Biroul Electoral Judeţean Buzău a încheiat centralizarea voturilor pentru alegerile locale din 9 iunie, iar Buzăul, judeţul natal al premierului României, rămâne roşu, deşi liberalii au reuşit să căştige, în faţa social democraţilor, mai multe primării, acolo unde în ultimii patru ani administraţia a fost roşie.
După opt zile în care au fost depuse zeci de contestaţii şi au fost renumărate, de mai multe ori, buletinele de voturi din mai multe comune din judeţ, Buzăul are rezultatele oficiale care dau tabloul final al aleşilor locali.
• PNL căştigă 10 primării
Cea mai mare surpriză o reprezintă numărul mandatelor de primar căştigate de Partidul Naţional Liberal. În total, liberalii au zece primari în comunele Zărneşti, Valea Salciei, Cozieni, Cislău, Năeni, Ulmeni, Glodeanu Sărat, Brădeanu, Cilibia şi Padina. USR păstrează funcţia de primar la Lopătari, acolo unde Claudiu Constantin a căştigat al doilea mandat. Partidul Social Democrat va avea, începând cu această toamnă, 76 de primari din cele 82 de UAT-uri din judeţul Buzău.
"Dragi buzoieni...PSD Buzău a câştigat 76 de primării din cele 87, adică 87,35% din totalul UAT-urilor din judeţul Buzău, locul 1 pe ţară între organizaţiile PSD. Pentru mine, candidatul PSD la poziţia de Preşedinte al CJ Buzău, au votat 60,37% din alegători, adică 116.426 voturi valabil exprimate. Este un record absolut pentru Buzău şi ne poziţionează pe locul al doilea pe ţară", a transmis Lucian Romaşcanu, noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Buzău.
• Trei primari aleşi cu 100% din voturi
Buzăul a marcat o premieră la alegerile din 9 iunie, în sensul că trei primari au fost aleşi cu 100% din voturile exprimate tocmai pentru că au fost singurii candidaţi. Este vorba despre social democratul Liviu Bărăgan, candidatul PSD pentru Primăria Vâlcelele care a strâns 726 de voturi, Iulian Preda, candidatul PSD pentru Primăria Pardoşi, care a fost votat de 201 alegători şi Grama Cristache, candidatul social-democrat pentru Primăria Odăile, ales cu 307 voturi.
• Buzăul are şi patru primari din rândul doamelor
O altă noutate pentru judeţul Buzău a fost reprezentată de mandatele de primar atribuite doamnelor. Este vorba despre patru femei declarate căştigătoare în 4 UAT-uri, dintr-un total de 22 candidate femei pentru fotolii de primar. Astfel, primar femei vor avea comunele Brădeanu - candidatul PNL, Preda Violeta, care a obţinut un scor de 47,10%, cu 554 de voturi şi Robeasca, unde primarul în funcţie, Vlad Domnica (PSD), şi-a adjudecat un nou mandat după ce a fost votat de 363 dintre alegători (70.76%). De asemenea, comuna Cilibia o va avea primar pe Ioana Toma, candidat PNL, care a strâns 407 voturi, în timp la Puieşti fotoliul de primar i-a revenit Rodicăi Bârlă, candidat din partea PSD. Aici, primarul a câştigat lupta electorală cu 861 de voturi, respectiv (56,57%).
• Primarul municipiului Buzău, la al treilea mandat
Primarul în funcţie Constantin Toma este câştigătorul detaşat al cursei electorale în municipiul Buzău. Social-democratul câştigă cel de-al treilea mandat cu un procent confortabil în faţa contracandidatului liberal, Carmen Ichim. Potrivit BEM, Constantin Toma a fost ales cu 28 493 de voturi, în timp ce Carmen Ichim, candidatul PNL, a obţinut 5.884 voturi. Drăgulin Florin (Alianţa Dreapta Unită) a adunat 3518 voturi. Candidatul partidului Dianei Şoşoacă la Primăria municipiului Buzău, Laurenţiu Stîlpeanu, a obţinut 1276 de voturi. Epurescu Nicolae George, candidatul DEMOS, a avut 1092 voturi. Crăiţă Haritina, candidatul independent la funcţia de primar a obţinut 1680 de voturi, în timp ce numărul cel mai mic de voturi a fost obţinut de Dănuţ Viorel Barchizeanu, candidatul Partidului Umanist Social, a avut 433 de voturi.
• Municipiul Buzău va avea un consilier S.O.S România
Rezultatele finale la scrutinul din 9 iunie, desfăşurate în municipiul Buzău, poziţionează drept câştigător al alegerilor locale Partidul Social Democrat, candidaţii acestei formaţiuni politice reuşind să strângă cel mai mare număr de voturi, respectiv 24.616. A doua opţiune politică exprimată pe buletinele de vot de alegătorii prezenţi la urne a fost Partidul Naţional Liberal care a adunat 5.891 de voturi valabil exprimate. Alianţa Pentru Unirea Românilor a primit 3.771 de voturi din partea locuitorilor municipiului Buzău, în timp ce Alianţa Dreapta Unită 4521 de voturi. Ultimele două formaţiuni politice, care au avut candidaţi la alegerile locale din 9 iunie, Partidul Democraţiei şi Solidarităţii -DEMOS şi partidul senatoarei Dianei Şoşoacă, Partidul S.O.S România, au obţinut 1113 voturi, respectiv 2102 voturi.
Ca urmare a acestor rezultate, formaţiunile politice care primesc mandate în Consiliul Local Buzău sunt PSD (14 mandate, cu două mai puţin faţă de vechea legislatură), PNL (3 mandate), Alianţa Dreapta Unită (3 mandate), Alianţa pentru Unirea Românilor (2 mandate) şi Partidul S.O.S România (un mandat, obţinut cu un vot în plus faţă pragul impus). Cu alte cuvinte, noul miniparlament local va arata cu totul diferit faţă de cel din perioada 2020-2024. Partidul Social Democrat va avea majoritatea simplă, însă Opoziţia va fi formată din reprezentanţii mai multor formaţiuni politice nou intrate, respectiv AUR şi partidul senatoarei Diana Şoşoacă.
• AUR intră în Consiliul Judeţean
În ceea ce priveşte, componenţa Consiliului Judeţean, în funcţie de culoarea politică, voturile exprimate pe 9 iunie au făcut ca social democraţii să păstreze majoritatea. Astfel, 20 de mandate de consilier judeţean au revenit Partidului Social Democrat, 7 liberalilor şi 4 Alianţei pentru Unirea Românilor. Preşedintele Consiliului Judeţean a fost ales Lucian Romaşcanu cu un număr de 116.644 de voturi, adică 60,24%.
" PSD are majoritatea absolută în Consiliul Judeţean cu 21 de consilieri plus votul Preşedintelui. La lista de consilieri judeţeni PSD a obţinut 54,76% din voturi, procent afectat negativ de poziţia pe buletinul de vot (poziţia 3, pagina 4). Voi reveni, probabil, la acest lucru. Cifrele de mai sus reprezintă o victorie mare a PSD şi ne încarcă cu o mare responsabilitate pentru viitor.Mulţumim pentru încredere!", a mai scris Lucian Romaşcanu, pe Facebook.
Prezenţa la urne, în judeţul Buzău, a fost de 55,01%, respectiv 202.824 de alegători au ieşit la vot. În municipiul Buzău, prezenţa la urne a fost de 42,48 %, respectiv 43.484.
Eurparlamentarele câştigate de Alianţa PSD-PNL
Pentru alegerile europarlamentare, la Buzău, au fost înregistrate 191.493 de voturi valabil exprimate, în timp ce 13.030 au fost declarate nule, iar 199.990 de buletine au fost neîntrebuinţate şi anulate. Astfel, cei mai mulţi dintre alegătorii prezenţi la urne au ales să-şi dea votul candidaţilor înscrişi pe lista comună PSD-PNL, care a obţinut la Buzău 122.103 voturi, adică cu mult peste jumătate din totul voturilor valabil exprimate, fiind astfel câştigătorii alegerilor europarlamentare şi la Buzău.
Următorii clasaţi, după numărul de voturi exprimate de buzoieni, este Alianţa AUR, cu 24.921 voturi. Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei a obţinut la Buzău 12.248, adică jumătate din numărul de voturi primite de candidaţii AUR. Aproape zece mii de voturi a primit de la buzoieni şi Partidul S.O.S România. Este vorba despre 9888 voturi. Candidatul independent la europarlamentare, respectiv Dan Vlad Gheorghe, a primit votul a 3506 buzoieni.
Buzăul nu are niciun europarlamentar, buzoianul Andi Cristea fiind poziţionat pe locul 20, adică sub numărul maxim de mandate atribuite, deocamdată, Alianţei PSD-PNL.