"Petrom": Orice intervenţie administrativă în preţul carburanţilor este anticoncurenţială

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 mai 2008

"Petrom": Orice intervenţie administrativă în preţul carburanţilor este anticoncurenţială

Politica de preţuri a Petrom este similară cu cea practicată în ţările europene şi reflectă competiţia de pe piaţă, iar orice intervenţie administrativă este anticoncurenţială, au precizat reprezentanţii Petrom, referitor la afirmaţiile ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vos­ganian, privind creşterea nejus­tificată a preţului carburanţilor. "Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor, dar şi pe competiţia de pe piaţă. Petrom, ca şi toate companiile private din România, evoluează într-o piaţă liberă, competitivă, în care preţul este liber să oscileze în funcţie de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat de intervenţii administrative. Orice intervenţie administrativă echivalează cu o intervenţie anticoncurenţială", spun reprezentanţii Petrom.

Potrivit acestora, indiferent dacă acţionariatul este de stat sau privat, preţul carburanţilor ar fi fost acelaşi. "Este o conjunctură negativă internaţională în ceea ce priveşte preţul produselor petroliere", explică oficialii companiei petroliere, citaţi de Rompres.

La rândul lor, reprezentanţii Rompetrol declarau, în urmă cu o săptămână, că România depinde de importurile de ţiţei, iar preţul carburanţilor este strâns legat de evoluţia preţului petrolului pe piaţa internaţională, întrucât producţia internă acoperă doar 40-45% din consumurile interne. Aceştia arătaseră că vor participa la discuţiile propuse de autorităţi şi vor analiza soluţiile avansate de Ministerul Economiei. Reacţiile companiilor petroliere vin în contextul în care ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, le-a acuzat în repetate rânduri că majorează nejus­tificat preţul carburanţilor.

"Atragem atenţia companiilor petroliere că unele produse pe care le comercializează sunt extrase din solul românesc şi nu pot motiva creşterea preţului carburanţilor prin faptul că barilul de petrol a ajuns la 125 dolari", a declarat ministrul în urmă cu o săptămână. Potrivit acestuia, redevenţele plătite pentru exploatarea câmpurilor petroliere din România sunt printre cele mai mici din Europa, ceea ce nu se reflectă în preţul carburantului, deşi ar trebui. Ministrul arătase că, din punctul de vedere al taxelor aplicate produselor petroliere, România este pe locul 23 în Uniunea Europeană, iar în ceea ce priveşte preţul final, România este pe unul din ultimele 10 locuri. "Ar fi corect ca profiturile companiilor să nu fie rezultat al creşterilor de preţuri, ci al realităţilor economice. Vom face o recomandare în acest sens. Acest lucru nu înseamnă că ne implicăm în modul cum se construiesc preţurile, dar o recomandare din partea ministrului Finanţelor trebuie să fie tratată cu seriozitate", a subliniat ministrul. Vos­ganian a mai spus că va propune un parteneriat cu companiile din industria petrolului, alimentară şi farmaceutică, astfel încât interesele consumatorilor să fie protejate, iar profiturile acestor societăţi să fie stabile. "Împreună cu Banca Naţională, Consiliul Concurenţei şi companiile private din aceste domenii, vom da o perspectivă moderată în privinţa evoluţiei preţurilor", a mai arătat Varujan Vosganian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb