PLASAMENTE ALTERNATIVE Români pe meridianele pieţei de artă

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 mai 2016

Adrian Ghenie. "Self portrait as Van Gogh"

Adrian Ghenie. "Self portrait as Van Gogh"

Pictura românească egal Ghenie, ar putea scrie un elev din aceste zile, mai ales că tocmai s-a mai petrecut o nouă adjudecare de milioane. "Self-portret as Vincent van Gogh", lucrare din 2012, a fost estimată la 2-3 sute de mii de dolari americani şi s-a vândut cu 2,59 milioane. A luat-o un japonez, unul dintre cei mai bogaţi din această naţiune-minune, Yusaku Maezawa pe numele său, de 40 de ani, cu o faţă de copil zăpăcit şi o avere de peste 2,6 miliarde de dolari, după cum zice Forbes, o avere făcută din haine vândute pe internet. Pictura româ-nului nu a fost singura achiziţie, japonezul "spărgând", în două zile de licitaţii de la Sotheby's, dar şi de la Christie's, fix 98 de milioane de dolari. Cu 2,6 milioane, pictura lui Adrian Ghenie este achiziţia de la Sotheby's a lui Maezawa la cel mai mic preţ, dacă putem folosi cuvântul mic la aceste cifre, şi doar de la Christie's a luat ceva mai ieftin, numai 1,69 milioane, dacă putem folosi cuvântul ieftin la mărfuri de milioane de dolari. În campania sa de shopping de artă, Yusaku Maezawa a dat, la Christie's, 57,2 milioane de dolari pe o lucrare de Basquiat, cu un drac în centru, 13,9 milioane de dolari, la Sotheby's, pe o piesă de Christopher Wool, fără nume, dar care prezintă doar cuvântul CHAMELEON, scris, mare, pe trei rânduri, 9,7 milioane pentru "Nurse" de Richard Prince, piesă din 2007 care arată, într-o manieră de am crezut că e Ghenie, doar că e mult mai veselă imaginea, arată chiar asta, o nursă, adică o asistentă medicală aşa cum şi-o închipuie frustratul american, top model cu sutienul la vedere şi mască medicală pe faţă. Cu 6,9 milioane, Yusaku Maezawa a cumpărat, de la Christie's, un "Lobster" cum numai Jeff Koons ştie să prepare. Şi cu 5,8 milioane o lucrare de Alexander Calder, numită "Sumac 17", din acelea delicate, cu echilibre fragile în bătaia curenţilor de aer. Mai ieftin ca autoportretul lui Adrian Ghenie a fost, în sacoşa japonezului, la 1,69 milioane, o alăturare fluorescentă a cuvintelor Eat şi War de Bruce Nauman.

Vânzarea în care s-a dat pictura de milioane a lui Adrian Ghenie se numeşte Contemporary Art Evening şi face parte dintr-o serie tradiţională de licitaţii de artă impresionistă, modernă şi contemporană care transformă New York-ul, în mai şi în noiembrie, în arena confruntărilor dintre celebrele case londoneze, Sotheby's şi Christie's, când cad recordurile ca muştele într-un nor de insecticid nediluat. Basquiat-ul lui Maezawa, de exemplu, reprezintă un nou record pentru artistul american cu nume de roman franţuzesc. Contemporary Art Evening a fost urmată de o Contemporary Art Day, şedinţă mult mai puţin spectaculoasă, în care preţurile nu numai că nu au trecut de un milion, ci s-au situat, majoritar, sub suta de mii. Paradoxal, în licitaţia "Ghenie" s-a dat şi un set de două picturi de Francis Bacon, cel care l-a cam copiat, în stil, pe artistul român, cu decenii înainte ca acesta să se nască. Pe cele două piese, ce vor figura şi în viitorul catalogue raisonne al artistului, s-au obţinut 35 de milioane de dolari, estimarea mişcându-se între 22 şi 30 de milioane. Iar în aceste zile, dacă vă aflaţi la Liverpool, şi nu la Veneţia, veţi putea vizita expoziţia lui Francis Bacon intitulată Invisible Rooms, şi nu Darwin's Room. Multe camere, puţină imaginaţie!

În licitaţia de seară de artă contemporană de la New York, autoportretul lui Adrian Ghenie a fost primul, ca ordine a intrării în scenă. Preţul a urcat de 9-10 ori faţă de estimare, fiind cea mai mare creştere, în procentaj. În valoare absolută s-a crescut şi cu 4 milioane. Dar nu Bacon a luat preţul cel mai mare, ci Cy Twombly, un nume care nu ne spune mare lucru aici, pe Dâmboviţa, dar care a reuşit într-o seară la New York, 36,6 şi 15,3 milioane de dolari, estimarea fiind upon request. În "Self-portret as Vincent van Gogh", Adrian Ghenie trece de la chipul altora, personaje istorice majoritar negative, la propria sa faţă. În schimb, păstrează atât maniera de concepţie şi de realizare, cât şi formula Van Gogh care i-a adus 3,117 milioane de lire sterline (peste 4 milioane de euro), în februarie, la Londra. Atunci, interpretarea sa după "Floarea-soarelui" a lui Van Gogh se numea "The Sunflowers in 1937" şi era o raportare directă la demenţa nazistă, la expoziţia propagandistică de artă numită "degenerată", din acel an. Această ideologie, crimele şi oamenii săi reprezintă o temă cu care artistul român a mai punctat pe piaţa de artă, mai ales cu sinistre portrete mengeliene. Acum, artistul optează pentru propriul său portret. De altfel, un portret este cea mai scumpă pictură din lume, 142 milioane de dolari, preţ stabilit în 2013 pentru trei schiţe ample pentru un portret al lui Lucien Freud, realizate de Francis Bacon. Cei doi pictori erau despărţiţi de un sfert de secol dar, altfel, atât de apropiaţi încât portretele lui Freud sunt un fel de autoportret pentru Bacon. Ca să nu mai vorbim de autoportretele lui Bacon, care se vând foarte bine, şi de cele ale lui Freud, care şochează şi ele şi uimesc lumea. Altfel spus, mutarea accentului, în reuşita Ghenie de la New York, pe autoportret, vine într-un context în care sunt în mare vogă autoportretele Bacon şi portretele pe care acesta i le-a făcut lui Freud, pictorul, sau chiar altor apropiaţi.

Adrian Ghenie trece Atlanticul şi confirmă la New York, într-o prestigioasă licitaţie Sotheby's. Este bine că începem să ne obişnuim cu reuşitele sale, pentru că lansarea fără confirmare este doar o pierdere de bani. În speţa în discuţie, pentru prima dată ştim şi cine a dat milioanele pentru pictura conaţionalului nostru. Şi mai ştim şi că japonezul este un colecţionar serios, cu fundaţie şi cu viitoare expuneri publice ale pieselor sale. Tot Sotheby's organizează şi premierele din 7 iunie viitor. Atunci, în licitaţia "Contemporary East" de la Londra, vor fi oferite şi lucrări cu semnături puternice româneşti. Cel mai scump din grupul românilor este Diet Sayler, timişoreanul abstractului intens până la constructivism. Pictura sa de 1,5 pe 2 metri, reprezentând, cum îi spune şi titlul, 8 bare negre "accidentale", pe fond alb, a fost estimată la 18-35 de mii de lire sterline. Dacă Diet Sayler este român/german, următorul în topul românilor este "moldovan". Şi se numeşte Brăila, Pavel Brăila. Şi stă şi el pe la Berlin, iar la licitaţia în discuţie vine cu o instalaţie de neon care scrie WANT, piesă estimată la 15-20 de mii de lire englezeşti. 12-18 mii ar costa o pictură de Romul Nuţiu, timişorean şi el, ca Diet Sayler şi, tot ca el, adus în atenţie şi susţinut de Galeria 418 din Bucureşti. Marilena Preda Sânc, pictoriţă cât se poate de contemporană, are un ulei pe pânză de 7-9 mii de lire sterline. Sărbătorită în aceste zile, pentru cei 90 de ani împliniţi, Geta Brătescu este prezentă în licitaţia londoneză din 7 iunie cu trei litografii din 1977, evaluate la 4-6 mii de lire. Tot trei sunt şi fotografiile din lotul Christian Paraschiv, propuse la 3-5 mii lire. Exact acelaşi interval de preţ a fost stabilit şi pentru o pânză de Alexandru Chira, iar trei dintre fotografiile lui Adrian Pandele, cu incredibile, acum, secvenţe cu "minunata" noastră viaţă din comunism, sunt apreciate la 1,5-2 mii. Mai vorbim după licitaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb