, răzbunarea populară.  

      Flancați de pseudo-experții lor și de mass-media subordonată, conducătorii noștri au început să ne pună [din nou] această placă panicardă care, dacă nu facem nimic pentru a ne opune, va asmuți în curând o majoritate a francezilor împotriva „nevaccinaților”, acești cetățeni răi care refuză să ia parte la efortul național. Timp de o jumătate de secol, guvernele care s-au succedat în țara noastră nu au ezitat să recurgă la această strategie pentru a adopta legi care, în mod sistematic, au adâncit nedreptatea și ne-au deteriorat condițiile de viață, cu o violență tot mai accentuată de când Macron se află la putere.  

      Dar terenul a fost bine pregătit dinainte și, ca și în cazul măsurilor infantilizante și liberticide din ultimele 12 luni, această nouă ofensivă totalitară nu este de natură să provoace o „explozie” masivă și salutară de opoziție care ar face posibilă oprirea propagării ei. Pentru că oamenilor continuă să le fie frică. De virus, desigur (cum ar putea fi altfel dacă, în mod evident, mașinăria dezinformării nu a intrat deloc „în vacanță”), dar și mai tare probabil de o întoarcere la lockdown-uri și restricții privind ieșirea din case... 

      Totuși, ar fi nevoie de un pic de curaj și de bun simț pentru ca cetățenilor acestei țări să înceapă să li se deschidă ochii cu privire la ceea ce se întâmplă. Curajul și bunul simț, „sapere aude” Sapere_aude („Îndrăznește să gândești”, n. tr.) - formula kantiană a Iluminismului. Cum s-a putut ca, într-un timp atât de scurt, aceste virtuți cardinale pe care se bazează orice democrație care se respectă să fie golite de substanță până la punctul de a deveni sinonime cu obscurantismul și „conspirația”? Cum s-a ajuns aici? 

      Gândirea unică și corectitudinea politică 

      Montesquieu și teza sa despre determinismul istoric ne-au învățat să fim atenți la evenimentele mari și să le considerăm ca fenomene nu atât declanșatoare cât revelatoare. Dacă pseudo-criza sanitară a covidului a putut, în mai puțin de un an, să ne slăbească atât de puternic capacitatea noastră de gândire și să ne inhibe exercițiul îndoielii metodologice, este pentru că ceva din noi a fost deja format pentru asta. 

      Oricine își rezervă timp să observe evoluția societății noastre (și a majorității societăților occidentale) din ultimii 40 de ani poate constata puternica și frapanta tendință spre standardizarea comportamentelor și a mentalităților care o caracterizează. Este consecința directă a „gândirii unice” (remarcați, de altfel, oximoronul) care, în ciuda opoziției și a rezistenței, a reușit să modeleze o „opinie publică majoritară” foarte diferită de cea care încă predomina la începutul anilor '80. Modul de acțiune al acesteia nu este propaganda directă, faptul de a te forța să gândești într-un fel sau altul, ci mai degrabă condiționarea treptată, difuzarea unui zgomot de fond zilnic menit să ne convingă cu blândețe de virtuțile ideologiei dominante, și anume: că de acum înainte economia, piața, concurența sunt factorii care trebuie să reglementeze toate relațiile umane; că numai acest sistem poate garanta pacea și progresul umanității; și că rolul politicii trebuie de acum să se limiteze la a asigura buna funcționare a acestui sistem.  

      În cadrul acestei viziuni globaliste, manageriale și unificatoare, multe valori tradiționale sunt atacate sistematic ca fiind obstacole în calea progresului: națiunea, desigur, prezentată întotdeauna ca un fiind o potențială „generatoare de conflicte”, dar și religia (neapărat „retrogradă”), familia (obligatoriu „alienantă”) sau chiar cultura clasică (neapărat „elitistă”). Toate aceste valori ale trecutului trebuie să le înlocuim cu fluiditatea pieței și a identităților, precum și cu relativismul gusturilor și opiniilor; loialitatea și alte fenomene care țin de înrădăcinare trebuie înlocuite de dorința pentru inovație perpetuă și abilitatea de adaptare continuă; în încercarea de a ajunge la o flexibilitate și o viteză tot mai mari ... 

      Tragând profit la maximum din euforia consumeristă și din extinderea lumii virtuale, această ideologie economico-globalistă nu ar fi avut o putere de propagare atât de mare fără intervenția la nivel subliminal a corolarului acesteia: corectitudinea politică. Acest termen poate fi definit ca însemnând interiorizarea, mai mult sau mai puțin conștientă, a ideologiei menționate și renunțarea la criticarea deschisă a acestei ideologii. Corectitudinea politică înseamnă apelul la autocenzură deghizată sub cerința amabilității. Timp de 40 de ani am putut vedea cum acționează la toate nivelurile, în toate organismele unde este fabricată opinia: în presă și în instituțiile politice, în primul rând, dar și în școli, universități, asociații și partide sau oriunde se întâlnesc oamenii, discută și vin cu idei. Pentru cei care au rămas atașați de una sau alta dintre aceste valori tradiționale considerate neconforme (familie, religie, țară, cultură), corectitudinea politică funcționează ca un filtru: nu vor îndrăzni să-și afirme poziția cu aceeași fermitate cum ar dori, de teama de a nu șoca anturajul sau audiența și se vor limita la a-și exprima rezervele, atitudine care nu va împiedica realizarea consensului final. 

      Cu alte cuvinte, corectitudinea politică îi determină pe oameni să se conformeze dinainte opiniei majorității, indiferent dacă este reală sau doar presupusă. Ajungând la un grad suprem de eficiență, [corectitudinea politică] ne inhibă, în cele din urmă, capacitatea de a spune lucrurilor pe nume. În ochii noștri, realitatea însăși ajunge să-și pierdă substanța: ne obișnuim cu absurdul sau cu violența unei măsuri sau alteia decise de un „areopag” de tehnocrați; uneori nici nu mai vedem [realitatea]. Întreaga complexitate a experienței și a umanității ajunge să fie literalmente vaporizată într-un discurs compus dintr-o țesătură de minciuni, stereotipuri sau formule intenționat ininteligibile la care toată lumea aderă sau se preface că aderă din teama de a nu trece drept idioți, rigizi în gândire sau de modă veche. 

      Astfel, prin evitarea confruntărilor și dezbaterilor argumentate, prin faptul că am lăsat cuvintele să înlocuiască realitatea, am ajuns la situația pe care o vedem astăzi: o opinie publică formatată și aseptizată, prin care orice poziție mai fermă, orice judecată bazată pe o convingere solidă este inevitabil descalificată pe motiv că reflectă fie exagerare, fie rigiditate subiectivă sau intoleranță (2). Astfel, corectitudinea politică este un factor puternic în nivelarea și uniformizarea opiniilor în beneficiul celor (mereu aceiași) care o promovează. Înainte de toate – ceea ce este mult mai grav –, înseamnă o condiționare a indivizilor astfel încât aceștia să renunțe să mai gândească cu propria lor minte. 

      Să ne luăm puterea gândirii înapoi 

      Din acest punct de vedere, criza covid ne ajută să înțelegem amploarea daunelor [create de corectitudinea politică, n. tr.]. Oamenii nu mai îndrăznesc să gândească. Paralizați literalmente de triplul „baraj” - autorități politice, mass-media și autorități medicale -, pur și simplu (cel puțin, majoritatea lor) își lasă deoparte gândirea critică, liberul arbitru și renunță la energia lor vitală. Precum cobaii din experimentul lui Milgram (3), se pregătesc astăzi, sub controlul acestui „balaur” gălăgios cu trei capete, să intre într-o nouă etapă de supunere, cu singurul scop de a nu fi excluși din comunitatea persoanelor etichetate drept „frecventabile”. Bineînțeles, vor crede că fac asta în deplină cunoaștere a faptelor și în totală libertate. Vor crede că sunt bine informați și s-au gândit bine înainte de a lua decizia. Dar nu sunt.  

      Când toate informațiile oficiale provin din aceeași sursă și spun același lucru și toate analizele discordante sunt interzise brutal, excluse din dezbatere și ridiculizate, înseamnă că democrația însăși a devenit o problemă pentru cei care dețin autoritatea. Pe de altă parte, luarea unei decizii în astfel de condiții nu mai are legătură cu reflecția, ci este o chestiune de pură obediență, adică exact opusul reflecției. Faptul de a gândi cu software-ul introdus de acest sistem îți permite doar să aliniezi niște algoritmi, precum un computer bine programat. Orice gândire presupune libertate interioară. Pe când, indiferent de natura ei, frazeologia oficială repetată fără oprire înseamnă negarea acestei libertăți. Impune dogma în locul căutării adevărului. 

      După patru decenii de expunere la gândirea unică și corectitudinea politică, cetățenii francezi ar trebui să reînvețe să gândească liber. În primul rând, ei trebuie să lepede o concepție inoculată subtil în populație, și anume că gândirea ar fi apanajul oamenilor specializați: oameni de știință, intelectuali, experți de tot felul, în concordanță cu o distribuție tipic tehnocratică a sarcinilor care ar reveni fiecăruia dintre aceștia. Din nou, avem de-a face cu o pură minciună: nu gândim doar în concepte și cu atât mai puțin în cifre! Gândim cu experiența noastră, cu sensibilitatea noastră, cu intuiția noastră, cu toate fibrele corpului nostru! Prin urmare, oricine poate, dacă dorește cu adevărat, să exercite această activitate a gândirii, care constă, în cea mai mare parte, în practicarea îndoielii carteziene, în diversificarea surselor de informație și, de asemenea, în a fi atenți la ceea ce simțul nostru comun, experiența și intuiția noastră ne spun pentru a încerca să vedem mai clar în învălmășeala de evenimente care vin asupra noastră. Oricine poate deveni unul dintre acei cetățeni incomozi, care nu mai pot fi luați drept creduli/niște papă-lapte și care, potrivit lui Condorcet, reprezintă substratul și substanța edificiului republican. 

      Nefiind încă anesteziați în urma celor 40 de ani de gândire unică, reușind să reziste primului șoc al așa-numitelor măsuri sanitare, acești cetățeni care îndrăznesc să gândească și care nu merg cu valul vremurilor, pentru a fi anihilați de acesta, sunt astăzi, în mod evident – pentru cei care ne guvernează și care nu mai cred în nimic altceva decât în banii și puterea pe care o aduc aceștia –, dușmanii care trebuie învinși. Speranța mea, într-un moment în care nori negri se adună pe cerul Franței, este că noile „electroșocuri” care vor veni unele după altele, departe de a-i face să-și îndoaie coloana vertebrală, vor avea în schimb efectul stimulării și înmulțirii lor. 

      Articol de Alain Leduc, publicat în France Soir  

      Traducere de Irina Bazon 

      Note:  

      (1) „Memoria oamenilor cu privire la suferințele pe care le-au îndurat este surprinzător de scurtă. Abilitatea lor de a-și imagina suferința care va veni este și mai redusă”, scria [Bertolt] Brecht în discursul său profetic pentru pace din 1952 („Das Gedächtnis der Menschheit für erduldete Leiden ist erstaunlich kurz. Ihre Vorstellungsgabe für kommende Leiden ist fast noch geringer”). 

      (2) Un exemplu recent: reacția unanimă din partea clasei politico-mediatice la declarațiile [politicienei franceze] Michèle Rivasi, care a echivalat permisul sanitar cu o măsură specifică apartheid-ului. Ea nu a făcut decât să afirme un fapt real, însă, făcând acest lucru, a încălcat regulile corectitudinii politice, atrăgând, cum era de așteptat, mânia establishmentului, care nu are niciun interes să vadă mulțimile ieșind din starea de hipnoză și autocenzură. 

      (3) Cu privire la experimentul lui Milgram, a se vedea acest articol: ........; „Ai putea spune că oamenii sunt marionete. Dar eu cred că suntem marionete cu percepție, cu conștiență. Uneori putem vedea sforile și, poate, conștiența noastră este primul pas către eliberare” (Stanley Milgram) (n. trad.)." 

      .  

      Prietene anonim de la 22....

      Bursa E SINGURUL PRODUS MEDIA CARE A DESCHIS ATAT MAINSTREAM-ULUI CAT SI UNDERGROUND- ULUI ( cu toate neajunsurile sale) !  

      Bursa nu e responsabila pentru cei 7 anisori de acasa in cazul comentatorilor. Corect? Corect.  

      Inca ceva, ca tot m-ai zgariat pe creier cu articolul amintit de tine... sa ii dam la o parte pe cititorii si comentatorii "conspiraționiști, bolnavi psihici și oameni de nivel intelectual redus în general" (eu probabil inclus aici ca reprezentant de seama :))) ).  

      Hai sa iti amintesc ceva , Guguta ... ceva obiectiv si masurabil ... de cand a intrat in functiune Green Deal (la care Romania a subscris oficial in Ianuarie 2021) au inceput sa fie inchise in ritm alert minele de carbune si termocentralele... ia zi-mi Guguta lu' tati Bancherul ... cum a reactionat pretul la energie in Europa si Romania ? A crescut Guguta mic!  

      Si vorbesti de conspiratii? Bolnavi psihic? Asa se numesc inainte-vazatorii si inteligentele anticipative acum ? ... Multe mai ai de inteles Guguta ..... si demufeaza-te de la "sursele oficiale" si media controlata de o mana de oameni ... ca intri in coma de la atatea minciuni cusute cu ata alba!  

      Noroc bun iti doresc in viata. Sapa dupa adevar.  

      "Dar sa sperăm că vin și vremuri mai bune, pentru toată lumea."

      Desigur ca da, vin vremuri mai bune!

      Nu lasati speranta din brate! E firava dar e reala, vie!  

      plin de substanta raspunsul redat in 22.3

      multumesc! 

    Bravo, Make, bravo intregii echipe Bursa. Sa fim sanatosi cu totii.

    Make, știm că știi, dar trebuie spus din când în când: ești unic și pozitiv! Sănătate!

    La multi ani Bursa! La multi ani cu sanatate tuturor celor care publicati in acest ziar!

    La mulți ani Make, la mulți ani Bursa, un sincer mulțumesc întregii echipe Bursa. Să fiți sănătoși, să fiți mai buni in fiecare zi și sper ca si peste 9 ani sa va citesc zilnic cu aceeași plăcere.

    Mulțumesc 

    La multi ani, Make, si tuturor colegilor!

    "aşteptăm să se lămurească, vine valul al patrulea sau reîncepem tipărirea?" 

    vine valul 4.  

    tiparirea din primavara/vara viitoare.  

    momentan se coc ca strugurasii in vii virusii in cei vaccinati. Din septembrie incolo vor scoate capul ....  

    p.s. Don Vasilescu / BNR nu a gresit cu ce a zis. Bursa e un produs media cu fason. Nu e mainstream, e pentru minti luminate si cu bun-gust.  

    Chapeau!  

    1. Si nu e vorba de doar "peste 9 ani ", sa fim pozitivi , sa privim la nivel de decade!

      Make, multi ani sanatosi si fericiti tie si colegilor tai !  

      O intrebare, daca imi permiti ... ti-ai ales si ti-ai format un continuator al proiectului continuu in devenire numit Bursa? Trebuie sa asiguri continuitatea sa nu doar pentru "peste 9 ani" ci si dincolo de o decada!  

      Make, make it happen... in continuare!  

    Cu Sănătate! Intr-o societate libera și avansată!!

    conducatorului iubit, parca citesc Scinteia

    "Această aniversare de 31 de ani a ziarului BURSA ne găseşte sănătoşi, cinstiţi, în plină dezvoltare - ziarul, site-ul, organizaţia şi noi înşine"  

    asta cu "cinstiţi" ma dat gata  

    dar intr-o jungla in care au ramas doar hienele, cinstiţi pare normalitate! 

    hienele tinere adulmeca deja mirosul banilor

    oare cum se va "dezvolta" ziarul Bursa dupa epoca Make!!!!!!!!!!!! 

    1. Make nu este o epoca, ci un fenomen. Acolo unde vezi valoarea, nu este o rusine sa o declari public, ca, vezi-doamne, asa era si la Scanteia. Pe noi nu ne forteaza nimeni. La multi ani Bursa si Make! Urare sincera, din suflet.

      bai mie imi place tipul asta, e un om cu stil propriu si unic (ma refer la "Make it happen!" :D )

      cati oameni de genul asta sunt in presa? cu amprenta personala unica?  

      cristoiu ? ctp? care mai e? ... sunt cativa ... 

      si aici la Bursa a aparut o mixtura unica - e de apreciat asta.

      de ce sa nu urezi un La multi ani! sincer unor oameni care au pus niste suflet in ce fac? Nu e frumos asa? 

    La multi ani, sanatate, fericire, prosperitate ziarului BURSA si echipei! Sunteti niste luptatori!

    Hristos a înviat, Make!

    Te iubim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb