PIAŢA NEAGRĂ A AJUNS LA 16,1%, DE LA 14,1% LA FINALUL LUI 2013 Statul a pierdut 70 milioane euro în urma creşterii contrabandei cu ţigări

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 4 iulie 2014

Statul a pierdut 70 milioane euro în urma creşterii contrabandei cu ţigări

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, piaţa neagră a crescut şase luni consecutiv

După ce, anul trecut, contrabanda cu tutun a avut un trend descrescător, în primele cinci luni ale lui 2014, piaţa neagră a ţigaretelor a crescut de la circa 14% la peste 16%, potrivit studiului realizat de compania Novel Research.

Cercetarea arată că, în lunile aprilie-mai, contrabanda cu ţigări a înregistrat o creştere de la 15,8% la 16,1%, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când piaţa neagră a crescut şase luni consecutiv.

Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete din ţara noastră se arată profund îngrijoraţi de această evoluţie a comerţului ilicit cu tutun.

În opinia acestora, pentru reducerea pieţei negre din domeniu este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Gilda Lazăr, JTI: "Este nevoie de eforturi suplimentare din partea tuturor instituţiilor statului pentru îndreptarea situaţiei din piaţa ţigărilor"

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications în cadrul JTI România, Moldova şi Bulgaria, subliniază că, pentru prima dată în ultimii ani, se înregistrează o creştere continuă a contrabandei timp de şase luni. Domnia sa menţionează că este nevoie de eforturi suplimentare din partea tuturor instituţiilor statului pentru îndreptarea acestei situaţii.

Gilda Lazăr a declarat: "În ceea ce ne priveşte, continuăm seria parteneriatelor încheiate cu autorităţile începând cu 2005, cel mai recent fiind definitivat cu ANAF, în vederea reducerii comerţului ilegal cu ţigarete. Recent, JTI a iniţiat, în nord-estul ţării, regiunea cea mai afectată de piaţă neagră, o campanie derulată în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor şi Poliţia de Frontieră, cu scopul de a informa populaţia cu privire la efectele profund negative ale contrabandei. Aceasta este cea de-a treia campanie regională, după cea lansată în zona de sud-vest, cu rezultate notabile în reducerea temporară a contrabandei cu ţigarete provenite din Serbia şi cea desfăşurată pe graniţa de nord-vest, care a contribuit la scăderea pieţei negre în zonă, de la aproximativ 22%, la finele anului 2013, la circa 11%, în martie 2014. Şi pe viitor vom pune la dispoziţia autorităţilor experienţa pe care o avem la nivel global în combaterea contrabandei cu ţigarete, prin continuarea programelor de training, informare sau sprijin logistic în dotarea Vămii şi Poliţiei de Frontieră cu câini antitabac şi alte echipamente".

Adrian Popa, BAT: "Indexarea artificială a cursului de schimb pentru plata accizei, motiv de scumpire a produselor legale"

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la BAT România, susţine că trendul continuu crescător al pieţei negre ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă pentru toate autorităţile statului, începând cu instituţiile competente în combaterea contrabandei şi terminând cu factorii de decizie ai politicii fiscale.

Majorarea pieţei negre din ultimele luni reprezintă o consecinţă a unei schimbări neplanificate, concepută şi menită să aducă sume suplimentare la bugetul de stat, dar care dovedeşte că, de fapt, aduce prejudicii majore, a adăugat domnia sa.

"Indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală din aprilie, au determinat creşterea preţurilor produselor legale. În consecinţă, au fost impulsionate vânzările ţigaretelor de pe piaţa neagră, în detrimentul celor legale, dar şi a bugetului de stat. Prin creşterea pieţei negre de la 14,1%, la finele anului trecut, la 16,1% în mai, bugetul statului a pierdut circa 70 milioane de euro!", potrivit lui Adrian Popa.

Sorana Mantho, Philip Morris: "Soluţiile identificate nu reuşesc să compenseze eroziunea pieţei legale"

Noua creştere a nivelului contrabandei, în luna mai, confirmă trendul ascendent înregistrat după modificarea modului de calcul al accizei, la finele anului 2013, reiterează Sorana Mantho, Director Corporate Affairs în cadrul Philip Morris România şi Bulgaria.

"Cu toate eforturile comune ale industriei şi autorităţilor, soluţiile identificate nu reuşesc să compenseze eroziunea pieţei legale, care, în aceste condiţii, este mult accelerată", apreciază domnia sa, subliniind: "Pentru fiecare punct procentual pierdut de piaţa legală, statul pierde de două ori: o dată prin accizele şi taxele care nu se plătesc la buget pentru produsele contrafăcute sau comercializate ilegal şi, încă o dată, prin eforturile şi resursele suplimentare necesare pentru a face faţă fenomenului".

Marian Marcu, Novel Research: "Comerţul ilicit cu ţigări s-a dublat, în Bucureşti"

Contrabanda cu ţigarete a crescut îngrijorător de mult în regiunea Nord-Est (cu 9,5 p.p., ajungând la 41,8%), devenind cea mai afectată de comerţul ilegal cu tutun, potrivit lui Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Domnia sa menţionează că şi în regiunea Nord-Vest sunt înregistrate creşteri semnificative (cu 6,4 p.p., până la 17,6%), dar şi în Bucureşti, unde contrabanda a atins un nivel dublu (12,6%) comparativ cu martie.

Scăderi importante ale pieţei negre au avut loc în regiunile Vest (-7,8 p.p. până la 23%) şi Sud-Est (-6,4 p.p. până la 13,8%). Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele "Cheap Whites" continuă să deţină cea mai mare pondere din piaţa ilicită - 39,4%, fiind, însă, în scădere faţă de luna martie (-6,5 p.p.). De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova şi-au continuat şi în mai trendul ascendent din luna martie, potrivit domnului Marcu.

Marii producători din industria tutunului au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun, susţinând instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al ţării noastre, după companiile din sectorul petrolier.

În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Noua legislaţie în domeniu ar putea duce la creşterea contrabandei

Pe lângă schimbarea modalităţii de calcul a accizei şi restructurarea ANAF, aprobarea unor noi reglementări în domeniu la nivel european reprezintă un motiv de creştere a contrabandei, după cum apreciază jucătorii din piaţă.

Autorităţile europene au aprobat, recent, proiectul de revizuire a Directivei pe tutun, care interzice ţigaretele cu arome, cele mentolate urmând să mai rămână pe piaţă până în 2020.

Noul act legislativ conţine norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate şi prezentate în UE şi introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun. Textul prevede, printre altele, standardizarea ambalajelor, precum şi creşterea dimensiunii mesajelor de avertizare de pe pachetele de ţigarete la 65% din suprafaţa acestora, urmând ca marca să apară doar în partea de jos a pachetului.

Industria tutunului, de la cultivatori şi până la vânzători, s-a opus încă de la început modificărilor propuse în acest proiect. Aceştia susţin că noile reglementări vor fi cât se poate de dramatice pentru bugetele statelor membre, fără ca obiectivele de sănătate declarate să fie atinse, şi vor conduce la creşterea semnificativă a contrabandei cu produse din tutun.

Statele membre vor avea la dispoziţie o perioadă de doi ani pentru transpunerea noilor reglementări, aprobate în acest an, în legislaţia naţională. Cu toate acestea, Directiva prevede o perioadă de tranziţie pentru toate categoriile de produse, ca să ofere timp fabricanţilor şi vânzătorilor cu amănuntul să îşi vândă stocurile existente. Astfel, pentru toate produsele cu o cotă de piaţă de peste 3% în UE, cum este cazul ţigaretelor mentolate, este prevăzută o perioadă de patru ani în care comercializarea lor va fi treptat oprită.

Ţigareta electronică ameninţă piaţa tutunului

O nouă ameninţare în domeniul tutunului o reprezintă ţigara electronică, specialiştii din piaţă estimând că, în cel puţin zece ani, consumul de e-ţigarete l-ar putea depăşi pe cel al produselor clasice, din tutun.

Că ţigara electronică se grăbeşte să ajungă din urmă produsele din tutun reiese şi din faptul că cele mai importante companii producătoare de ţigarete clasice, la nivel global, au cumpărat fabrici de e-ţigarete, pregătindu-se să cucerească şi această piaţă.

Cel mai recent anunţ în acest sens este cel făcut, la finalul săptămânii trecute, de Philip Morris International. Cunoscutul producător de ţigarete a cumpărat unul dintre cele mai mari fabrici de ţigări electronice din Marea Britanie, Nicocigs Ltd., care are o cotă de piaţă în UK de peste 27%.

Potrivit lui Drago Azinovic, preşedintele pe Europa al Philip Morris, achiziţia vine în urma faptului că segmentul ţigaretelor electronice a crescut foarte mult, în Marea Britanie.

Japan Tobacco Inc (JT) a anunţat, de asemenea, în această lună, că a încheiat un acord pentru preluarea acţiunilor disponibile ale companiei Zandera Ltd., producătorul ţigărilor electronice fabricate în Marea Britanie sub marca e-Lites.

"Investiţia noastră în Zandera oferă Grupului JT un excelent punct de pornire pentru o creştere rapidă pe categoria e-ţigară", a comentat Masamichi Terabatake, vicepreşedinte executiv şi director general adjunct în cadrul JT. Grupul se aşteaptă să finalizeze achiziţia în al doilea trimestru al anului fiscal 2014.

Şi cel de-al treilea mare producător de produse din tutun, British American Tobacco (BAT), se orientează către segmentul ţigărilor electronice. BAT a lansat Vype, în august 2013, o e-ţigaretă dezvoltată de CN Creative. BAT a anunţat achiziţia CN Creative, din Marea Britanie, la finalul anului 2012, subliniind că obiectivul principal al grupului rămâne producţia de ţigarete clasice.

Toate cele trei grupuri activează şi în ţara noastră, deţinând fabrici în România.

Pe piaţa britanică, unde cota de piaţă a ţigărilor electronice este consistentă, a intrat şi Lorillard, unul dintre marii producători de ţigări din SUA, care a achiziţionat, în 2012, producătorul de e-ţigări premium BluCig, deţinătorul mărcii Skycig.

Şi piaţa ţigărilor electronice din ţara noastră a avut o evoluţie pozitivă după apariţia acestor produse la noi, potrivit lui Ovidiu Joiţa, preşedintele Asociaţiei Industriei de Ţigări Electronice din România (AITE), care susţine că, încă din 2010, când au apărut primele produse de acest gen în România, trendul a fost de creştere. Domnia sa spune, însă, că, în ultima perioadă, piaţa ţigărilor electronice a frânat, în comparaţie cu cea din alte ţări, fiind mult mai puţini oameni noi care încearcă acest tip de ţigări, faţă de acum doi ani, "după ce au văzut la televizor afirmaţii potrivit cărora acestea sunt, poate, mai periculoase decât ţigările clasice".

2,6 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare aproximativă de 20 milioane lei şi aproximativ 815 kg tutun vrac au fost reţinute în vederea confiscării de poliţiştii de frontieră, în primele patru luni ale acestui an, întrucât făceau obiectul infracţiunii de comerţ ilicit.

În perioada menţionată, Poliţia de Frontieră a depistat 12 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, fiind identificate 47 de persoane, după cum ne-au spus reprezentanţii instituţiei de control.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră au depistat, independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, peste 8,3 milioane pachete ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 89,6 milioane lei.

Tot în 2013, aceştia au descoperit 37 de grupuri organizate în scop infracţional, fiind identificate 282 de persoane care făceau contrabandă cu tutun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb