Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează astăzi cercetări într-o cauză privind mai mulţi medici specialişti psihiatri, care internau fictiv persoane în schimbul unor sume de bani.
Potrivit PÎCCJ, cauza penală are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune săvârşite de către medici specialişti psihiatri.
PÎCCJ arată că medicii internau fictiv persoane interesate cărora le eliberau, în schimbul unor sume de bani (cca. 500 lei la fiecare internare), documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate, deşi, în realitate, beneficiarii nu sufereau de afecţiunile respective, creându-se prejudicii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (FNUASS) atât prin cheltuirea nejustificată a sumelor alocate pentru internare, cât şi prin faptul că persoanele beneficiare ale diagnosticelor nereale primeau pensie de invaliditate în mod necuvenit.
Cercetările efectuate până în prezent au evidenţiat faptul că, în intervalul aprilie - iunie 2015, 288 de persoane au beneficiat de internare în scopul întrunirii condiţiilor de încadrare în grad de invaliditate.
Pe baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, sprijiniţi de efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei Române, sub coordonarea procurorilor, efectuează azi, 23 iunie 2015, percheziţii în 8 locaţii din judeţul Argeş şi municipiul Bucureşti, fiind vizate cabinetele medicale în cauză, precum şi locuinţele suspecţilor.
În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.