PLASAMENTE ALTERNATIVE Licitaţii de iarnă şi de Crăciun fericit

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 decembrie 2018

Licitaţii de iarnă şi de Crăciun fericit

Marius Tiţa

Gata, s-a încheiat anul de licitaţii de artă, la timp să punem ceva frumos sub brad. Poate mai mult decât în alţi ani, obiectul de artă a devenit atractiv pe post de cadou. De mult aştept asta şi trebuie tot mai mult ca pictura, sculptura, ceramica şi sticla, bijuteriile chiar, icoanele şi tot ce face omul frumos, cu mânuţele lui şi are căutare să devină fiţă, să dea de-o parte maşinile scumpe, să dea la o parte hainele, la figurat, desigur, nu la propriu, să dea jos ceasurile şi bijuteriile, dar nu prea mult, că ceasurile şi bijuteriile sunt de multe ori obiecte de artă sau de colecţie şi apar copios în licitaţii.

Artmark a ţinut o licitaţie de Crăciun, de 169 de mii de euro din vinuri vechi şi bijuterii, multe noi, şi una de iarnă, de 1,4 milioane de euro. O astfel de sumă nu se face decât cu pictură, cu "tablouri". Şi, într-adevăr, 226 dintre cele 228 de oferte vândute miercuri au fost picturi. Cu preţuri mari îi regăsim pe cei trei mari, pictori nu crai, care deţin recordurile pieţei de artă de la noi: Grigorescu, Luchian şi Tonitza. Luchian l-a depăşit pe Nicolae Grigorescu în speţa de miercuri, numită "Licitaţia de iarnă, inclusiv o selecţie din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici". "Ulcior cu garoafe" a obţinut 125 de mii de euro, sub maximul estimat de 150 de mii. Şi "Portretul Anettei", o verişoară a pictorului, s-a vîndut sub estimarea de 80 de mii, mai exact cu 55 de mii. Şi mai este un "Car cu boi", de Lukian, nu de Grigorescu, având chiar această semnătură, cu k. A fost vândut cu 44 de mii de euro, sub estimare şi ea.

Desigur, când vorbim de carul cu boi nu ne gândim la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, celebrul CNAIR, ci la Grigorescu. Grigorescu, Nicolae Grigorescu, continuă să facă preţuri mari, inclusiv în această iarnă, şi este "vinovat" de vreo şeptime din aşa numita reţetă a zilei, ceva mai puţin decât Luchian, care a trecut bine de 200 de mii de euro. O diagonală cu car cu boi, din dreapta-spate spre stânga-faţă, a fost adjudecată cu 72 de mii de euro, semnificativ peste estimarea maximă de 45 de mii. Apoi, "Bretonă lucrând la fereas­tră" a primit 65 de mii de euro, estimarea maximă fiind de 50 de mii. Două case ţărăneşti, în pictura lui Nicolae Grigorescu, au primit douăşceva de mii de euro, 28 de mii de euro "Casă ţărănească la Agapia" şi 26,5 mii de euro "Ţărăncuţă la fântână", de fapt un mic personaj pe fond de mare casă. Plus două desene, unul vândut cu două mii şi altul de 1,6 mii de euro.

De fapt, licitaţia a devenit renumită pentru carele cu boi, a fost licitaţia celor patru picturi, de patru mari artişti, care reprezintă acest subiect celebru, ataşat aproape exclusiv de opera lui Nicolae Grigorescu. Am vorbit deja de două dintre ele, cel de Luchian şi, inevitabil, cel de Grigorescu. Un al treilea poartă semnătura lui Aman, Theodor Aman. Aproape miniaturală, pictura are o dinamică deosebită şi a fost vândută cu 16 mii de euro. Nu a fost singura pictură de Aman, pe lângă multe gravuri ale sale. Una, de exemplu, luată la întâmplare, s-a vândut cu 92.500 de euro. Este o natură statică, nu prea de post, pentru că are cărţi şi coniac, pe lângă strugurii din prim plan. Şi un ulei pe lemn, miniatural, una dintre scenele de grădină, vândută cu 13 mii de euro.

Continuând abordarea "car cu boi", conform votrinei de la aniversarea de 10 ani de licitaţii Artmark, îl descoperim pe al patrulea din careu, cel mai ieftin, doar 1,4 mii de euro, realizat de Ludovic Basarab. Are o amprentă aparte, deşi subiectul este banal de celebru, mai ales că ne amintim scenele de interior de biserică ale lui Ludovic Basarab. Cu acest pretext, am vânturat şi marile vânzări ale serii de iarnă de la Artmark, restul, până la 228, cum scriam, fiind oferte la preţuri decente dar cu semnături şi fioruri mari.

Dar nu numai celebrul mijloc de transport este un element comun ce adună îm jurul său atenţia şi discuţia. Cam de la poziţia 70, avem mai multe picturi având ca subiect tinere cu frumuseţea trupească mai la vedere. "Tătăroaică" de Iser, pe gânduri şi complet îmbrăcată, a fost adjudecată cu 13 mii de euro.

Dar vine o scenă de baie, de Ludovic Basarab, ulei pe carton cam de mici dimensiuni, adjudecată cu 900 de euro. "Modelul artistului" Mişu Teişanu ne arată un umăr şi niciun colţ de faţă, dar scena a fost apreciată cu o vânzare de 4,250 de mii de euro. Imediat, un nud semiîntors, de Pierre Auguste Bellet obţine 5,5 mii de euro, pentru că un alt nud, marmurean şi cu capul dramatic căzut pe masă, în viziunea lui Dimitrie Serafim, a obţinut 1,2 mii de euro. Pasul următor este o secvenţă de Revelion, ni se spune, ca o scenă din concursurile de umor sau voce ce abundă pe ceea ce numeam o dată micul ecran, numai că evoluanta prestează un dans cu sânii inconfortabil expuşi. Piesa este de Emilian Lăzărescu şi a obţinut două mii de euro.

Atracţia şi nostalgia preţurilor mari ne atrag spre Dărăscu, adică "Piaţă în Veneţia", 21 de mii de euro, "Peisaj la Saint Tropez", cu 10 mii, şi un Balcic neadjudecat, cam la acelaşi preţ. Sau mai bine la Pallady, "Vedere către Place Dauphine", 43.500 de euro, "Natură statică cu cârciumărese şi călimară", cu 31,5 mii, şi "Natură statică cu crizanteme, carte şi ochelari", la 28 de mii de euro.

După ce am trecut în revistă temele obişnuite, să aruncăm peste umăr că s-a vândut şi un Ghenie. Nu, nu el a adus milionul ci acesta a fost format din preţuri precum cele de mai sus rânduite. Este vorba de "Înger", mai degrabă grafică alb-negru, destul de mic dar extrem de expresiv, adjudecat cu 24 de mii de euro. Cu exact acelaşi preţ s-a dat, imedita după el, un bronz patinat, de Horia Damian, din celebrele sale structuri arhitectural- urbane.

Şi aşa, cu licitaţii de iarnă şi de Crăciun, ne apropiem de iarna, în care am intrat din plin, şi de Crăciunul ce se apropie. Şi vi-l doresc frumos şi vesel, cu sănătate şi voie bună!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb