Petrolul închide anul 2020 cu o scădere de peste 20%

S.B.
Materii Prime / 31 decembrie 2020

Petrolul închide anul 2020 cu o scădere de peste 20%

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 20% în 2020, afectate de pandemia Covid-19, care a subminat consumul în întreaga lume şi în ciuda unei reveniri a preţurilor la sfârşitul anului, informează Hotnews.

Joi, indicatorul de referinţă european, Brent, s-a tranzacţionat cu 51,26 USD, în scădere cu 22% faţă de 31 decembrie 2019. Aceasta este cea mai gravă scădere din 2015, chiar dacă în 2018 preţurile la ţiţei au scăzut deja cu 19,8%.

La începutul anului, investitorii s-au îngrijorat în schimb cu privire la tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, care au ameninţat că vor perturba producţia şi că vor creşte preţurile.

După asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american urmat de tirul de rachete iraniene ca represalii, Brent a crescut la 71,75 dolari.

Dar, treptat, epidemia Covid-19 din China s-a transformat într-o pandemie. Scăderea preţurilor s-a accelerat pe 6 martie, când a izbucnit un conflict în cadrul OPEC +, care a reunit Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia. Cei doi grei ai alianţei, Rusia şi Arabia Saudită, respectiv al doilea şi al treilea cel mai mare producător din lume, au purtat un război scurt, dar intens al preţurilor, care a dus la o scădere bruscă a preţurilor.

Pe 20 aprilie, pentru prima dată în istoria sa, preţul de referinţă american, WTI, a intrat pe teritoriu negativ. Între timp, Brent a atins cel mai scăzut nivel al anului două zile mai târziu, la 15,98 dolari pe baril, un preţ nemaivăzut de mai bine de douăzeci de ani.

De atunci, preţurile şi-au revenit fără a reveni la nivelul lor pre-pandemic. De la începutul lunii noiembrie, anunţurile succesive privind vaccinurile împotriva Covid-19 i-au împins pe investitori să cumpere petrol, punând bazele pe recuperarea cererii viitoare, potrivit Hotnews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb