Ploaie de primăvară cu recorduri

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 martie 2011

Ştefan Luchian. "Flori de primavară"

Ştefan Luchian. "Flori de primavară"

Cînd a început licitaţia Artmark de primăvară, miercuri, şi nu joi, cum se obişnuia, două cifre erau în atenţie: recordul individual de adjudecare de 175 de mii de euro şi suma de 1 milion de euro adunată într-o singură şedinţă. Şi destul de repede a devenit limpede că vom asista la de-păşirea a-ces-tor praguri. Desigur, se avea în vedere pragul individual de 200 de mii de euro, dar demnă de semnalat ar fi fost orice adjudecare peste cifra din vîrf a momentului.

Şi ea a fost depăşită de două ori, de fapt a fost depăşită o dată, cu 30 de mii de euro, şi atinsă doar, în altă situaţie. În ambele cazuri e vorba de Grigorescu, acest distrugător imperturbabil de recorduri, sfărîmător de cote, zdrobitor de previziuni, alimentator de speranţe. Este drept, oferta licitaţiei de primăvară, una dintre cele patru sezoniere care fac baza şi tradiţia Artmark, lăsa loc la speranţe destul de întemeiate. Chiar şi autoarele "surprizei" erau previzibile.

Cînd s-a ajuns la poziţia 41, reflectoarele s-au aprins instantaneu. Era vorba de o pictură de dimensiuni medii, 26 pe 45, desigur de Nicolae Grigorescu, cu o distribuţie extrem de bogată. Zici că toate personajele maestrului s-au strîns în această scenă de final de serial TV, care cu boi, marame, ciobănaşi, parcă şi "Fată culcată în iarbă" s-a ridicat din clasamentele unde s-a odihnit atîta timp pentru a participa la reuniunea de familie. Ştiind că provine din colecţia Ion Luca Caragiale, după concentrarea pe monumentul dedicat operei marelui dramaturg etalată acum o săptămînă, nu a fost prea greu să vedem în această pictură tot o ieşire la scenă de mari subiecte şi caractere, de această dată create de un pictor, mult mai vizual.

Estimarea picturii recordmene era modestă, timidă, de-a dreptul ruşinoa-să dar parcă îmbia la gînduri perverse, care au împins-o spre luminile scenei. Estimată în interiorul unui interval extrem de amplu, de la 80 la 140 de mii de euro, pornită de mai de jos, pictura "Cîrciumă la Rucăr" a ajuns la un ameţitor 230 de mii de euro. Dacă mai făcea un pas, aducea vorba despre milion, chiar aşa la un sfert din drum. E vorba de milionul ce se aştepta a fi adunat în licitaţie dar şi pragul simbol al pieţei româneşti, ce urmează a fi atins de o singură ofertă, într-un viitor oarecare.

Şedinţa şi-a mai tras sufletul preţ de două poziţii sub 20 de mii de euro şi a lovit iar, brusc şi previzibil, la pragul de 200 de mii. Se afla acolo tot un Grigorescu, dar unul de tinereţe barbizoniană, muzeal de-a dreptul, cu soare de apus incendiat dincolo de copaci. Estimarea acestei picturi, de 150 -250 de mii de euro, vorbeşte mult despre percepţia asupra acestei oferte şi de aşteptările cu care era încărcată. Preţul de adjudecare, de 200 de mii de euro, înseamnă atingerea obiectivului intim referitor la acest prag dar nu depăşeşte limitele estimate, spre deosebire de primul Grigorescu al şedinţei, care şi-a dublat speranţele la transformarea lor în realitate. Ambele picturi de Grigorescu, una ulei pe lemn, alta, cităm, "ulei pe hîrtie lipită pe pânză", aureolate de pragul de 200 de mii de euro, au fost cîştigate de acelaşi cumpărător, sau măcar de acelaşi carton, cu acelaşi număr.

Podiumul este locuit numai de piese de record, pe lângă cei doi Grigorescu avînd şi un Luchian, "Flori de primăvară", la un preţ, 155 de mii de euro, care aminteşte de un alt fost record, stabilit tot în aplauze, la Opera Naţională, de un car cu boi care de abia trecea vadul şi pragul de 150 de mii de euro propus pentru acea şedinţă.

Plutonul vînzărilor de primăvară ale Artmark de miercurea aceasta este rupt teribil la mijloc, între Luchianul de 155 de mii şi un Ţuculescu netotemic şi nefolcloric de 42 de mii de euro, avînd de a face doar cu un alt Ţuculescu, născător de sentimente confuze, la 105 mii de lei. Acesta, "Mare fermecătoare", devine la rîndul lui recordul pentru originalul pictor craiovean al cărui centenar a fost marcat cu o nedreaptă discreţie în 2010. În plus, el îşi depăşeşte estimarea superioară, întregul interval fiind 70-100 de mii de euro, dublîndu-şi aproape preţul de pornire. Mult mai terestru, "Peisaj cu nori albi", semnat de Ţuculescu în 1945, rămîne chiar în mijlocul intervalului, cu 42 de mii de euro reuşiţi.

De aici încolo, preţurile sînt mai strînse, chiar dacă uneori nu sînt decît la nivelul unor salturi realizate de piesele anterioare, de 10-20 de mii de euro. După nori de ulei pe pînză ai lui Ţuculescu, urmează "Marea la Techirghiol" de Petraşcu, din aceeaşi zonă a catalogului, piesele din poziţiile "40 plus". Estimată la 40-60 de mii de euro, această imagine pictată parcă cu culori din mare a fost adjudecată cu 35 de mii. Cu 32 de mii fusese luată poziţia 31, "Odaliscă" de Iser, de fapt mai mult o simplă tătăroaică, cu destule griji pe cap, decît o deminudă în poziţie pisicoasă de siestă. Important de remarcat la această pictură este saltul uriaş realizat, ajungînd la acest preţ de la o estimare de 6-11 mii de euro.

Mai scădem semnificativ, vreo 12 mii de euro - la acest nivel contează - şi ajungem la un Ştefan Dimitrescu achiziţionat cu 20 de mii de euro, preţ aflat în intervalul de estimare. În apropiere se află un rege nebun, de Baba, desigur, care a reuşit 19,5 mii de euro din cele 15-25 apreciate. Cu acelaşi preţ, 19,5 mii de euro, a fost vîndută o "Natură statică cu flori de cîmp şi jardinieră japoneză" de inegalabilul Samuel Mutzner, de asemenea într-un interval de estimare care pleca de la 18 şi se oprea la 25 de mii de euro.

La licitaţia Artmark de miercurea şi primăvara asta au fost stabilite şi doborîte o serie de recorduri de autor, dar cînd povestim ce am spus pe la început începem să fim exigenţi şi cu ideea de record. Inclusiv totalul de "one million euro" a fost dus la exact 1.289.400 euro strigaţi. În plus, cronica zilei ne permite să afirmăm că, dacă am crede că mecanis-mele bursiere pun în funcţiune şi mentalităţi, am bănui că piaţa de artă a fost imediat impulsionată de anunţul făcut, pe larg, cu cîteva ore înainte de licitaţia de primăvară a Artmark, de Certinvest, că va fi lansat, în vreo două săptămîni, un fond de investiţii în artă, ceva total nou pentru noi şi teribil de interesant pentru rubrica de faţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb