Piaţa petrolieră - speriată de atacurile din Nigeria

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2006

La Bursa din Londra, cotaţiile ţiţeiului au înregistrat, ieri, cea mai mare creştere din această lună

Preţul petrolului brut a consemnat ieri, pe piaţa din Londra, cea mai mare creştere din această lună, ca urmare a atacurilor militanţilor nigerieni, care au determinat reducerea cu 19% a producţiei ţării. Nigeria este cel mai mare producător de petrol din Africa, iar micşorarea producţiei sale naşte semne de întrebare pe piaţa mondială în legătură cu aprovizionarea viitoare. Asta, în condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care Nigeria face parte, extrage aproape la capacitate maximă, ceea ce înseamnă că nu va putea să compenseze o întrerupere a livrărilor unei ţări.

Compania anglo-olandeză "Royal Dutch Shell" Plc şi-a oprit producţia, de 455.000 barili/zi realizată în Nigeria, după ce, în urmă cu două zile, rebelii au atacat un terminal de export petrolier al acesteia şi au răpit nouă lucrători străini. Militanţii au raportat ieri noi atacuri asupra conductei "Shell" şi au ameninţat că îşi vor extinde acţiunile către întreaga Deltă a rîului Niger, sursa majorităţii petrolului produs în această ţară. "Shell" este cel mai mare producător străin de petrol din Nigeria, cu aproape jumătate din totalul realizat de acest stat vest-african.

Ţiţeiul Brent cu livrare în aprilie a fost tranzacţionat la 61,46 dolari/baril, în creştere cu 1,57 dolari sau 2,6% la ICE Futures din Londra. Acesta a fost cel mai ridicat nivel atins după data de 9 februarie. Tot la ICE, West Texas Intermediate cu livrare în aprilie (echivalentul ţiţeiului de referinţă tranzacţionat pe piaţa americană), a cîştigat 1,49 dolari, fiind cotat la 62,78 dolari/baril. Men-ţionăm că Bursa energetică din New York (Nymex) a fost închisă ieri.

Amintim că, săptămîna trecută, militanţii nigerieni au declarat "război total" companiilor petroliere străine de pe teritoriul ţării lor, îndemnîndu-le să părăsească regiunea. Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului a dat un termen limită acestor companii (care a expirat în noaptea zilei de 17/18 februarie) ca să părăsească regiunea; astfel că atacurile nu s-au lăsat aşteptate, fiind lansate încă de sîmbătă dimineaţa. "Vom continua să distrugem unităţile şi dispozitivele petroliere din Deltă", spun militanţii. Aceştia urmăresc ca, în această lună, să reducă cu 30% capacitatea de export petrolier al Nigeriei. Militanţii vor să obţină controlul zăcămintelor de ţiţei din ţară.

Nigeria a produs 2,36 mi-lioane de barili de petrol pe zi luna trecută, fiind al şaselea producător din OPEC. Ţara asigură aproape 3% din ţiţeiul mondial, fiind totodată al cincilea furnizor extern pentru SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb