Plăţile în euro pe piaţa românească se menţin încă la un nivel scăzut, dar este de aşteptat va volumul acestora să crească, după dezvoltarea unor structuri de transfer bancar adaptate sistemului SEPA, arată experţii. "Volumul plăţilor în euro în România nu depăşeşte 300.000 de ordine pe lună, fiind aproximativ cât volumul plăţilor în moneda naţională, într-o singură zi", a declarat, ieri, la Forumul Bancar Român, Ionel Dumitru, şef serviciu în cadrul TransFond, serviciul de plăţi al sistemului bancar.
Acesta a spus că în România nu există, încă, un sistem pentru plăţi în euro, dar a precizat că, în perspectiva implementării Zonei Unice Europene de Plăţi (SEPA), va fi dezvoltată o structură capabilă să gestioneze şi plăţile în monedă europeană. "Când România va face trecerea la euro, doar vom schimba moneda în această structură. Avem experienţa din 2005, cu procesul de denominare", a spus Dumitru, citat de Agerpres.
Pe piaţa europeană unică încă există mari diferenţe între diferitele sisteme naţionale de plată. Uniunea Europeană urmăreşte eliminarea acestor obstacole şi reducerea costurilor plăţilor transfrontaliere pentru consumatori prin crearea unei Zone Unice Europene de Plăţi, prin care vor scădea costurile pe care le presupun plăţile, vor scădea comisioanele şi timpul dintre plată şi încasare.
Din noiembrie 2009, noile reguli europene vor permite prestatorilor alternativi, cum ar fi operatorii de telefonie mobilă, să dezvolte noi servicii de plată împreună cu companiile bancare şi de cărţi de credit, asigurând trecerea mai eficientă spre o economie fără bani lichizi.
Pentru a dezvolta o infrastructură şi standarde comune, a fost înfiinţat Consiliul European pentru Plăţi (EPC). Directiva Serviciilor de Plăţi (DSP) urmăreşte crearea unei adevărate pieţe europene a plăţilor, în timp ce îmbunătăţeşte afacerile naţionale, oferind consumatorilor servicii mai multe şi mai ieftine.
Directiva este o precondiţie a înfiinţării SEPA, o iniţiativă prin care sectorul bancar european caută să stabilească aceleaşi proceduri în toată Uniunea Europeană pentru transferul de credit, debite directe şi carduri de plată. Perioada-limită pentru implementarea celor trei obiective este sfârşitul anului 2010.
Partea de credit transfer, după standardele SEPA a demarat la 28 ianuarie 2008, cu 4.377 bănci participante din UE, însă nu a fost înregistrat un boom al activităţii, a spus Dumitru. El a arătat că volumul plăţilor după standarde SEPA reprezenta în septembrie 2008 numai 1,5 la sută din totalul plăţilor în euro în Europa, faţă de 0,5 la sută la momentul lansării.