"Petrom" va continua, în următoarele trei luni, producţia de carburanţi la "Arpechim"

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2007

"Petrom" va continua, în următoarele trei luni, producţia de carburanţi la "Arpechim"

Compania Petrom a convenit cu autorităţile de mediu un plan de închidere a Rafinăriei Arpechim, care va permite companiei să continue producţia de carburanţi şi produse petrochimice timp de trei luni de zile. "Nu vor exista întreruperi în alimentarea cu produse petroliere în următoarele trei luni. Arpechim îşi va continua activitatea până la începutul lunii octombrie, implemen­tând în acelaşi timp planul de închidere", au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute surse din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, citate de NewsIn.

Potrivit Petrom, planul de închidere temporară a rafinăriei Arpechim a fost aprobat de o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului de Urgenţă Argeş, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş şi ţine seama de standardele de siguranţă şi securitate aplicabile pentru această activitate.

"Închiderea temporară a rafinăriei, îndeaproape monitorizată de reprezentanţii autorităţilor de mediu, este un proces complex care se derulează conform principiilor Directivei SEVESO II. Directiva SEVESO II se aplică obiectivelor în care sunt prezente substanţe periculoase în cantităţi suficiente pentru a exista pericolul producerii de accidente majore. Prin aplicarea acesteia se limitează posibilitatea producerii de accidente, precum şi consecinţele asupra populaţiei şi mediului. Aceeaşi directivă impune titularilor de activitate luarea de măsuri preventive pe baza unor proceduri privind pla­nificarea, inspecţia şi raportarea", menţionează comunicatul Petrom.

Compania mai anunţă că planul elaborat în conformitate cu Directiva SEVESO II include o serie de acţiuni, care, în primă fază, se referă la elaborarea de către o firmă de specialitate a unui studiu pentru conservarea instalaţiilor în rafinăria Arpechim şi în Petrochimie, în condiţii de siguranţă. După primirea studiului vor fi implementate modificările necesare pentru conservarea instalaţiilor şi se va începe închiderea treptată a rafinăriei.

În paralel, Petrom va depune toate eforturile pentru a se conforma cerinţelor de mediu, mai menţionează documentul citat.

În urma întâlnirilor cu reprezentanţii autorităţilor de mediu au fost clarificate toate recomandările pentru conformarea în cel mai scurt timp. Petrom a demarat un program accelerat de realizare a modificărilor necesare şi estimează că la sfârşitul lunii iulie vor fi finalizate lucrările minime necesare pentru încetarea efectelor deciziei de suspendare a Autorizaţiei Integrate de Mediu a Arpechim.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, declara, recent, că pentru Petrom cheltuielile pentru îndeplinirea standardelor de mediu sunt modice în comparaţie cu profitul companiei pe anul trecut.

"În câteva luni se pot moderniza cele cinci rezervoare. Nu cred că Arpechim se va închide", spunea ministrul eco­nomiei.

Premierul Tăriceanu afirma, săptămâna trecută, că îi va cere ministrului mediului, Attila Korodi, "să facă presiuni asupra Petrom" pentru a se încadra în normele de mediu la Arpechim, prezentând ca argument diferenţa între cota de profit datorată de companie statului şi necesarul de investiţii de mediu.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a suspendat, săptămâna trecută, autorizaţia de mediu a Rafinăriei Arpechim din Piteşti, din cauza neîndeplinirii de către Petrom a mai multor angajamente, măsura atrăgând după sine sistarea activităţii de producţie pentru o perioadă de până la şase luni.

Potrivit fostului comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, Arpechim a fost amendată, anul trecut, cu patru miliarde de lei şi cu alte 2,3 miliarde lei, în acest an, din cauza nerespectării cerinţelor de mediu.

OMV a cumpărat, în 2004, Petrom, cea mai mare companie petrolieră a României. Contractul de privatizare a Petrom permite noului acţionar majoritar, OMV, să vândă Arpechim, Doljchim, staţii de distribuţie şi zăcământul Suplacu în cadrul programului de restructurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb