Piaţa transferurilor băneşti se îmbogăţeşte cu un nou competitor

Ştefan Iorgulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 martie 2005

Piaţa autohtonă de transferuri băneşti rapide se ridică la 3 miliarde de euro. Principalii jucători sînt MoneyGram şi Western Union (care însumează împreună 75% din piaţa). Acestea sînt urmate de Simth & Smith, Payment Systems şi Money Exchange Company. Firmele percep comisioane de 4-16% în funcţie de suma trimisă şi destinaţie. Totuşi, analiştii sînt de părere că volumul de transferuri băneşti din străinătate va suferi o scădere o dată cu integrarea în UE deoarece lucrătorii îşi vor aduce familiile în ţările adoptive. În prezent foarte mulţi dintre lucrătorii de peste hotare preferă să aducă în ţară banii în numerar sau să apeleze la şoferii de autocar deoarece transferul electronic îi costă până la o zecime din sumele pe care le aduc. Sumele aduse astfel în ţară sînt estimate la circa 2 miliarde de euro.

Eugen Rădulescu, preşedintele Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), speră ca serviciul nou oferit de CEC să fie o alternativă la ceea ce este oferit pe piaţă în momentul actual. Costul acestui serviciu se ridică la 5%, adică circa jumătate din cel oferit de marea majoritate a competitorilor de pe piaţa transferurilor băneşti rapide.

Colaborarea dintre CEC şi Transfer Rapid nu s-a produs în urma unei licitaţii. Compania americană a fost singura care a propus CEC un parteneriat pentru transferul de bani din străinătate. Contractul este semnat pe o perioada nedeterminată.

Eugen Rădulescu, preşedintele CEC, speră ca pe lîngă comisionul "mai mult decât acoperitor" pe care îl va cîştiga CEC de pe urma transferurilor, să atragă şi noi clienti care să folosească serviciile bancare. Domnia sa mizează pe transferuri în valoare de un miliard de euro.

Domnul Rădulescu consideră că pentru aceste operaţiuni costurile şi riscurile sînt aproape nule deoarece nu vor trebui făcute angajări, fiind vorba doar de un soft, iar compania americană se va ocupa de implementare. În plus, plăţile se vor face dintr-un cont pe care compania l-a deschis la CEC. În România sumele vor putea fi ridicate în maximum 24 de ore (interval de timp mai lung decît la alte companii unde un transfer poate dura chiar şi zece minute,) prin intermediul a peste 540 unităţi CEC, în lei la cursul de schimb de pe piaţa interbancară. Dintre acestea, în 280 de unităţi banii se pot primi şi în euro sau dolari SUA, la cererea destinata-rului. În contract nu sînt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea termenelor din cauze tehnice.

În privinţa viciilor de procedură, preşedintele CEC, Eugen Rădulescu se bazează în principal pe stricteţea cu care se res-pectă legile în SUA.

CEC este singurul partener al Transfer Rapid LLC

Compania americană Transfer Rapid LLC are ca partener unic în lume CEC (potrivit site-ului companiei) şi a dezvoltat această tehnologie dedicată în exclusivitate membrilor comunităţilor româneşti din străinătate ce doresc să transmită bani în ţară prin intermediul agenţiilor CEC. Transfer Rapid şi-a lansat serviciile pe piaţa americană, cu accent pe zonele unde există comunităţi româno-americane (Queens, Miami, Los Angeles, San Francisco, Cleveland, Chicago, Detroit). James Rosapepe, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transfer Rapid LLC şi fost ambasador SUA la Bucureşti, speră ca Transfer Rapid să îşi lanseze serviciile şi în Spania şi Italia. Compania şi-a propus să deschidă 2000 de agenţii până în luna iunie şi 6000 până la sfîrşitul anului acesta.

Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) în parteneriat cu Transfer Rapid LLC a lansat serviciul transfer rapid de bani, intrat în funcţiune din data de 22 februarie. Serviciul este disponibil doar pentru comunităţile româneşti din SUA, care numără aproximativ 750 de mii de persoane. Transferul se va putea efectua doar dinspre SUA spre România, transferuri care reprezintă 95% din transferurile totale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb