PLASAMENTE ALTERNATIVE Miros de mic, până la Balcic

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 mai 2014

Corneliu Drăgan-Târgovişte "Moscheea din Balci".

Corneliu Drăgan-Târgovişte "Moscheea din Balci".

Tocmai a trecut şi ultimul val de vacanţă de dinainte de vacanţă. A trecut printr-un zid gros de fum de grătare, printr-un foc susţinut de milioane de mici, printr-o grindină de capace şi dopuri, o ploaie cu spumă de bere, dar şi din cea cu apă de ploaie din abundenţă, mai ales acolo unde inundase şi în 2005. Ediţia din acest an al liberelor de 1 mai ne învaţă să facem grătar sub apă, pentru că mai degrabă descoperim această minune a modului de viaţă decât să învăţăm din lecţiile inundaţiilor. Minivacanţa s-a încheiat, totuşi, în sunetul clarinetului marelui vrăjitor Aurelian Octav Popa, acompaniat de o răpăială de ploaie cu cea mai teribilă grindină din istoria alegerilor locale. Păstrăm acest fond muzical, clarinet cu pian şi ploaie, pentru o călătorie în lumea "orientalismului" licitat la Artmark.

Casa Artmark de licitaţii de artă a lansat la noi acest concept care ne relevă frumuseţile unei lumi mai de Răsărit ca noi, de Extrem Răsărit uneori, dar începând cu colţul cel mai vestic al Orientului, Balcicul regal. Se pot constata mai multe tendinţe în abordarea acestui subiect în care publicul român nu mai este novice. În primul rând, ar fi separarea între Balcic şi restul "orientalismului". În timp ce primul este orientul nostru de acasă, dar şi stropul nostru de Regina Maria şi o respiraţie adâncă de interbelic legendar, Orientul Mijlociu, cel Îndepărtat şi Extremul rămân deschise doar spiritelor alese, care stăpânesc, spiritual, spaţiul întregului glob.

Până la pictură, să începem cu o uvertură de obiecte, mai ales că sunt grupate pe colecţii. Din colecţia Dona, de fapt una dintre ele, cea retrocedată în 2007, avem mai mult obiecte: două vase persane din secolul al XVIII-lea, fiecare dat cu 2,750 de mii de euro, un ibric din metal aurit vândut în staţionare, la o mie de euro.

În licitaţie a apărut şi o minicolecţie de cadouri oficiale primite de George Macovescu, fost ministru comunist de externe, ce ar fi putut figura în licitaţiile Epoca de aur, el chiar fiind ministru pe vremea lui Ceauşescu, cel executat, împreună cu soţia, în 1989. Este vorba de obiecte care au crescut în preţ, ajungând la 1,6 mii de euro, precum serviciul de cafea din argint, primit de la preşedintele egiptean Anwar El Sadat, asasinat în 1981, la 900 de euro, ca o casetă din argint pentru trabucuri de la şahul Iranului, dat jos de la putere de revoluţia islamică din 1979 şi mort în exil în anul următor, sau la 800 de euro, cum s-a dat, cu 500 de euro în plus, un vas de alamă de la Indira Gandhi, asasinată în 1984. Desigur, sunt simple observaţii istorice şi nu încercăm să sugerăm că diplomatul scriitor ar fi avut mână bună la politicieni vestiţi, cei care l-au dăruit cumva sfârşind cam contondent. Stă în picioare şi concluzia inversă, că fără complicaţie nu există satisfacţie, că s-au vândut doar obiecte primite de la cei care au sfârşit dramatic. De exemplu, nimeni nu a dat 700 de euro pe o casetă din argint pentru ţigări primită de la Süleyman Demirel, eminentul politician care a fost şi preşedinte şi premier al Turciei şi, cu voia divinităţii, împlineşte 90 de ani în toamnă. Fără apartenenţă certă sau vreo aluzie, să amintim şi iataganul otoman de secol XVIII, ornat cu versete din Coran prin tehnica numită damaschinare, plecată de la o mie de euro şi ajuns la adjudecare la 2,5 mii.

Să nu mai ocolim esenţialul şi să trecem la pictură. Preţul cel mare al licitaţiei de orientalism nu vine din Balcic, ci de la un seminud de Mutzner, o doamnă cu pieptul scos prin capot, pe gânduri, în tonuri de roşu, cumpărată la 19 mii de euro. Pe locul doi vine un Balcic profund, unul adevărat, interbelic, nu din palat, ci din "academia filosofică" ascunsă sub numele de Cafeneaua lui Mamut. Un Dărăscu de acolo, cu un singur client la masă, în plină lumină, s-a dat cu 14 mii de euro.

O lucrare deosebită, dată, peste estimări, cu 2,750 de mii de euro, este "Întoarcerea acasă", de Alexandru Satmary, aventurierul căruia îi datorăm Balcicul şi Maria sa. Un turc, după fes, cu un măgăruş, după alură, urcă liniştiţi, învăluiţi de un vortex de lumină, prin valea dintre doi dinţi de calcar, lăsând la scurtă vedere celebra Coastă de Argint ce creşte scuturându-se de tătăria de la poalele sale.

Mai multe Balcicuri cu localizare certă s-au dat la preţuri mici, practice: o stradă din care s-ar putea să mai găsim case, de Tache Papatriandafil, pictor de Stella Maris, cu 1,6 mii de euro, de Jean Leon Moscovici, la 900 de euro, o panoramă cu minaret, şi la numai 700 o fantastică privire asupra Balcicului dinspre Ekrene, un CCC-Ali Baba, pictorul, cu 800 de euro, case de Geo Cardaş la 700 de euro şi mahoane, de acelaşi autor, la 450 de euro.

Până la urmă, orientalismul românesc nu înseamnă doar Balcicul urban identificabil. Licitaţia însăşi s-a deschis cu două desene de Tonitza, femei cu trăsături orientale, la 1,8 mii şi 2 mii de euro, excepţionalul cap de turc în pastel de Ghelman Lazăr, vândut cu 500 de euro, poate fi din Balcic, din Dobrogea românească sau de-a dreptul de la Istambul, Constion vine cu pieţe şi ziduri orientale, la 3 mii sau 1,2 mii de euro, iar Gergely Imre, mai puţin artistic, tot obţine o mie. Alegoric sau metaforic, George Catargi este în licitaţie cu o scenă orientală de basm şi viaţă, "Stăpânul", adjudecată cu 4,250 de mii de euro. Pe terasa unui palat uriaş, un puternic oriental din care nu se văd decât fesul şi valurile caftanului, priveşte, ca un căpitan Nemo, spre un golf luminat de o stâncă albă. Într-un colţ, supus lipit peretelui, se află un slujitor tăcut, aşteptând într-o atmosferă iluzorie de măreţie şi tensiune.

Ducând orientul mai departe ajungem în lumea celui mai mare colecţionar de Orient Extrem, generalul Gheorghe Băgulescu, cu pictură de Romeo Storck vândută cu 1,8 mii de euro. Personajul central este un negru războinic, cu barbă şi mustăţi foarte lungi şi subţiri şi o lance cum vedem în incredibilele filme chinezeşti de astăzi. Din lumea hindusă, legendara Ottilia Michail Oteteleşanu a ilustrat o scenă cu Rama şi Sitta, vândută la licitaţia de orientalism cu 250 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb