PLASAMENTE ALTERNATIVE Prezent torid şi de vacanţă

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 iulie 2015

fotoAurelian Broască - "Balcic"

fotoAurelian Broască - "Balcic"

După ce am prezentat oferta licitiaţiilor de artă din trecutul weekend torid, prelungit, să vedem şi cum au arătat vânzările efective din aceste zile. Sâmbăta trecută, pe internet, telefon sau străbătând drumul asfaltat "la mişto" dintre Constanţa City şi Năvodari, cu trecere giratoriată prin Mamaia, cumpărătorii Artmark au participat la licitaţia de orientalism, vinuri şi bijuterii, totul de colecţie.

În linii mari, Balcicul a mers slab la această vânzare. Preţul cel mare, 9 mii de euro, a fost obţinut nu de un Balcic, ci de o Silistră de Petraşcu. Balcicul vine pe locul al lV-lea, cu stâncile de calcar ale lui Romeo Storck, majoritatea ofertelor cu această temă rămânând fără cumpărător. Pe locul al doilea, cu 6 mii de euro, a fost autoportretul în costum orientalizat de Magdalena Rădules-cu. Cealaltă pictură de Magdalena Rădulescu din licitaţie, un dans din buric ca o cavalcadă, a fost adjudecat cu 1,6 mii de euro, binişor peste estimarea maximă.

Succes total pentru Florian Doboşariu, care semna D. Florian, mai ales scene marine, cu marinari şi tot felul de barcazuri care aglomerea-ză decorul sau cu nori şi valuri. Ocupă şi un loc pe podiumul picturilor de la licitaţia Artmark de sâmbăta trecută, cu 2 mii de euro pentru o imagine cu o barcă trasă la ţărm, pe înserat, o romanţă totală marca D. Florian. O scenă mai cu culori de apus, tot cu barcă de pescuit, a fost vândută cu o mie de euro, iar o alta, "pentru de dimineaţă", la plecare pe mare a pescarilor, cu 800 de euro. Pentru o clipă am zis că era mai bine să îi găsim pe "sărmanii pescari' la vânzarea de a doua zi de marine şi obiecte de navigaţie, dar acolo au fost trimise pescajele mai mari, mai ales cele ce au făcut subiectul lui Dimitrie Ştiubei, probabil cel mai bun autor de marine de la noi.

Au fost propuse 15 picturi de Dimitrie Ştiubei, o adevărată colecţie de autor, şi au fost vândute cu un success moderat. Marina de război conduce "convoiul" cu o imagine dinamică, de 3,5 mii de euro, peste preţul de pornire şi estimarea minimă, dar în limita de estimare. Peste estimarea maximă, de 1,6 mii de euro, a fost vândută, cu 2 mii, o imagine de afiş cu o navă plină de pânze, ce ar putea fi, desigur, bricul Mircea, în plin avânt şi inspirat, dar previzibil, numită "Toate pânzele sus!". Din cele două scene de port, mai cenuşii şi fără valuri înspumate, s-a vândut, cu 2,250 de mii de euro, doar una, o Constanţă. În total, două dintre cele 15 lucrări de D. Ştiubei propuse la licitaţia Artmark de la Mamaia au rămas neadjudecate, iar alte două au fost cumpărate după încheierea şedinţei. Singurul portret din licitaţie, semnat de maestrul marinelor, a fost vândut cu 700 de euro, preţ de pornire.

La această şedinţă Doboşariu a avut doi F. dar şi un I. "Apus la Constanţa", romantism cu barcă la un ţărm pustiu, de Florian, a primit o mie de euro, peste estimarea cea mare de doar 800. Una după alta, în scădere cu câte o sută de euro, intră în scenă şi celelalte. Un peisaj cu stânci şi valuri uşor nervoase, fără bărci, fără pescari, de Ion Doboşariu, a plecat la 900 de euro, fiind urmat tot de o scenă cu valuri, chiar furioase, dar cu o barcă fără de care nu l-am fi recunoscut pe Florian, adjudecată cu 800 de euro.

Preţul cel mare al picturilor şi al întregii licitaţii Artmark de marine, vânătoare şi whisky-uri din cele rare a fost de 12 mii de euro şi a fost oferit pentru o pictură de Petraşcu din 1923, cu o abaţie veneţiană. În schimb, un Pallady, vândut cu 8 mii de euro, ne arată stânci, e drept, spectaculoase, la malul unei mări blânde.

Pentru că imaginea se petrece la ţărmul mării, avem un Sabin Bălaşa în licitaţie, vândut cu 6,5 mii de euro. De fapt sunt două, un centaur aruncându-se spre un orizont de mare izbucnindă printr-un deşert de argilă, pentru 3,8 mii de euro. Fiind vorba de bărci şi pânze, avem şi Rudolf Negely, o Veneţie cu Santa Maria della Salute, în fundal-centru, la 1,6 mii de euro, şi o scenă de port cu nave cu pânzele întinse, la o mie. Cele mai scumpe vase cu pânze au fost cele pictate de Ştefan Popescu, "Iole la Chioggia", adjudicate cu 4 mii de euro. Mai în port, cu pânzele strânse dar cu Veneţia în zare, pictura luminoasă de Constion a fost vândută cu 1,6 mii de euro.

Genul "Valuri şi vânturi" este reprezentat de o scenă de Eugen Voinescu, în care apare şi un rest de barcă, la 900 de euro, de un Iosif Steurer, calm încă, pentru că este "Înainte de furtună", la 700 de euro, preţ la care discutăm şi de adjudecarea unei marine de Marius Bunescu.

Contemporanul nostru Mircea Maurice Novac a pictat un nud explicit pe lemn, la malul mării. Să explicăm, nudul este pictat pe lemn, în tempera, şi este plasat la malul învolburat al mării. Scena nu este datată şi nici modelul identificabil, cum erau cele expuse la Art Safari. La Artmark, nudul de la malul mării pictat de Mircea Novac în 1995 a fost adjudecat cu doar 1,6 mii de euro.

Tot duminică, dar nu pe malul mării, ci în torida artmosferă bucureştea-nă, s-a ţinut şi licitaţia Alis. La pictură, preţul puţinelor adjudecări nu a depăşit 1,5 mii de lei şi multe oferte remarcabile au rămas nevândute. Au avut câştig de cauză o sensibilă şi nu prea mare natură cu porţelan de artista cunoscută doar în Oltenia, unde a trăit şi lucrat, Freda Triblalsky-Delnevo, vândută cu o mie de lei, un vas cu flori de Gheorghe Ionescu, un bucureştean uitat, la 1,3 mii de lei, un ciobănaş miniatural cu o turmă şi mai mică de oi, de Pan Ioanid, cu o mie de lei.

Interesante sunt cele două loturi semnate Hedda Sterne, vândute cu 1,5 şi, respective, o mie de lei. Artis-ta a avut o viaţă fabuloasă şi lungă, trăind 101 ani neîmpliniţi. A început cu avangarda din România-i natală şi a continuat, la cote de maximă vizibilitate, în State. Este mai puţin cunoscută decât cei alături de care a lucrat, de la Victor Brauner la Saul Steinberg, cu care s-a căsătorit, la New York. Piesa de 1,5 mii de lei întruneşte numai nume mari: este realizată de Hedda Sterne, îl reprezintă pe Jules Perahim şi la licitaţie a venit din familia Dinu, Medi Weschler şi Ştefan Roll. Într-adevăr, lucrările vândute la Alis sunt istorice de-a dreptul, sunt din vremea când artista trăia în România şi au aparţinut cuplului de legendă Ştefan Roll-Medi Dinu. Pe marele scriitor al avangardei îl chema Gheorghe Dinu şi era fiul "Lăptăriei lui Enache". Numele de familie se regăseşte la soţia sa, Medi Weschler, pictoriţă de primă mână şi o persoană senzaţională, dăruită cu o viaţă lungă, ce avem bucuria să continue.

Dar, senzaţional - s-a întâmplat duminica trecută, specialiştii sunt încă şocaţi, nu există precedent, guvernul trebuie să ia decizii de urgenţă! - este faptul că au fost vândute, şi la preţuri remarcabile, toate cele 27 de cărţi ale secţiunii de profil ale licitaţiei Alis. Şi asta deşi era vacanţă şi erau temperaturi caniculare, ceea ce avem şi în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb