PLASAMENTE ALTERNATIVE Luvrul din Abu Dhabi

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 noiembrie 2017

Ammar Alnahhas - "Muzică siriană".

Ammar Alnahhas - "Muzică siriană".


În continuare, dacă vrem să vedem Luvrul, vom merge la Paris. Şi nu în Abu Dhabi, e riscant, acolo e capitala shoppingului, te duci să vezi o pictură celebră şi te întorci cu sacoşa plină de nici nu gândeşti ce. Dar vom merge la Abu Dhabi şi când avem chef de ceva frumos, de artă adevărată.

Louvre Abu Dhabi, care se deschide mâine, nu este un nou sau un al doilea Luvru, este ceva cu totul aparte şi original, este o minune a lumii în materie de muzeistică, artă şi cultură. Aproape totul este francez, aici. Arhitectul Jean Nouvel a gândit "universal", cuvânt care caracterizează tot ce se întâmplă la Louvre Abu Dhabi. Ar mai fi "înalt", "franţuzesc" şi "arab". Toate aceste elemente se regăsesc într-o inteligentă armonie, începând cu cadrul arhitectonic general. În centrul celor 6,4 mii de metri pătraţi de galerii se află domul dublu de 180 de metri înălţime. Totul este modern şi înălţător, cu jocuri de planuri şi senzaţii, cu o "ploaie de lumină" şi un cer înstelat de deşert. Anul trecut, în două evenimente diferite, s-a dat drumul la apa care înconjoară muzeul, iar Manuel Rabate a fost numit director al Louvre Abu Dhabi.

Deşi este un proiect universal, adresat umanităţii, începutul pare luat din dorinţele funcţionarului francez. Acordul de lansare, din 2007, a fost semnat de autorităţi, Franţa şi guvernul din Abu Dhabi. Numele Luvrului poate fi folosit în Abu Dhabi fix trei decenii şi 6 luni. Viitorul muzeu emiratez beneficiază, prin Agenţia France-Museums, de legături privilegiate cu cele mai tari muzee ale Franţei: Luvrul, inevitabil, Centrul Pompidou, dar şi un muzeu mai nou, tot cu nume de preşedinte francez, Branly-Jacques Chirac, Orsay, muzeul, nu ministerul de externe, adică gara, nu cheiul, Oranjeria dar şi Grand Palais, castelul Versailles dar şi Fontainebleau, ca să nu mai vorbim de castelul, de fapt, domeniul, Chambord, ceramica de la Svres şi Limoges, Cluny, Guimet, ca să amintim nişte nume mari şi dragi privirii noastre. 13 astfel de muzee vor propune câte patru expoziţii temporare, concepute special pentru Luvrul din Golf.

Nu este vorba de o exclusivitate franceză la Luvrul din Abu Dhabi, ci de o masivă implicare şi o specializată coordonare. Vor fi expuneri din fondul personal şi permanent, ajuns la peste 600 de piese foarte tari, expuneri împrumutate de la muzee din Franţa, din lumea arabă şi din întreaga lume şi diferite expoziţii temporare, după cele mai subtile şi deştepte programe curatoriale. Simeza noului Luvru îşi propune să spună "povestea umanităţii", în 12 capitole. Vizitatorilor şi beneficiarilor celor mai moderne facilităţi ale muzeului li se propune "să vadă umanitatea într-o nouă lumină". Cele 12 capitole descriu o călătorie "o mie şi una de nopţi" prin istoria umanităţii, de la primele aşezări şi primele puteri, la civilizaţii şi imperii, la marile religii, toate, apoi pe drumurile comerciale ale Asiei, spre Mediterana şi Atlantic, şi mai departe, la cosmografie şi lumea în perspectivă. În secolul al XVII-lea, puternicii lumii chemau artiştii să le înfrumuseţeze viaţa şi curtea, în următorul secol se pune problema unui nou mod de viaţă, pentru ca lumea modernă să vină în al XIX-lea secol. Provocările modernităţii vin din secolul în care mulţi dintre noi s-au născut pentru ca, în prezent, să vorbim despre o lume globală.

În primele zile ale Luvrului din Abu Dhabi vom vedea, pe lângă un concept arhitectural de excepţie, statuete modelate cu o mie de ani înainte de naşterea lui Hristos, antichităţi egiptene şi sumeriene, inclusiv celebrul Gudea, prinţul din Lagash, a venit în vizită de la Paris, sfincşi şi obiecte de la Alexandru Macedon, portrete funerare de la Fayoum, cărţi sfinte, Coranul, Biblia, Tora, în ediţii vechi şi preţioase, Budha şi covoare turceşti vechi de tot, ceramică şi porţelanuri, stampe japoneze, hărţi de când nu ştiam pe ce lume suntem şi chiar ciudăţenii din negura secolelor. Vedem, desigur, pictură, multă şi importantă, de la francezii cei mai cunoscuţi dar şi de la cei mai celebri, din cele mai faimoase curente. Iar, din zilele noastre, experimente şi ingeniozităţi artistice.

Prima expoziţie de curator se va deschide la 21 decembrie şi ne propune o istorie a Luvrului parizian în secolul al XVIII-lea, în concepţia curatorială a lui Jean-Luc Martinez, preşedintele-director al muzeului de la Paris. Să nu uităm că muzeul Luvru a fost înfiinţat în 1793, în urma unui decret din 1791! Atunci au fost expuse aproape 600 de picturi, cam câte exponate are în proprietate Luvrul din Abu Dhabi, în prezent.

Evident, se intenţionează şi se lucrează la creşterea semnificativă a fondului permanent al muzeului, care va permite reducerea treptată a împrumuturilor de la alte muzee, fără dispariţia acestora. La numai doi ani de la semnarea acordului fondator, cel din 2007, se punea deja de o simeză cu primele 19 piese cumpărate pentru fondul permanent al noului muzeu. Prima achiziţie, o lucrare de Mondrian din colecţia cuplului Yves Saint Laurent-Pierre Berge, se petrecuse în februarie acelaşi an. Este vorba de licitaţia din 23-25 februarie 2009, la care s-a dat şi "Madame L.R." de Brâncuşi, sculptură din lemn, cu aproape 30 de milioane de euro. Aşadar, prima piesă din colecţia Louvre Abu Dhabi este "Composition avec bleu, rouge, jaune et noir", pictată în 1922 de Piet Mondrian în stilul care l-a făcut unic şi celebru. La licitaţia de lichidare a colecţiei celor doi, pictura a fost evaluată la 7-10 milioane de euro şi s-a dat, viitorului muzeu, cu 21,6 milioane de euro. Lucrarea de 80 pe 50 cm a trecut prin nu mai puţin de 11 mâini celebre pentru a ajunge, într-un ceas bun, nu al XII-lea, la al XII-lea proprietar, cel din Emirate. Direct de la Mondrian a cumpărat-o Helene Kröller-Muller, vizionara cumpărătoare care a creat fantasticul muzeu Kröller-Muller din Otterlo, în Olanda.

În 2011, fuseseră achiziţionate deja 130 de lucrări de artă numai una şi una. Atunci, acestea au fost expuse la Manarat Al Saadiyat, un centru cultural de excepţie din districtul unde se află noul Luvru. De fapt, acolo au tot fost expuse noile achiziţii, care aşteptau finalizarea construcţiei.

O recentă achiziţie este chiar "Fountain of light" de Ai Weiwei, disidentul chinez. Lucrarea respectivă, un fel de candelabru eşuat, a fost realizată anul trecut, a fost expusă la Tate Modern, şi este dedicată comunismului ce se voia a fi construit în Rusia. O revedem, aşadar, când, la 7 noiembrie, se împlineşte un secol de la Revoluţia bolşevică din Octombrie.

Luvrul din Abu Dhabi nu este căzut din cer în deşertul arab. Se află pe insula Saadiyat care îşi propune să devină un "district cultural". Aici îşi vor mai ridica impresionantele arhitecturi Muzeul Zayed, muzeul naţional de istorie a Emiratelor Arabe Unite purtând numele şeicului care a fondat statul, un centru pentru artele spectacolului, Muzeul Maritim şi, atenţie, Guggenheim Abu Dhabi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb