Piaţă de capital, te rog, ajută-te pe tine!

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2012

Piaţă de capital, te rog, ajută-te pe tine!

Am intrat într-o situaţie foarte încurcată: pe de o parte, admir, aplaud, încurajez iniţiativa lui Radu Moraru să-şi finanţeze televiziunea prin subscripţie publică; pe de altă parte, am convingerea că aceasta este o ofertă publică în toată legea şi că trebuie să respecte normele pieţei de capital şi nu mă impresionează deloc faptul că CNVM se derobează de obligaţii, susţinând, în chiar declaraţiile acordate ziarului BURSA, că n-ar fi nevoie să-i dea aprobarea.

Situaţia este cu atât mai încurcată, cu cât Radu Moraru (vizavi de care nu am niciun reproş că nu cunoaşte detaliile legalităţii pieţei) a invocat această declaraţie citată de ziarul BURSA, într-o discuţie on-line, purtată luni, cu cititorii HotNews, ca să afirme că este un punct de vedere oficial că subscripţia publică la Naşul TV nu este necesar să se supună avizelor CNVM.

Punctul de vedere formulat de CNVM este, indubitabil, greşit.

Reproducem, în subsolul articolului, paragrafele din Legea 31/1990 şi din Legea 297/2004, referitoare la subscripţia publică/oferta publică, la examinarea cărora oricine realizează că aprobarea CNVM este obligatorie, în subiect.

Faptul că Legea 31 nu menţionează obligaţiile înscrise în Legea 297, nu înseamnă nicidecum că aceste legi s-ar aplica alternativ şi că ţi-ai putea alege să respecţi pe una sau pe alta, alternativ. Nu, în cazul unei subscripţii publice, se aplică, concomitent, prevederile ambelor legi.

Este cert.

E sigur.

Fără dubii.

Cred că Radu Moraru trebuie încurajat şi trebuie dat drept bun exemplu de iniţiativă în afaceri - iniţiativele de acest fel sunt speranţa pentru consolidarea economiei şi dezvoltarea pieţei de capital - bravo, Radu!

Pe de altă parte, iniţiativa trebuie să se încadreze în reglementări, ceea ce este elementar.

Te rog, piaţă de capital, ajută-l!

Te vei ajuta pe tine însăţi...

Legea 31/1990

CAPITOLUL II - Formalităţi specifice pentru constituirea societăţii pe acţiuni prin subscripţie publică

Art. 18

(1) Când societatea pe acţiuni se constituie prin subscripţie publică, fondatorii vor întocmi un prospect de emisiune, care va cuprinde datele prevăzute la art. 8, cu excepţia celor privind pe administratori şi directori, respectiv pe membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, precum şi pe cenzori sau, după caz, pe auditorul financiar, şi în care se va stabili data închiderii subscripţiei.

(2) Prospectul de emisiune semnat de fondatori în formă autentică va trebui depus, înainte de publicare, la oficiul registrului comerţului din judeţul în care se va stabili sediul societăţii.

(3) Judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului, constatând îndeplinirea condiţiilor de la alin. (1) şi (2), va autoriza publicarea prospectului de emisiune.

(4) Prospectele de emisiune care nu cuprind toate menţiunile sunt nule. Subscriitorul nu va putea invoca această nulitate, dacă a luat parte la adunarea constitutivă sau dacă a exercitat drepturile şi îndatoririle de acţionar.

Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital

(publicată în Monitorul Oficial nr. 571/29.06.2004)

TITLUL I - DISPOZIŢII GENERALE

Art.1.- (1) Prezenta lege reglementează înfiinţarea şi funcţionarea pieţelor de instrumente financiare, cu instituţiile şi operaţiunile specifice acestora, precum şi a organismelor de plasament colectiv, în scopul mobilizării disponibilităţilor financiare prin intermediul investiţiilor în instrumente financiare.

18. ofertă publică de valori mobiliare - înseamnă comunicarea adresată unor persoane, făcută sub orice formă şi prin orice mijloace, care prezintă informaţii suficiente despre termenii ofertei şi despre valorile mobilare oferite, astfel încât să permită investitorului să adopte o decizie cu privire la vânzarea, cumpărarea sau subscrierea respectivelor valori mobiliare. Această definiţie se va aplica, de asemenea, şi în situaţia plasamentului de valori mobiliare prin intermediari financiari;

TITLUL V - OPERAŢIUNI DE PIAŢĂ

Capitolul I - Ofertele publice

Secţiunea 1 - Dispoziţii comune

Art.173.- (1) Orice persoană care intenţionează să facă o ofertă publică va înainta C.N.V.M. o cerere de aprobare a pros-pectului, în cazul ofertei publice de vânzare, sau a documentului de ofertă, în cazul ofertei publice de cumpărare, însoţită de un anunţ, în conformitate cu reglementările emise de C.N.V.M.

(2) După aprobarea prospectului/documentului de ofertă, aces-ta trebuie să fie disponibil publicului, cel mai târziu la data iniţierii derulării ofertei publice.

Art.174.- (1) Oferta publică derulată fără aprobarea prospectului/documentului de ofertă ori cu nerespectarea condiţiilor stabilite prin decizia de aprobare este nulă de drept şi atrage pentru cei în culpă aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

(2) Ofertantul va fi obligat faţă de investitorii de bună-credinţă la restituirea plăţilor şi la daune-interese decurgând din nulitatea tranzacţiilor încheiate pe baza unei astfel de oferte.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Bursa de la Varsovia nu a avut un incompetent si altii pe langa. Acolo exista seriozitate si promptitudine, de interes nici nu mai putem vorbi. Eu cred ca asa zis concediere si revocare este prea putin. Oameni trebuiesc pusi sa plateasca pentru raul facut.

    Bursa de la Varsovia nu a avut un incompetent si altii pe langa. Acolo exista seriozitate si promptitudine, de interes nici nu mai putem vorbi. Eu cred ca asa zis concediere si revocare este prea putin. Oameni trebuiesc pusi sa plateasca pentru raul facut.

    toate bune si frumoase, da' cine face oferta initiala?

    Corect domnule Make! daca nu va fi pus la punct ( nu doar in aceasata problema) Moraru va ajunge in postura lui Dan Diacomicescu (baietii destepi stie cine-i); va vrea si el Presedintia, azi /maine. 

    am si eu o intrebare: nu s-a mai constituit pana acum nicio societate comerciala prin subscriptie publica? eu cred ca nu o s afaca nicio scofala papagalul asta, dar asa.. ca sa ne lamurim...eu nu cred ca are cnvm de-a face cu infiintarea acestei abrambureli.. nici nu exista societatea asta.. ce sa aprobe cnvm?

    Mr. Make, de ce nu vrei dumneata sa-ti scrii numele adevarat, asa ca un bun ziarist?

    Articole la comanda poate scrie oricine. 

    1. Stimata doamna Ionela,

      cand cineva imi pune o intrebare astept, cel putin eu, din partea celeilalte persoane ca sa se prezinte. Este in primul rand politicos si in al doilea rand ma face sa fiu in masura a ajusta raspunsul. Unul glumet, unul serios , sau o combinatie a celor doua in asa fel incat persoana care a pus aceasta intrebare sa poata fi satisfacuta de raspus si sa aiba un oarece castig dintr-o astfel de conversatie. Din moment ce nu prea vad care este legatura in raport cu opinia referitoare la intentia mai mult decat curajoasa a domnului NAS nu pot spune decat ca ati fi probabil invidioasa ca domnul director nu are apelativul Alice. Atunci ati fi putut incalca codul de conduita pe care domnia sa il mentine. 

      Asa e: nu-mi dau numele adevarat pentru ca sint las; pentru ca scriu la comanda; pentru ca nu sint un bun ziarist si in general, pentru ca in mine se concentreaza tot ce e mai urit si mai rau in presa noastra.

      Semnat: MAKE, presedinte-director general al Grupului de presa BURSA, fondator in 1990 si proprietar in proportie de 100% - adresa Popa Tatu 71, Bucuresti 

    CNVM are dreptate! legislatia actuala nu impune interventia CNVM la constituire prin subscriptie publica. Legea nr. 31/1990 nu prevede interventia CNVM iar legea pietei de capital se aplica societatilor deja constituite care lanseaza o oferta publica.

    Nu dati vina pe CNVM, legislatia este deficitara (de parca nu am fi deja obisnuiti cu asta!) ... pana la modificarea ei, CNVM are dreptate. 

    CNVM are dreptate! legislatia actuala nu impune interventia CNVM la constituire prin subscriptie publica. Legea nr. 31/1990 nu prevede interventia CNVM iar legea pietei de capital se aplica societatilor deja constituite care lanseaza o oferta publica.

    Nu dati vina pe CNVM, legislatia este deficitara (de parca nu am fi deja obisnuiti cu asta!) ... pana la modificarea ei, CNVM are dreptate. 

    1. Aveti Legea in fata, dar va mai reproduc o data: " Orice persoană care intenţionează să facă o ofertă publică va înainta C.N.V.M. o cerere de aprobare a prospectului,..."

      Unde scrie ceea ce spuneti dumneavoastra? 

      Make, M,ake ! de data aceasta esti corigent la limba gramatica romaneasca : " Orice persoana care intentioneaza sa faca o oferta publica ........." pe romaneste inseamna "orice persoana juridica (in fiinta/inmatriculata); explica-le/ explicate,; subscrie public Nasul TV sau Radu Moraru ?.

      Nu de alta, dar sa priceapa lumea. 

      Nu stimate cititor, cu tot respectul, totusi nu esti legislator si nu ai competenta sa completezi legea cu propriile cuvinte; "orice persoana" inseamna orice persoana.

      "persoană – orice persoană fizică sau juridică,...

      ofertant sau persoana care iniţiază o ofertă - persoana juridică sau fizică ce oferă valori mobiliare publicului sau se oferă să cumpere valori mobilare".. extras din legea 297/2004 

      Imi pare rau! dar aici nu esti "acasa " la Bursa sa-ti impui punctul de vedere; legea societatilor comerciale nu se ocupa reglementeaza activitatea vanzatorilor de zarzavaturi din piata ci a persoanelor juridice si a celor fizice asimilate comerciantilor. 

      Vedeti explicitarile domnule Make.

      Exista o cazuistica/ practica judiciara foarte bogata si explicita in acest sens. 

    nu mi-a raspuns nimeni la intrebare , asa ca am cautat pe "goagle" si am gasit o firma infiintata in 2011 prin subscriptie publica.. am mai gasit si altele dar erau mai vechi.. in fine... care nu a mai avut nevoie de prospect aprobat de cnvm, toata tevatura asta incepe sa aibe alte conotatii, imi pare rau, dar cred ca vrioati sa va bagati si dvs si aveati nevoie de cineva pe care sa dati vina...judecatorul dlegat de la orc va inregistra firma care sa va infiinta daca sunt indeplinite prevederile legale.. cred ca el stie mai bine dacat toti care isi dau cu presupusul prin ziare... asa ca nu inteleg de ce vreti sa bagati piata de capital in toate aberatiile...

    1. Frate!, aveti legea in fata!

    frate! inteleg ca suntem deosebit de prosti ca avem legea in fata si nu intelegem.. pai atunci poate nu sputeni dvs exact cum actiunile astea sunt instrumente financiare... ca legea pare simpla, dar hai sa o detaliem.. si pe 297 si pe 31.. si instrumentele financiare.. tot sa vedem cat suntem noi de prosti ca nu intelegem.. si cat de ilegal s-au infiintat pana acum societati prin subscriptie publica fara acordul cnvm, bine ca a venit nea morar ca sa ne dam si noi seama cum trebuie facut

    1. Legea nu e nelamurita.

      E clara. 

    Eu cred ca este un simplu exercitiu de imagine pentru Nasul, si daca vrea sa-si faca televiziune sa-si riste banii personali in primul rand. Sau e ceva in legatura cu anul electoral, de fapt el se ofera oricarui partid care vrea sa bage bani in el pentru campanie.

    Mi s-a parut un subiect simplu, dar neintelegerile din comentarii ma fac sa regret ca n-am fost mai explicit.

    Unul din gesturile fundamentale pentru supravegherea caruia a fost inventata autoritatea pietei de capital este apelul la economiile populatiei. 

    Aprobarea CNVM este elementar necesara si ma mira ca exista chiar si juristi care au indoieli. 

    Legea nu este nici lacunara, nici neclara, in aceasta privinta. 

    Nu conteaza daca ai societatea deja constituita, daca o constitui acum sau daca esti persoana fizica; ceea ce conteaza este ca faci apel la economiile populatiei, iar pentru asta iti trebuie aprobarea CNVM, care este investita cu atributii menite protectiei investitorilor.

    1. De curiozitate care-s juristii?.

      Ce-ar fi sa soliciti dumneata un spatiu la Nasul si sa-l dai gata in vazul /rasul tuturor ?. 

      Draga Make,

      astazi venind de la Bursa am reusit din nou sa pun mana pe editia actuala a Börsen-Zeitung. Astazi se implinesc 60 ani de la infintarea ziarului pentru pietele de capital. Mi-ar face o mare placere si ar fi o onoare sa propun sa devii publicatie partener pentru piata de capital din Romania. Raspunsul trimit de tine doamnei Ionela este suficient pentru a arata tinuta inalta pe care ziarul tau a reusit sa o impuna lumii financiare si economice romanesti.  

      Mare bestie; parca am mai intalnit candva treaba asta - prea seamana cu "mult stimate si iubite....." ai grija Make, suna a cobe!. 

      Si bestie si Virgil ! Nu te-am intrebat nimic. 

      Stimate domnule Anonim alias 12.1

      Aici graiti adevarat. Cand am primit un pachet de la englezi scria pe el Virgil Beast. Cum eu sunt un plagiator, (am vrut sa ma fac artist, dar rolul Terminator era deja adjudecat si atunci m-am resemnat. Am avut de gand sa ma fac scriitor insa se pare ca nu am ajuns decat sa copiez pe altii. Dupa parerea dumneavoastra originalitatea consta in a injura si da cu tifla. Referitor la faptul ca nu m-ati intrebat nimic pot doar sa va atrag atentia ca din punct de vedere juridic nu ma puteti da in judecata pentru ca editorialul domnului Make are o linie care scrie "raspunde la aceasta opinie". In momentul in care o sa aveti propria dumneavoastra foaie pentru minte, inima si literatura mi-ar face placere sa facem cunostiinta. Atunci cand l-am cunoscut personal pe domnul Make am stat de vorba cu inima dansului si nu cu portofelul asa cum se poate deduce din randurile elaborate de dumneavoastra. Cu siguranta a mai spus-o cineva si inaintea mea, dar eu sunt de parere ca un vis nu trebuie niciodata sa fie spulberat din cauza lipselor materiale. Daca puteti sa faceti ceva pe lumea aceasta nu este important sa va ganditi ca veti fi rasplatit. In momentul in care intreprinzi ceva din placere nu ai nevoie de recunostiinta nimanui. Daca dumneavoastra simtiti si ganditi altfel , iar notiunea de fericire o puteti descrie la persoana intaii atunci ma bucur pentru dumneavoastra. Urmatorul meu roman, bineinteles din nou ceva copiat se va numi "Frumoasa si Bestia". Cel putin asa poate dumneavoastra veti castiga putina individualitate, stimate domnule Anomim. 

      mai omule, iti doresc sa iti cunosti idolul cu vard si indesat! vorbesti fara sa stii despre ce vorbesti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb