Piaţa noastră de capital ocupă penultima poziţie în Europa de Est

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2005

Piaţa de capital din România se situează pe penultima poziţie în clasamentul a cinci burse din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un studiu realizat de societatea de servicii de investiţii financiare "Vanguard", care mai precizează că piaţa de capital din România este una dintre cele mai slab capitalizate din regiune.

Potrivit studiului, în ierarhia celor cinci burse, care mai include pieţele din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovenia, România se situează pe penultima poziţie cu un total de 0,1 puncte, înaintea Sloveniei, care a totalizat 0,02 puncte.

BVB a înregistrat în primul semestru o capitalizare de 11 miliarde de euro, ponderea aces-teia în PIB fiind de 18%. În anul 2004, capitalizarea a totalizat 8,8 miliarde de euro, iar lichiditatea medie zilnică a fost de 2,3 milioane de euro. Sub aspectul capitalizării, pe primul loc se află Polonia, cu un nivel la sfîrşitul lunii iunie, de peste cinci ori mai mare decît Româ-nia - 57,4 miliarde de euro - şi cu o lichiditate medie zilnică a pieţei acţiunilor de aproape 20 de ori mai mare (137,1 milioane de euro).

Pentru România, indicele PER calculat prin raportarea preţului la profiturile estimate pe 2005 ale primilor 15 emitenţi de pe piaţă era la finele primului semestru de 16,2.

"Bursa românească se caracterizează printr-un grad redus de diversificare a oportunităţilor de investiţii în acţiuni, în condiţiile unei lichidităţi totale a pieţei de acţiuni de 7-9 milioane de euro zilnic", se mai arată în analiza Vanguard.

Indicele BET, calculat pe baza evoluţiei celor mai lichide acţiuni tranzacţionate la Bursa de la Bucureşti, a avut în ultimii cinci ani un randament mediu anual de 63,2% şi în primul semestru, variaţia indicelui BET a fost de 11,2%.

Piaţa slovenă a acţiunilor se situează pe ultima poziţie în clasament, avînd cea mai redusă dimensiune prin prisma capitalizării (6,3 miliarde de euro) şi cel mai mic grad de diversificare în rîndul emitenţilor mari.

Valoarea medie zilnică a transferurilor derulate la bursa din Slovenia a fost, în primul semestru, de 3,1 milioane de euro, iar nivelul indicelui PER a fost de 16,8.

Cele mai importante sectoare reprezentate pe cele cinci burse sînt cele bancar, petrolier, farmaceutic şi de telecomunicaţii.

Societatea de brokeraj a utilizat patru criterii la întocmirea analizei, printre care dimensiunea pieţei acţiunilor - reprezentat ăde capitalizarea bursier ăde la sfîrşitul lunii iunie şi evaluarea medie a acţiunilor - cuantificată prin indicatorul PER aferent aceleiaşi perioade.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb