• Brokerii apreciază că acţiunile SNP au potenţial de creştere în viitor
"Petrom" a aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie din 18 octombrie achiziţionarea pachetului de acţiuni reprezentînd 89,83% din capitalul social al "Rafiserv Petrobrazi" şi a pachetului de titluri reprezentînd 98,8% din capitalul "Rafiserv Arpechim". Aceste companii sînt prestatori de servicii pentru cele două rafinării "Petrom". Reprezentanţii "Petrom" consideră că aceste achiziţii vor conduce la creşterea eficienţei şi calităţii activităţii societăţii.
Preţul acţiunii "Petrom" a scăzut la finalul săptămînii trecute fiind, de altfel, în aceeaşi tendinţă cu cea a pieţei.
Brokerii apreciază că titlurile SNP au oportunităţi de creştere în viitor, recuperînd ajustările anterioare ale celorlalţi emitenţi.
Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "În ultima perioadă, cotaţia titlurilor < Petrom > s-au încadrat pe o evoluţie descendentă, de proporţii însă destul de reduse, de maxim 1% zilnic. Această depreciere continuă în ultimele două-trei săptămîni". Domnul Brendea consideră că nivelul de 0,43 RON/acţiune reprezintă un suport destul de bun, la acest preţ existînd la finalul şedinţei de vineri circa 4,5 milioane de acţiuni la cumpărare.
Pînă în prezent, în piaţă a exis-tat un vînzător puternic, ceea ce a condus în mod direct la o reducere a cotaţiei, apreciază Alin Brendea. Domnia sa precizează că în vară semnalul de creştere al Bursei a fost dat de acţiunile SNP "Petrom", iar în ultima perioadă acestea au fost cele care au dat tonul scăderilor. Alin Brendea opinează că este posibil să asistăm la stagnări ale cursului şi nu sînt excluse creşterile avînd în vedere că în ultimele două şedinţe au reapărut cumpărătorii pentru acţiunile SNP.
La rîndul său, analistul SSIF "Active International", Laurenţiu Roşoiu, menţionează că acţiune a SNP a fost cea care a ţinut mult timp capul de afiş al Bursei fără "ajutorul" a o serie de factori conjuncturali, care nu pot fi decît bănuiţi. Între aceşti factori, domnia sa include o posibilă ieşire din investiţie a unor fonduri străine, cît şi posibilitatea ca o parte din investitorii mici să-şi mute atenţia către alte oportunităţi (precum SIF-urile în contextul privatizării BCR). De asemenea, un factor important pot fi şi dis-cuţiile privind distribuirea celor 8% din capitalul social al SNP, către salariaţi (unii analişti considerînd că o parte din salariaţii acţionari ai SNP cu deţineri importante pot proceda la o vînzare în preţurile de acum pentru a disponibiliza sume de bani în vederea cumpărării acţiunilor cuvenite din cele 8%, la valoarea de aproximativ 2160 ROL - preţul plătit de OMV la cumpărarea SNP). Domnul Roşoiu nu exclude nici aparenţa presiunii făcute de instituţia prezidenţială asupra societăţilor din domeniul petrolier, în contextul creşterii preţurilor carburanţilor, care ar fi putut fi interpretată ca o limitare a libertăţii economice a societăţilor în cauză.
Reprezentantul SSIF "Active International" precizează: "Nivelul de preţ de 0,4RON/acţiune poate fi considerat un prag suport conform analizei tehnice (dar şi pe considerente psihologice fiind o sumă "rotundă") în jurul acestui preţ indicatorul PER pentru SNP ar tinde către limite acceptabile (în jurul valorii de 18), nivel la care începe să redevină destul de interesant, mai ales că în cazul SNP rareori PER a fost mai mic de 22. Însă aşa cum am mai spus în mai multe rînduri, SNP este o societate cu un mare potenţial de dezvoltare, fiind foarte probabil ca investitorii să dea dovadă de nerăbdare, iar preţul să dea semnale de întoarcere mai devreme decît ne-am aşteptat".