Cele şapte companii care doresc să cumpere SNP "Petrom" - "OMV" Austria, "PKN Orlen" Polonia, "Gazprom" Rusia, "Hellenic Petroleum" Grecia, "Occidental Oil&Gas Corporation" SUA şi "Glencore" Elveţia - se află în plin proces de negociere cu comisia de privatizare, a anunţat, ieri, ministrul economiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu. Domnia sa a mai precizat că nu deţine, pînă în prezent, informaţii privind formarea vreunui consorţiu de către cele şapte participante la privatizare. Dan Ioan Popescu a spus şi că nu poate să comenteze declaraţiile preşedintelui companiei "Lukoil" România, Nicolae Cernîi, deoarece "fiecare preşedinte de companie poate să facă orice declaraţie doreşte". "Cred că şi < Petrom > ar dori să cumpere reţelele de distribuţie pe care le are < Lukoil > în Bulgaria sau în Federaţia Rusă, dar nu ştim, în primul rînd, dacă < Lukoil > vrea să vîndă şi care e preţul", a afirmat ministrul economiei.
"Mergem pe ideea de privatizare integrală", a mai adăugat Dan Ioan Popescu, precizînd că în cadrul contractului de privatizare "se negociază şi anumite clauze privind viitorul < Petrom >".
Nicolae Cernîi, preşedintele "Lukoil" România, a indicat săptămîna trecută, că "Lukoil" este interesată de reţeaua de dis-tribuţie şi "Petrom" de la societatea care va cumpăra cea mai mare companie românească.
Nici "Petrom" şi nici sucursalele sale nu înregistrează restanţe la plată la bugetul statului, deşi informaţiile publicate luni pe site-ul Ministerului Finanţelor spun contrariul, se arată într-un comunicat al SNP "Petrom". "Suma înscrisă în lista publicată de Ministerul Finanţelor, 1.741 miliarde de lei, reprezintă exclusiv penalităţi, calculate ca urmare a întîrzierilor la plata obligaţiilor către bugetul statului, penalităţi pentru care < Petrom > beneficiază de scutiri. După obţinerea avizului Consiliului Concurenţei, < Petrom > a înaintat către Finanţe documentaţia în vederea semnării convenţiei de scutire la plată a majorărilor sus menţionate", subliniază comunicatul "Petrom".
Documentul indicat precizează că SNP "Petrom" a efectuat plăţi la bugetul consolidat al statului de peste 29.000 de miliarde lei în 2000, 36.000 de miliarde lei în 2001, 35.000 de miliarde lei în 2002 şi de 37. 900 de miliarde de lei în 2003.