Petrolul - în a şaptea săptămână de scădere consecutivă

A.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 decembrie 2023

Petrolul - în a şaptea săptămână de scădere consecutivă

English Version

Matt Smith, Kpler: "OPEC+ face loc ofertei non-OPEC, în vreme ce cererea începe să slăbească"

Quincy Krosby, LPL Financial: "Preţurile mai reduse ale ţiţeiului reflectă o economie în declin"

Creşterea ofertei globale şi perspectiva incertă a cererii au dus preţurile petrolului la un minim al utimelor cinci luni, săptămâna trecută, ţiţeiul îndreptând-se către cea de-a şaptea scădere săptămânală consecutivă, conform presei internaţionale.

Contractele futures ale sortimentului West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţa în ianuarie anul viitor coborâseră joi până la un minim de 68,8 dolari pe baril, în vreme ce contractele ţiţeiului Brent cu scadenţa în februarie 2024 coborâseră până la un minim de 73,6 dolari pe baril, potrivit datelor Investing.com.

Faţă de maximele de la finele lunii septembrie, preţul petrolului are o scădere de circa 25% pentru WTI şi 21% în cazul sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană.

Conform Business Insider, declinul recent al preţurilor apare pe măsură ce stocurile de benzină din Statele Unite cresc, iar producţia de petrol a SUA a urcat la recorduri istorice în lunile septembrie şi octombrie. În urma creşterii producţiei americane, unii analişti au avertizat că este posibil ca OPEC+, în special Arabia Saudită, să "inunde" piaţa pentru a contracara boom-ul petrolului de şist din Statele Unite. Inundarea pieţei cu petrol ar avea ca efect prăbuşirea preţului, ceea ce îi va scoate pe micii furnizori din piaţă.

Pe de altă parte, OPEC a încercat să atenueze scăderea preţului petrolul din ultima perioadă, prin anunţarea unor reduceri ale producţiei, în special din partea Arabiei Saudite. Furnizorul de date şi analize Kpler estimează că saudiţii îşi vor menţine reducerea de un milion de barili pe zi pe durata anului viitor, dar traderii se îndoiesc de angajamentul tuturor statelor din OPEC+ privind reducerea voluntară a producţiei, ceea ce a contribuit la scăderile recente ale preţurilor, conform sursei menţionate.

Per ansamblu, ţările din OPEC+ au convenit să reducă producţia lor combinată cu 2,2 milioane de barili pe zi, pentru primul trimestru al anului viitor, scrie Reuters.

"În vreme ce OPEC+ reduce producţia există ţări din afara grupului care o cresc, dar şi ţări din interior", a spus Matt Smith, analist şef de petrol pentru America la Kpler. "Statele Unite au crescut producţia, la fel şi Canada, Guyana, Brazilia. Dar şi Venezuela şi Iranul, ţări din interiorul OPEC, au majorat producţia. Practic, OPEC+ face loc ofertei non-OPEC, în vreme ce cererea începe să slăbească".

Între timp, cea mai mare economie a lumii dă semnale de încetinire a activităţii, iar preţul gazelor a scăzut la minimele ultimelor unsprezece luni, potrivit Business Insider.

"Piaţa petrolului este tot mai sensibilă la semnalele că peisajul economic continuă să se relaxeze", a spus Quincy Krosby, strateg şef global la LPL Financial, citat de Business Insider. "Preţurile mai reduse ale ţiţeiului reflectă o economie în declin".

Reducerea cererii poate fi observată şi în China, a cărei scădere economică este tot mai adâncă şi afectează toate sectoarele economiei. Săptămâna trecută, Moody's a redus perspectiva rating-ului suveran al Chinei la negativ, iar pesimismul faţă de capacitatea Beijingului de a scoate ţara din tumultul imobiliar, scăderea investiţiilor străine şi încetinirea activităţii economice reprezintă elemente ce pun presiune pe preţul petrolului, scrie Business Insider.

Conform Reuters, importurile de ţiţei ale Chinei au scăzut în noiembrie cu 9% faţă de nivelul din anul trecut, iar în India consumul de combustibil s-a diminuat luna trecută după un maxim al ultimelor patru luni, în octombrie.

Vineri, la ora 14:00, cotaţiile petroului erau în creştere, dar la nivel săptămânal, ţiţeiul se îndrepta către a şaptea scădere consecutivă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. radeau toti de US cand vindeau petrolul din rezerva strategica la 100-90-85 usd, acu il cumpara inapoi la 77...

    petrolul e slab, scade, dar asta va ajuta economia, prin scaderea inflatiei, si apoi isi va reveni si cererea pt petrol. e o reactie sanatoasa la cresterile de preturi, consumul mai mic.

    Pretul gazelor si cel al petrolului scade si Putin ne spune cum economia Rusiei si PIB creste .

    1. creste, cand faci bombe pe care le exploadezi a doua zi. si apoi faci altele. pe bani printati.

      nu degeaba madama sefa de la banca centrala rusa are porecla "doamna devalorizare".  

    Pe la pompa nu prea se vad scaderile...

    1. taxele..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb