Plăţile în euro, în România, 300.000 de ordine lunar

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 noiembrie 2008

Plăţile în euro, în România, 300.000 de ordine lunar

Plăţile în euro pe piaţa românească se menţin încă la un nivel scăzut, dar este de aşteptat va volumul acestora să crească, după dezvoltarea unor structuri de transfer bancar adaptate sistemului SEPA, arată experţii. "Volumul plăţilor în euro în România nu depăşeşte 300.000 de ordine pe lună, fiind aproximativ cât volumul plăţilor în moneda naţională, într-o singură zi", a declarat, ieri, la Forumul Bancar Român, Ionel Dumitru, şef serviciu în cadrul TransFond, serviciul de plăţi al sistemului bancar.

Acesta a spus că în România nu există, încă, un sistem pentru plăţi în euro, dar a precizat că, în perspectiva implementării Zonei Unice Europene de Plăţi (SEPA), va fi dezvoltată o structură capabilă să gestioneze şi plăţile în monedă europeană. "Când România va face trecerea la euro, doar vom schimba moneda în această structură. Avem experienţa din 2005, cu procesul de denominare", a spus Dumitru, citat de Agerpres.

Pe piaţa europeană unică încă există mari diferenţe între diferitele sisteme naţionale de plată. Uniunea Europeană urmăreşte eliminarea acestor obstacole şi reducerea costurilor plăţilor transfrontaliere pentru consumatori prin crearea unei Zone Unice Europene de Plăţi, prin care vor scădea costurile pe care le presupun plăţile, vor scădea comisioanele şi timpul dintre plată şi încasare.

Din noiembrie 2009, noile reguli europene vor permite prestatorilor alternativi, cum ar fi operatorii de telefonie mobilă, să dezvolte noi servicii de plată împreună cu companiile bancare şi de cărţi de credit, asigurând trecerea mai eficientă spre o economie fără bani lichizi.

Pentru a dezvolta o infrastructură şi standarde comune, a fost înfiinţat Consiliul European pentru Plăţi (EPC). Directiva Serviciilor de Plăţi (DSP) urmăreşte crearea unei adevărate pieţe europene a plăţilor, în timp ce îmbunătăţeşte afacerile naţionale, oferind consumatorilor servicii mai multe şi mai ieftine.

Directiva este o precondiţie a înfiinţării SEPA, o iniţiativă prin care sectorul bancar european caută să stabilească aceleaşi proceduri în toată Uniunea Europeană pentru transferul de credit, debite directe şi carduri de plată. Perioada-limită pentru implementarea celor trei obiective este sfârşitul anului 2010.

Partea de credit transfer, după standardele SEPA a demarat la 28 ianuarie 2008, cu 4.377 bănci participante din UE, însă nu a fost înregistrat un boom al activităţii, a spus Dumitru. El a arătat că volumul plăţilor după standarde SEPA reprezenta în septembrie 2008 numai 1,5 la sută din totalul plăţilor în euro în Europa, faţă de 0,5 la sută la momentul lansării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb