Piaţa francizelor a rămas la nivelul de 1,2 miliarde de euro, în 2011

Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 13 ianuarie 2012

Un trend ascendent pe piaţa francizelor îl au afacerile în domeniul restaurantelor.

Un trend ascendent pe piaţa francizelor îl au afacerile în domeniul restaurantelor.

Piaţa francizelor a rămas la nivelul de 1 - 1,2 miliarde de euro, în 2011, iar pentru 2012 prognoza rămâne constantă, a declarat ieri Costin Anton, preşedintele Asociaţiei Române de Franciză, citat de Agerpres. Domnia sa a precizat: "Inves-titorii români au devenit mai prudenţi în a decide cum să-şi cheltuiască banii, în contextul în care ne confruntăm cu o lipsă de lichidităţi. Pe de altă parte, francizorii sunt mai concilianţi, mai dispuşi să negocieze anumite clauze din contractul de francize. Aş spune că este un moment favorabil pentru francizaţi şi master francizaţi să obţină anumite avantaje cum ar fi unele reduceri în ceea ce priveşte taxele de intrare, nivelul redevenţelor, eşalonarea anumitor plăţi. În plus, francizorii străini se confruntă cu un anumit grad de saturaţie a pieţelor autohtone şi caută alţi consumatori, în dorinţa lor de expansiune. În asemenea momente, devin mai concesivi întrucât potenţialii candidaţi pornesc de pe alte poziţii, în comparaţie cu anii trecuţi, când era posibil ca dorind să devii master francizat pentru un anume brand, nici măcar nu erai luat în considerare de francizor".

Un trend ascendent pe piaţa francizelor îl au afacerile în domeniul restaurantelor inclusiv de tip fast food, care nu prea au fost afectate de recesiune. Evoluţii pozitive sunt înregistrate şi pe piaţa de retail dar şi pe cea a serviciilor. Rezultate bune au avut şi francizele în domeniul pariurilor sportive, cele din zona de înfrumuseţare şi îngrijire cosmetică. Costin Anton a mai precizat: "O franciză din Grecia, specializată pe dezvoltarea şi implementarea unor metodologii moderne de învăţare a limbilor străine, a reuşit, după trei ani de activitate, să atingă cifre impresionante, unitatea pilot funcţionând în Piteşti. În 2011, au venit nume mari în România, precum H&M. Salutăm şi decizia celor de la Subway, un brand care a surclasat, de curând, în SUA, concernul McDonald's, de a face un pas înainte din Bulgaria către cucerirea pieţei autohtone. Despre falimente încă nu putem vorbi. Cei de la Happy Bar & Grill doresc să-şi găsească, în 2012, partenerul potrivit pentru a oferi continuitate lanţului lor de restaurante. În Sibiu s-a des-chis recent o franciză în domeniul cosmeticii, originară din Portugalia, Biothecare Estetika, fiind un posibil competitor serios pentru cei de la Nomasvello şi Cellulem Block. De asemenea, Depil Concept din Portugalia vizează extinderea în România în cel mai scurt timp".

Conform membrilor Asociaţiei Române de Franciză, oportunităţile oferite de afacerile de acest tip sunt de ajutor celor aflaţi la început de carieră care doresc să devină întreprinzători, pensionarilor care doresc să-şi sporească veniturile, dar şi şomerilor care pot să aibă parte, în acest fel, de o reconversie profesională, precum şi celor care doresc o nouă slujbă.

"Antreprenorii români trebuie să înţeleagă că un business în franciză are anumite avantaje, dar şi dezavantaje şi, până nu au o idee clară despre ce înseamnă să fii francizat sau master francizat ar fi bine să nu se apuce de o asemenea afacere. Poate o idee bună ar fi să participe la cursurile pe care le organizăm, cu sprijinul unor reputaţi specialişti de la Harvard University. Oferte interesante vor găsi viitorii francizaţi sau master francizaţi în cadrul ediţiei a treia a International Franchise and Branding Exhibition ce se va derula, în Capitală, în perioada 17-18 mai", a spus Costin Anton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb