Piaţa leasingului financiar a crescut la 1,3 miliarde euro

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2013

Antoaneta Curteanu, ALB: "Sperăm ca anul 2013 să permită o creştere a volumului nou finanţat cu o medie de 5%"

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat un volum de 1.362 milioane euro, în 2012, în creştere cu 1% faţă de 2011, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Raportat la acest volum total, companiile membre ALB au finanţat active în valoare totală de 1.235 milioane euro (91%), iar companiile neafiliate în valoare de 127 milioane euro (9%).

Finanţările acordate s-au îndreptat către diverse domenii, respectiv 26% (351 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 4% (55 milioane euro) sectorul imobiliar şi 70% (956 milioane euro) finanţarea mijloacelor de transport, potrivit comunicatului citat.

Finanţarea sectorului imobiliar a înregistrat în 2012 un minim istoric în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (88%) din totalul finanţărilor, urmaţi de persoanele fizice (12%). Ca şi în aceeaşi perioadă a anului 2011, durata de finanţare cea mai des întâlnită este de 4-5 ani (24%) urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (20%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (11%), 1 an (5%) şi 7-15 ani (6%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Portofoliul total al pieţei de leasing la decembrie 2012 este de 2.646 milioane euro din care companiile membre ALB deţin 2.399 milioane euro (91%), iar companiile neafiliate 247 milioane euro (9%), mai arată reprezentanţii ALB. Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor captive producătorilor cu 23% şi de sectorul companiilor independente, cu 14%.

Valoarea bunurilor aflate în procedură de reposesie se ridică la nivelul de 9% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silită a clienţilor rău platnici care refuză să returneze bunurile pe cale amiabilă este între 6 şi 9 luni conform estimărilor ALB.

Antoaneta Curteanu, Preşedintele ALB, a declarat: "Considerăm că o mai bună organizare în domeniul reposesiei vehiculelor în cazul contractelor de leasing terminate anticipat a avut loc şi datorită bunei colaborări cu Poliţia Română în anul care a trecut. Modificările aduse la Codul de Procedură Civilă sunt binevenite în acest sens şi vor sprijini impunerea unui comportament adecvat al debitorului precum şi o mai bună gestionare a creditului neperformant. În acest context sperăm că anul 2013 să permită o creştere a volumului nou finanţat cu o medie de 5%, o reducere sensibilă a creditului neperformant şi o reluare a tranzacţiilor de tip sale&lease back specifice finanţării sectorului imobiliar" .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb