Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat, pe site-ul instituţiei, spre consultare publică propunerile pentru planul său de acţiuni pentru anul 2016.
Documentul prezintă perspectiva preliminară a Autorităţii asupra evoluţiilor din sectorul comunicaţiilor digitale din România până în anul 2020 şi asupra modalităţilor în care aceasta îşi propune să răspundă acestor evoluţii.
"Astfel, ANCOM îşi propune să continue proiectul demarat acum doi ani de realizare a inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură asociate acestora. Autoritatea va continua demersurile de alocare a spectrului de frecvenţe rămas disponibil în benzile de 800 MHz, 2.600 MHz şi 3,4 - 3,8 GHz,cât şi a multiplexelor de televiziune digitală terestră.
Pentru promovarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice, Autoritatea va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare la puncte fixe şi mobile şi va reevalua măsurile de reglementare impuse anterior. Pentru a reflecta dezvoltările tehnologice, Autoritatea îşi propune să revizuiască şi modelul de calculaţie a tarifelor serviciilor auxiliare de interconectare", se arată în comunicat.
În acest context, arbitrul pieţei telecom din România va derula, anul viitor, o campanie de informare a utilizatorilor privind existenţa şi utilitatea instrumentelor dezvoltate de ANCOM pentru informarea utilizatorilor, respectiv InfoCentru, Veritel.ro, Netograf.ro şi Portabilitate.ro. De asemenea, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, Autoritatea are în plan extinderea posibilităţilor de testare a calităţii serviciului de acces la internet, ţinând cont de dorinţele şi necesităţile acestora.
De asemenea, Autoritatea precizează că "va revizui decizia privind reglementarea serviciului de radiocomunicaţii de amator din România pentru a o armoniza cu reglementările europene şi internaţionale", conform comunicatului. Astfel, statutul de radioamator se va obţine mai uşor, prin simplificarea reglementării şi eliminarea prevederilor care nu mai sunt relevante.
Ca urmare a noilor tendinţe şi inovaţii în domeniu, ANCOM va revizui regimul de autorizare generală, atât pentru furnizorii de servicii poştale, cât şi pentru furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice.
În ceea ce priveşte serviciile poştale, ANCOM va verifica eventuala cerere de compensare a costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2015 şi, dacă este cazul, va stabili mecanismele de finanţare pentru serviciul universal în sectorul serviciilor poştale.
Printre campaniile de monitorizare şi control pe care Autoritatea şi-a propus să le desfăşoare anul viitor se numără o campanie de determinare a acoperirii cu semnal de telefonie mobilă a drumurilor naţionale şi judeţene, o campanie de verificare a respectării obligaţiilor de către furnizorii care furnizează servicii de comunicaţii electronice destinate publicului pentru care plata se face în avans, precum şi o campanie de verificare a respectării obligaţiilor de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii serviciilor de comunicaţii electronice.
"Monitorizarea constantă a performanţelor reţelelor de comunicaţii electronice se va concretiza prin elaborarea şi publicarea raportului privind incidentele ce au afectat securitatea şi integritatea reţelelor publice de comunicaţii electronice şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în cursul anului 2015, a raportului privind măsurile de securitate implementate de furnizori, precum şi a raportului privind calitatea serviciului de acces la internet in cursul anului 2015", menţionează ANCOM.
Autoritatea are în plan definitivarea şi publicarea, în 2016, a Strategiei pentru comunicaţii digitale 2020, document care va contura viziunea ANCOM pentru comunicaţiile din România în perioada 2016-2020, dar şi priorităţile şi direcţiile de acţiune definitorii pentru foaia de parcurs, în următorii cinci ani. Totodată, arbitrul telecom va elabora un raport privind modul în care a fost implementată Strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale în perioada 2012-2016, precum şi o nouă Strategie de reglementare în acest domeniu pentru perioada 2017-2020.
Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2016 poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 30 octombrie anul acesta.