Canalele de comunicare în ceea ce priveşte războiul din Ucraina trebuie menţinute pentru a contracara riscul de escaladare, a declarat astăzi, la Lodz (Polonia), ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează Agerpres.
El a adăugat că Ungaria ''transmite un mesaj din imediata vecinătate a conflictului că este nevoie de pace cât mai curând posibil'', relatează MTI.
Un comunicat al ministerului a precizat că Szijjarto a spus în cadrul reuniunii că, în calitate de stat vecin al Ucrainei, Ungaria a fost ''direct şi grav afectată'' de efectele conflictului, menţionând că Ungaria desfăşoară cea mai mare operaţiune umanitară din istoria sa.
De asemenea, şeful diplomaţiei ungare a menţionat că Polonia a fost lovită de rachete în urmă cu aproximativ două săptămâni, ceea ce ar fi putut duce la izbucnirea celui de-al treilea război mondial dacă liderii polonezi nu ar fi reacţionat "atât de calm şi responsabil". Politicienii şi jurnaliştii care s-au referit la un ''atac deliberat cu rachete'', a spus el, au acţionat ''ruşinos'', riscând o escaladare. Riscuri similare rămân atâta timp cât războiul continuă, a adăugat ministrul.
Referindu-se la miile de familii ucrainene care nu au energie electrică în timpul iernii, el a spus că acest lucru a accentuat nevoia de a căuta un acord de pace.
Totodată, Szijjarto s-a referit la deficienţele "problematice" de comunicare în ceea ce priveşte războiul, afirmând că lumea "a renunţat la speranţa pentru pace'' prin blocarea canalelor de comunicare care au fost menţinute deschise chiar şi în timpul Războiului Rece, în vederea evitării unui alt război mondial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2022, 10:39)
Curios ca UE nu vorbeste de pace ci numai de
inarmare si largirea conflictului in ciuda
problemelor economice grave
2. In sfirsit o atitudine rationala la ministrii de e
(mesaj trimis de Opinie în data de 02.12.2022, 12:11)
Toate tarile EU deruleaza cele mai ample actiuni de cazare ,hranire si ingrijire medicala din istoria lor ,pentru refugiatii ucraineni !Cu tot efortul aceste ,refugiatii de razboi nu pot fi multumiti sa fie in bejenie permanenta ,asistand cum tara e distrusa sistematic ,ca in WWII. Am vazut un alt post ,si ma alatur : dom Borel si ministrii de externe sa negocieze spre armistitiu, pace ,nu inarmare si finantare razboi ,cum fac acum ! Rolul ministrilor si sefilor de guvern ,presedinti ,lideri EU este sa livreze pace si securitate in Europa . Asta e ratiunea de existenta EU chiar daca Biden declara ca nu vorbeste cu Putin .Si asta e o raza de speranta si pt Republica Moldova ,nu cum cheama Basescu ,sa i determine sa ceara unirea cu Romania ,o imposibilitate absoluta ! Geoana ne a inundat cu vorbirea despre arhitectura de securitate a Europei ,si cat de bine ii e Romaniei in NATO ...Unde e arhitectura aceea de securitate : pina si SUA epuizeaza stocul de arme !