Preţul aurului va coborî la 1.000 de dolari uncia, în primele două luni ale anului viitor, de la circa 1.070 dolari în prezent, în condiţiile în care aşteptata majorare de dobândă de către banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va face mai atractive plasamentele în dolari, conform specialiştilor din domeniu.
În situaţia în care Fed va decide să majoreze dobânda cheie în reuniunea consiliului guvernatorilor programată în această săptămână, cotaţia metalului galben va coborî la 1.000 de dolari uncia, potrivit unui sondaj realizat zilele trecute de agenţia Reuters, în rândul investitorilor instituţionali. Totodată, o analiză Bloomberg anticipează un preţ de 1.000 de dolari/uncie în februarie anul viitor, nivel la care cotaţia acestui metal nu a mai fost din 2009.
Există şi voci care cred, însă, că preţul metalului galben nu va scădea decât temporar. Analistul Bernard Dahdah din cadul băncii franceze de investiţii "Natixis" este de părere că eventuala majorare a dobânzii Fed va fi "prima şi ultima" pentru o bună bucată de timp, astfel că preţul aurului s-ar putea redresa.
Vineri, la Comex New York, preţul aurului cu livrare în luna februarie 2016 a urcat cu 0,2%, la 1.073,70 dolari uncia. Deşi a crescut vineri, pe întreaga săptămână trecută, cotaţia metalului preţios s-a diminuat cu 0,8%, dat fiind că investitorii aşteaptă şedinţa Federal Reserve, care va începe marţi.
Anul acesta, preţul aurului a scăzut cu peste 9%, pe fondul semnalelor potrivit cărora Fed va recurge la prima majorare de dobândă din 2006. Astfel, apetitul pentru metalul considerat investiţie sigură s-a redus.
"Majoritatea investitorilor consideră că vom asista la o creştere a dobânzii săptămâna viitoare (n.r. în această săptămână), sentiment care a fost în defavoarea aurului, însă a impulsionat dolarul", a declarat, conform Bloomberg, James Cordier, fondatorul Optionsellers.com din Tampa, Florida. Acesta a menţionat că tranzacţiile din ultimele zile, de pe piaţa de profil, arată că investitorii renunţă la aur.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în perioada iulie-septembrie 2015, cererea globală de aur a fost de 1.121 tone, cu 8% mai mare decât în acelaşi interval din 2014. Potrivit WGC, avansul s-a datorat preţului scăzut al metalului galben.
Banca Naţională a Austriei a anunţat, vineri, că a repatriat 15 tone din rezervele sale de aur păstrate peste hotare, în conformitate cu planul său de a depozita în ţară jumătate din stocurile pe care le are în acest metal preţios.
În luna mai, Banca Austriei a informat că, până în anul 2020, o proporţie de aproximativ 50% din rezervele de aur ale ţării va fi păstrată în Austria, 30% - la Londra şi 20% - în Elveţia. În prezent, cea mai mare parte din rezervele de aur ale Băncii Austriei este păstrată în Marea Britanie.
Rezerva de aur a Austriei este de 280 de tone.
1. Inexplicabil
(mesaj trimis de Gicu în data de 14.12.2015, 00:12)
Deci cererea a crescut si el se asteapta sa scada pretul.pai nu cererea si oferta face pretul?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Gicu în data de 14.12.2015, 00:19)
Am mai citit odata articolul si m-am lamurit.investitorii vor vinde aurul si vor cumpara dolari.woow.sa vinda air si sa cumpere hirtii fara acoperire.asta da afacere.dar trebuie sa faci CE to se sugereaza