Dobânzile overnight pe termen foarte scurt au crescut în şedinţa de tranzacţionare de ieri.
Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 2,52%, în creştere faţă de valoarea înregistrată în şedinţa anterioară, când indicele a ajuns la 2,20%. În acelaşi timp, dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a crescut semnificativ la 2,15%, de la 1,81%, nivel afişat în şedinţa anterioară.
Indicele ROBOR la trei luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele) a crescut la 2,42%, maximul ultimilor trei ani şi jumătate, faţă de 2,28%, valoare înregistrată în şedinţa anterioară. ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
Tototdată, ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a crescut la 2,54%, faţă de 2,52%, nivel înregistrat în şedinţa de marţi.
Un raport de analiză publicat de Banca Transilvania (BT) notează: "Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă au cvasi-stagnat, pe scadenţa 10 ani, la 4,485%. La licitaţia suplimentară Ministerul de Finanţe a atras, marţi, 60 milioane lei prin obligaţiuni scadente în iunie 2023, la un cost mediu anual de 4,27%".