Peste 7000 de animale dintr-o fermă din Buzău urmează să fie eutanasiate după ce Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat acolo prezenţa virusul pestei porcine. Confirmarea a venit chiar recent, iar autorităţile judeţen au întrunit de urgenţă Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor unde au fost adoptate toate măsurile care se impun pentru stoparea răspândirii virusului.
"Exploataţia respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. În exploataţie vor fi eutanasiate toate animalele iar cadavrele ecarisate", se arată într-un comunicat emis de Prefectura Buzău.
Totul ar fi ieşit la iveală la mijlocul săptămânii trecute când proprietarul fermei şi-a găsit un animal mort. Cum bărbatul este de meserie medic veterinar a identificat imediat semnele virusului pestei porcine aşa că a cerut probe pentru diagnosticarea bolii. Imediat ce a venit rezultatul analizelor ferma a fost închisă şi au demarat deja procedurile pentru punerea în aplicarea a tuturor măsurilor ce se impun în astfel de situaţii.
În total vor fi eutanasiate peste 7000 de animale, iar pierderea este estimată la 2 milioane de euro.
Primul focar la o fermă, din Buzău
Autorităţile din Buzău rămân în alertă pentru că , de la confirmarea prezenţei virusului pestei porcine pe teritoriul României, judeţul nu a avut niciun focar de boală înregistrat la o exploataţie comercială. Astfel, cel confirmat la ferma din Glodeanu Siliştea este primul focar , iar acum este în desfăşurare o anchetă epidemiologică menită să arate de unde a fost adus virusul în fermă.
La această dată, Pesta Porcină Africană în judeţul Buzău nu mai evoluează în nici o gospodărie individuală (exploataţie non profesională) iar în mediul silvatic, la porcul mistreţ sunt înregistrate 60 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.
"DSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, chiar şi în actuala conjunctură epidemiologică naţională generată de evoluţia COVID - 19, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile întreprinse de autorităţilor au fost, sunt şi vor fi conjugate pentru a gestiona eficient orice potenţială situaţie epidemiologică apărută, pentru a înlătura rapid potenţialul viral şi pentru a împiedica răspândirea bolii", a declarat Adonis Dragnea, directorul DSVSA Buzău.
Acesta a ţinut să reamintească faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.