Combinatul vâlcean Oltchim, aflat în insolvenţă din 30 ianuarie şi veşnic cumulator de pierderi, a încheiat primele şapte luni ale anului cu un EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortismente) de circa 700.000 de euro, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari.
Domnia sa ne-a precizat: "După o lungă perioadă de pierdere, Oltchim a avut, pe primele şapte luni, un profit operaţional de 253.000 de euro, realizat în principal din diferenţele de curs valutar. Noi estimăm ca în luna august combinatul să ajungă la un break-even (n.n. să nu mai înregistreze pierderi). În iulie, afacerile Oltchim au fost de circa 11 milioane de euro, cu o capacitate funcţională de circa 23% din totalul producţiei".
De la intrarea în insolvenţă şi până la finalul lunii iulie, administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) au renegociat contractele cu furnizorii, au majorat producţia de la 7% la 23%, au disponibilizat circa 1.000 de angajaţi, au comandat evaluarea activelor companiei în vederea implementării planului de reorganizare şi au făcut eforturi pentru a obţine o finanţare de minim 15 milioane de euro, necesară creşterii producţiei la un nivel care să asigure profitabilitatea companiei.
Întrebat cum au reuşit administratorii să stopeze pierderile din activitatea curentă a Oltchim, în condiţiile unei producţii la numai 23% din capacitate, Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Oltchim are în continuare acele datorii totale istorice de circa 800 de milioane de euro. În perioada insolvenţei a achitat doar facturi curente. La intrarea în insolvenţă, combinatul avea pierderi uriaşe şi din activitatea curentă de producţie".
Noi, administratorii, am acţionat pentru reducerea acestor pierderi din producţia curentă. Până acum, am plătit doar materia primă luată de la furnizori şi utilităţile. Mai avem nişte restanţe şi către salariaţi.
Insolvenţa permite companilor aflate în dificultate şi care vor să se restructureze - cum este şi cazul Oltchim - să nu mai plătească ratele lunare către bănci şi datoriile către terţi, să nu mai cumuleze dobânzi şi penalităţi la aceste datorii şi să-şi continue activitatea astfel încât să-şi crească şansele de reorganizare cu succes. Noi sperăm ca din septembrie - octombrie să stabilizăm şi să creştem profitul lunar din producţie".
De asemenea, Oltchim a mai făcut economii prin trimiterea în şomaj tehnic a personalului. Este vorba despre 715 angajaţi ai Oltchim trimişi în şomaj tehnic prin rotaţie, cu o medie de 5 zile pentru fiecare persoană. Convertiţi în număr de salariaţi care vor sta toată perioada în şomaj tehnic (29 iulie - 8 septembrie 2013), rezultă 291 de angajaţi dintr-un total de 2.101 de pe platforma Râmnicu Vâlcea. Angajaţii diviziei petrochimice Bradu au trecut la un program de lucru de 4 zile pe săptămână, şomajul tehnic fiind necesar pentru că divizia nu a funcţionat o zi din 2010 până în prezent.
Gheorghe Piperea ne-a precizat că au fost finalizate dosarele pentru obţinerea unei finanţări suplimentare de 15 milioane de euro de la Piraeus Bank, Banca Transilvania şi CEC Bank. "Banii nu vor veni toţi deodată pentru că este vorba despre linii de finanţare, cu destinaţie precisă, respectiv majorarea producţiei cu tot ce presupune această operaţiune", a subliniat avocatul Piperea, care susţine că fondurile vor sosi la Oltchim în timp util pentru ca societatea să-şi asigure contractele pentru 2014. Perioada în care se încheie astfel de contracte este septembrie-octombrie.
De asemenea, administratorii judiciari ai Oltchim discută şi cu mari grupuri industriale dispuse să asigure combinatului finanţare pentru materia primă necesară majorării producţiei.
Domnul Piperea ne-a mai declarat că a fost finalizată şi evaluarea activelor combinatului, necesară etapei de reorganizare, în care Oltchim va fi preluat de un investitor strategic. Evaluarea urmează să fie aprobată de Comitetul Creditorilor, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.
Administratorul judiciar ne-a spus că, până în prezent, zece investitori au trimis scrisori de intenţie pentru Oltchim, în selecţia iniţiată de Ministerul Economiei.
În ultima perioadă, autorităţile au anunţat că de preluarea Oltchim sunt interesate companii precum Socar, KazMunaiGaz, PCC (acţionar minoritar semnificativ al combinatului, care deţine, direct şi indirect, circa 33% din acţiuni), care s-a aliat recent cu fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", dar şi Yildirim Holding.
Şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează grupul SCR, vrea să se asocieze cu Ioan Niculae, patronul InterAgro, ca să preia Oltchim. Neoficial, pe lista investitorilor interesaţi sunt şi companii din Polonia şi Turcia, chinezii care deţin Borsodchem Ungaria (concurent al Oltchim), dar şi Gazprom prin compania Oil Gas Trade LLC.
1. Mister 007 Congratulations :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 28.08.2013, 05:30)
Stimate domnule avocat Piperea,
imi face o deosebita placere, astazi in zi de aniversare a marelui filozof, poet, jurnalist si nu in cele din urma avocat J.W. Goethe , sa va multumesc pentru vestea minunata pe care ati dat-o cititorilor si anume, ca in primele sapte luni ale acestui tumultos an ati reusit sa realizati un profit operational. Ar fi bine totusi sa constientizati faptul ca in domeniul contabilitatii financiare nu exista termenul de Break Even, el fiind doar prezent in contabilitatea de intreprindere pentru determinarea costurilor. De asemenea este linistitor faptul ca minunatul concern "avea pierderi uriaşe şi din activitatea curentă de producţie". Conjunctia SI poate fi punctul de rascruce al intregului proces de insolventa. Bineinteles daca lasam la o parte faptul ca pentru anul 2012 nu exista un TESTAT al raportului financiar consolidat , domnii de la DELOITTE avand cu siguranta circumstante atenuante pentru ca nu au putut verifica stocurile ,de aceea concluzia spune in regim copy/paste "NU EXPRIMAM NICI O OPINIE CU PRIVIRE LA SITUATIILE FINANCIARE CONSOLIDATE LA 31.12.2012, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de catre Uniunea Europeana" . Cum dumneavoastra vreti sa faceti Adunarea Creditorilor ar fi recomandabil sa-l chemati si pe domnul Vosganian sa organizati un cerc literar, deoarece nu imi vine acum in minte cineva care sa fie entuziasmat de un raport de audit unde nu se emite nicio o opinie. Eventual incercati la domnul dr. Mobius, caci dansul este expert in legislatia M&A , dar in comparatie cu altii s-ar putea sa nu se dea jos din pat decat cand vede o opinie fara rezerve.Daca reusiti sa vorbiti totusi cu dansul va sfatuiesc sa taiati pasajul " un profit operaţional de 253.000 de euro, realizat în principal din diferenţele de curs valutar.", pentru ca acestea ar intra totusi la capitolul rezultate financiare. Cat despre datoriile istorice va mai dau un pont. Ganditi-va la zicala "A SCRIE ISTORIE INSEAMNA A TE DESCOTOROSI DE TRECUT". Iar pentru a incheia aceasta mica serenada intr-un ritm vivace va pun la inima inca o vorba pentru desfatarea constiintei si inteligentei dumneavoastra: "UN OARECARE INVATA, CEEA CE POATE INVATA, TOTUSI CEL CE SPECULEAZA CLIPA, ACELA ESTE UN BARBAT ADEVARAT". Va urez mult succes in intentiile dvs. cu siguranta bune si nu lasati sa vina toamna SI in sufletele minunatilor lucratori OLTCHIM. Cu stima, Teutonum Barbarus
2. PROFIT OLTCHIM
(mesaj trimis de Nicoleta Buduna în data de 28.08.2013, 09:32)
In primul rand felicitari domnule profesor Piperea ! Domnul Virgil nu intelege impactul major pe care il are profitul operational la Oltchim ! Daca veniturile din exploatare - cheltuieli din exploatare ar fi fot 1 RON si tot este o mare realizare! Si daca ar fi fost doar ,,breakeven point" (Prag de rentabilitate)
(Breakeven point)
(1) In general: punctul in care veniturile din vanzari egaleaza costurile. Acest punct este determinat de catre analiza pragului de rentabilitate cu care se calculeaza volumul vanzarilor la care totalul costurilor fixe si variabile vor fi acoperite. Toate vanzarile care se fac peste pragul de rentabilitate vor genera profit; scaderea vanzarilor sub acest prag va produce pierderi. (2) In investitii: pret la care o tranzactie nu produce nici profit nici pierdere. In strategiile cu optiuni, pragul de rentabilitate se calculeaza astfel: (a) optiuni call long si optiuni call short neacoperite: pretul de exercitare plus prima; (b) optiuni put long si optiuni put short neacoperite: pretul de exercitare minus prima; (c) optiuni call short acoperite: pretul de cumparare minus prima; (d) optiuni put short acoperite si actiunea de baza short: pretul de vanzare short a actiunii de baza, plus prima) si tot este un succes extraordinar al consortiului Rominsolv si BDO ! Adevaratii ,,barbati" muncesc mult si filozofeaza rezonabil, mai ales daca nu cunosc toate datele problemei! Profitul nu este urias material ,dar are o valoare uriasa morala !
In toate marile companii ale lumii o societate este catalogata dupa profitul operational, nu dupa cifra de afaceri sau planul de productie ! Mult suuces in continuare !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ion în data de 28.08.2013, 10:40)
Unde esti Bourene Doamne, sa faci aici profit de - 700 milE Auzi sa fie Oltchimul pe profit pozitiv!?.
2.2. multumiri pentru explicatii! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.08.2013, 02:16)
Sitmata doamna Nicoleta,
va multumesc pentru explicatii. Totusi raman la opinia mea si permiteti-mi sa va spun de ce:
1. Profitul operational se refera la obiectul de activitate si anume producerea substantelor chimice(petro eventual:-) si vanzarea acestora. Faptul ca exista un castig din cursul valutar, sau a fost facut un hedging pe sursele de materii prime sau produse finite , aceasta intra in categoria castigurilor financiare. Cu break even aveti perfecta dreptate, insa nu are ce cauta pentru a explica notiuni de contabilitate financiara. Cat despre auditul financiar efectuat de firma Deloitte nu ati avut timp probabill sa va exprimati opinia. Cand o sa aveti timp sa studiati istoria rafinariei Schwechat veti gasi undeva o descriere a unei instalatiii de etilena pe care au pus-o prima oara in functiune in anul 1969, an in care se spune ca este inceputul PETROCHIMIEI: Daca veti studia o alta revista veti observa faptul ca firmele Oltchim si Petrom au fost prezentate drept firme concurente. Ati fi urmarit eventual si strategia exprimata de domnul Roiss la Instanbul veti fi remarcat faptul ca despre rafinariile care au combinate petrochimice in ansamblul lor se pot caracteiriza ca centre de profit sau "THER WE MAKE SOME MONEY". Inchiderea rafinariei Arpechim a deschis astfel posibilitatea firmei asociate Borealis sa isi poata mari piata de desfacere. In anul 2012 au fost achizitionate cateva firme franceze unde se produce ingrasaminte si produse din mase plastice. Apoi se deschide un birou la Russe si un terminal la Giurgiu. Daca mai luam in considerare si punerea in functiune a EPS (Etyhlene Pipeline Süd) pentru a facilita transportul de etilena intre marile centre petrochimice veti fi probabil de acord cu mine ca doamna Gheorghe nu ar avea nici un motiv sa inteleaga ca pentru transportul petrolului ajunge si o conducta, netrebuind neaparat un terminal petrolier. In opinia mea, fara a incerca sa micsorez din calitatile pe care domnul profesor Piperea le are , totusi domnul inginer Roibu nu merita sa nu-i fie recunoscuta strategia operationala, fiind surclasat doar pentru ca noi avem nevoie de multa experienta pentru a intelege ce inseamna sa putem fii capabili sa acumulam capital.
2.3. frumos profit (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de arpechim în data de 05.09.2013, 12:24)
au milioane de euro salarii neplatite si zic ca au profit
vrajeala ieftina
3. fără titlu
(mesaj trimis de florea în data de 28.08.2013, 18:39)
Ar trebui sa fie la puscarie nenea boureanu.Oricum,e doar chestiune de timp.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2013, 20:09)
muuulti aer trebui sa infunde puscaria doar din cauza oltchimului, din toate partidele politice; de restul furturilor nu mai vorbesc...