Piaţa asigurărilor ar putea creşte cu peste 40% în acest an

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iulie 2007

Din totalul primelor aferente asigurarilor generale, 67,4% sunt pentru asigurarile auto

Din totalul primelor aferente asigurarilor generale, 67,4% sunt pentru asigurarile auto

Primele brute subscrise pentru asigurări ar putea creşte în acest an cu peste 40%, preconizează specialiştii Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, în raportul pentru anul 2006 al acestei instituţii. Astfel, raportul susţine că primele brute subscrise ar putea ajunge la aproximativ opt miliarde lei (peste 2,4 miliarde euro), faţă de circa 1,7 miliarde euro - volumul primelor subscrise în 2006. Din suma totală estimată, circa 6,7 miliarde lei (două miliarde euro) reprezintă prime din asigurări generale.

Totodată, CSA prog­nozează că o contribuţie semnificativă la această valoare va fi adusă de asigurările de credite, asigurările de garanţii, de asigurările de daune la proprietăţi, precum şi de asigurările de mijloace de transport auto şi cele de asistenţă a persoanelor aflate în dificultate în cursul deplasărilor. În sectorul asigurărilor de viaţă, CSA estimează o valoare a primelor brute subscrise de peste 1,3 miliarde lei (400 milioane euro), în creştere reală cu 10% faţă de anul 2006, în principal ca urmare a dezvoltării asigurărilor de sănătate.

Raportând volumul estimat al primelor brute subscrise pentru cele două categorii de asigurare la valoarea estimată pentru 2007 a PIB, rezultă un grad de penetrare estimat de peste 2%. Indicatorul "grad de penetrare al asigurărilor", exprimat ca raport între primele brute subscrise şi Produsul Intern Brut (PIB), a fost în anul 2006 de 1,67%, în creştere faţă de 2005, când acest raport era de 1,54%.

Anul trecut, piaţa asigurărilor a înregistrat o creştere reală mai mare a volumului de prime brute subscrise comparativ cu cea înregistrată în anul precedent, respectiv de 23,68%, faţă de 17,01% în 2005. Asigurările generale au continuat să deţină ponderea majoritară în total prime brute subscrise, respectiv de 80,1%, nivel care este chiar mai mare decât cel înregistrat în anul anterior (de 76,5%). Creşterea reală a volumului primelor brute subscrise pentru asigurări generale comparativ cu anul 2005 a fost de 29,55%, devansând creşterile înre­gis­trate în anii anteriori.

Gradul de concentrare a pieţei asigurărilor de viaţă în 2006 a continuat să se menţină la acelaşi nivel ridicat ca în anul precedent, un procent de 94,8% din primele brute fiind subscrise zece societăţi.

La finele anului trecut, au înregistrat profit un număr de 20 de societăţi de asigurare, valoarea cumulată a acestuia fiind de 51.881.047 euro. La aceeaşi dată, 21 de societăţi de asigurare înregistrau pierderi, volumul agregat la nivelul pieţei al pierderilor acestor societăţi fiind de 72.145.788 euro. Comparativ cu situaţia de la sfârşitul anului precedent, valoarea profitului era cu 19,25% mai mare în termeni reali, în timp ce pierderile totale au crescut în aceeşi perioadă cu 129,67%.

Un procent de peste 80% din volumul total al pierderilor (respectiv 83,3% din acestea) a fost înregistrat la nivelul a cinci societăţi de asigurare, din care jumătate au fost aferente unei singure societăţi (ARDAF). În ceea ce priveşte profitul agregat la nivelul pieţei, şapte societăţi au contribuit la formarea a 84,5% din acesta (ING Asigurări de Viaţă, Allianz-Ţiriac, Aig Life, Delta Asigurări, Omniasig, BCR Asigurări şi Asirom).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb