PIAŢA DE CAPITAL ÎN ATENŢIA PARTIDELOR PUR a conturat o strategie de dezvoltare a pieţei de capital

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2004

"Partidul Umanist din România" (PUR) este singurul partid care şi-a conturat o strategie de dezvoltare a pieţei de capital. De la înfiinţarea pieţei de capital, în 1996, nici unul dintre partide, fie că era la putere fie că era în opoziţie, nu a fost preocupat de acest segment, al finanţelor noastre. Dan Voiculescu, preşedintele PUR, ne-a declarat că specialiştii partidului său au analizat concluziile raportului de ţară realizat în luna iunie 2004 de Banca Mondială, care remarcă slaba dezvoltare a pieţei noastre de capital faţă de ţările vecine. "Deoarece, pentru noi, piaţa de capital este de o importanţă deosebită pentru asigurarea unei finanţări ieftine a societăţilor comerciale româneşti, departamentul profesional PUR a elaborat o strategie pe termen mediu (2005-2008) pentru acest sector", a mai precizat Dan Voiculescu.

Specialiştii PUR consideră că infrastructura legislativă şi instituţională a pieţei este ineficientă, transparenţa şi informarea continuă din partea emitenţilor este redusă şi există numeroase cazuri de abuzuri de poziţie dominantă. De asemenea, ei au mai remarcat că lichiditatea şi capitalizarea pieţei sînt scăzute, fapt pe care îl pun pe seama numărului redus al emitenţilor atractivi. Ca o consecinţă imediată a acestor factori, - spun ei - investitorii instituţionali nu sînt atraşi de piaţa de capital. Nici micii investitori nu se regăsesc în număr mare, situaţie pe care specialiştii PUR o consideră cauzată de lipsa de informare a populaţiei despre acest domeniu pe de o parte, şi de lipsa de încredere pe fondul unor mari scandaluri financiare, pe de altă parte.

Măsurile propuse de PUR pentru dezvoltarea pieţei de capital

- Amendarea cadrului legislativ în vigoare cu prevederi menite să întărească protecţia acţionarilor, cum ar fi: creşterea posibilităţii de control şi monitorizare din partea acţionarilor, creşterea responsabilităţii administratorilor faţă de acţionarii societăţii, asigurarea independenţei auditorilor etc, eliminarea excepţiilor din lege, introducerea unor facilităţi fiscale pentru emitenţii care aleg să se listeze pe pieţele reglementate, cît şi pentru investitori, susţinerea instituţiilor pieţei de capital în promovarea acesteia atît în faţa emitenţilor, cît şi în faţa investitorilor, reducerea timpului şi costurilor legate de finanţarea pe piaţa de capital.

- Creşterea implicării CNVM în dezvoltarea pieţei de capital, în sensul transformării acestei instituţii dintr-un simplu supraveghetor în factor interesat în înflorirea pieţei. Introducerea unor stimulente financiare pentru angajaţii acestei instituţii corelate cu creşterea numărului de investitori şi a intrărilor de capital pe această piaţă, precum şi cu creşterea numărului de emitenţi. Înfiinţarea unui departament special în CNVM care să se ocupe cu cazurile de încălcare a drepturilor acţionarilor.

- Susţinerea dezvoltării Institutului de Guvernanţă Corporativă şi creşterii rolului acestuia în formarea de profesionişti pentru consiliile de administraţie. Un rol important îl va avea acest institut în formarea corpului de membri independenţi pentru consiliile de administraţie.

- Susţinerea dezvoltării unui corp al analiştilor financiari specializaţi pe piaţa de capital. Obligaţia acestui corp este să informeze periodic investitorii cu privire la emitenţi, legislaţie şi evenimente importante cu impact asupra pieţei de capital.

- Privatizarea unor pachete de acţiuni de pînă în 30% emise de societăţile din domeniul utilităţilor publice, utilizînd pieţele reglementate.

- Diversificarea instrumentelor financiare utilizate pe pieţele reglementate.

- Creşterea transparenţei actului decizional şi legislativ al CNVM, prin organizarea, pe lîngă această instituţie, a unei Comisii Consultative formată din reprezentanţi ai investitorilor, emitenţilor, societăţi de brokeraj, brokerilor, instituţiilor pieţei de capital, care să aibă rol consultativ şi al cărei aviz pe actele normative emise de CNVM, să fie obligatoriu. Întărirea dialogului CNVM cu reprezentanţii pieţei.

- Organizarea la nivel guvernamental a unui organism cu atribuţii specifice în domeniul pieţei de capital, subordonat direct primului ministru şi care va avea drept rol principal promovarea pieţei de capital româneşti în exterior şi atragerea de investitori de portofoliu cu mare putere financiară de tipul fondurilor de pensii.

- Susţinerea dezvoltării industriei fondurilor mutuale în paralel cu întărirea supravegherii şi protecţiei investitorilor.

- Susţinerea dezvoltării societăţilor de servicii de investiţii financiare autohtone.

- Susţinerea întăririi rolului Bursei Române de Mărfuri şi a Bursei Monetare de la Sibiu în activitatea agenţilor economici.

- Creşterea rolului instituţiei de arbitraj de pe lîngă Bursa de Valori sau înfiinţarea unui organism similar care să aibă atribuţii în rezolvarea litigiilor apărute între acţionari, acţionari şi emitent etc.

- Crearea unui corp de magistraţi specializat în acest domeniu.

- Elaborarea şi derularea unui amplu program educaţional al investitorilor şi managementul emitenţilor.

- Impunerea respectării drepturilor acţionarilor rezultaţi din privatizarea de masă prin modificări ale legislaţiei şi întărirea aplicării legii la nivelul emitenţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb