PIAŢA RASDAQ Majoritarii din 194 de societăţi îi ţin în tensiune pe minoritari

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2004

Aproximativ 110 oferte publice s-au derulat pe piaţa "Rasdaq", din martie 2002, de la intrarea în vigoare a legii pieţei de capital. Conform datelor furnizate de Rasdaq, se mai află încă la tranzacţionare acţiunile a 194 de societăţi care au acţionari majoritari cu ponderi de peste 90%. Acţionarii majoritari din aceste societăţi au avut ca dată limită pentru derularea ofertelor ziua de 1 decembrie 2003. Pentru că foarte mulţi nu s-au conformat, CNVM a prelungit termenul pînă la 30 ianuarie 2004. Acţionarii care au făcut dovada că au demarat demersurile pentru realizarea ofertelor obligatorii au mai primit o păsuire pînă la sfîrşitul acestei luni, iar ceilalţi au fost sancţionaţi.

Ofertele publice de preluare s-au închis în marea lor majoritate fără atingerea obiectivului pentru care au fost impuse de CNVM.

Datorită nivelului concentrat al acţionariatului, CNVM a considerat că societăţile nu mai reprezintă interes pentru investitori şi ar trebui delistate. Demersul instituţiei de supraveghere ar fi trebuit să asigure, însă, o protecţie reală acţionarilor minoritari, prin derularea ofertelor dînduli-se ocazia să îşi poată vinde acţiunile. Numai că majoritatea ofertelor de cumpărare realizate pentru pachete de acţiuni, reprezentînd între 0,4% şi 9,99% din capitalul social, au fost închise cu o acumulare de acţiuni de sub 1% din capitalul emitentului. Doar acţionarii majoritari ai cîtorva societăţi au reuşit să cumpere aproape toate acţiunile vizate: "Pastex" Tulcea, "Comcereal" Alexandria, "Ana Electronic" sau "Flora" Bucureşti.

Astfel că, sute de mii de acţionarii mărunţi au rămas captivi. Ei nu mai pot să îşi vîndă titlurile decît tot acţionarilor majoritari, dar numai dacă mai sînt interesaţi să le cumpere.

Un alt efect al acestor oferte publice a fost delistarea unor companii mari şi atractive care nu au fost înlocuite însă cu altele de acelaşi calibru ("Romcif" Fieni, "Timken" România, "Koyo România" Alexandria, "Casial" Deva, ""Brau Union România", "Muntenia" Bucureşti).

Capitalizarea pieţei nu a vrut totuşi de suferit, chiar dacă au fost delistate societăţi mari, capitalizarea pieţei (în special "Rasdaq" pentru că aici au avut loc cele mai multe delistări) s-a menţinut, totuşi, la nivelul ultimilor doi ani. O posibilă explicaţie ar fi că preţurile acţiunilor au tot crescut în această perioadă. Apoi, multe societăţi şi-au majorat capitalul social, ceea ce a contribuit la creşterea numărului de acţiuni tranzacţionabile.

Ofertele publice au reuşit în schimb să sporească veniturile societăţilor care le-au intermediat. Cele mai multe oferte au fost derulate prin intermediul societăţilor de brokeraj: "Active International", "BT Securities", "IFB Finwest", "Investco", "Raiffaisen Capital & Investment", "Unicapital" şi "Vanguard".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb