Poliţia şi procuratura unesc cele două sesiuni ale Bacalaureatului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2013

Poliţia şi procuratura unesc cele două sesiuni ale Bacalaureatului

Zilnic apar noi cazuri de fraudare a examenului de Bacalaureat. Acuzele sunt din cele mai diverse, fiind acoperită întreaga paletă de infracţiuni care pot fi făcute la un astfel de examen: bani în plic, fonduri de protocol redirecţionate către supraveghetori, subiecte rezolvate de profesori - fotocopiate şi livrate către elevi, copiuţe, căşti în urechi, sisteme wireless. Cum vara subiectele care să suscite atenţia publicului sunt destul de puţine, autorităţile par să fi găsit soluţia pentru a umple "golurile", în fiecare zi apar noi cazuri de corupţie, noi audieri efectuate la poliţie sau la procuratură. Cu puţină atenţie cele două sesiuni ale Bacalaureatului din acest an vor putea fi unite, mai ales că astăzi încep înscrierile pentru "runda" a doua.

Dacă în primă fază cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" era prezentat ca unicul punct fierbinte al fraudei la examenul maturităţii, în cele din urmă, ceea ce ştia absolut toată lumea, că fraude au loc în foarte multe locuri, uniform distribuite pe harta ţării, a început să fie dovedit. Faptul că procentul promovaţilor a crescut cu 11% în raport cu 2012 pare să nu mai încălzească pe nimeni având în vedere că numărul celor care s-au înscris la examen a fost mult mai mic decât media ultimului deceniu şi numărul foarte mare de mărturii legate de dare şi luare de mită.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine că potenţiale fraude la Bacalaureat au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au reacţionat pentru oprirea fenomenului şi pedepsirea vinovaţilor. În traducere liberă, părinţii se întreabă de ce tocmai copiii lor trebuie să fie oferiţi drept exemplu în condiţiile în care aceste practici de "furat al propriilor căciuli" sunt împământenite de foarte mult timp. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar consideră că decizia ca Bacalaureatul să continue, fără a fi anulată nicio proba, sub o supraveghere mult mai strictă, pentru a preveni şi alte cazuri de fraudă, a fost în beneficiul celor peste 180.000 de elevi care s-au înscris la examen. Din nefericire, în ciuda supravegherii "stricte" în ultimele zile pe harta ţării au apărut numeroase puncte unde autorităţile cercetează cazuri de corupţie. Săptămâna aceasta, procurorii au audiat 54 de elevi dintre cei 59 cu care trebuiau să dea declaraţii în dosarul privind frauda la Bacalaureatul susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au audiat mai mulţi elevi şi profesori de la liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă. Două din cele cinci absolvente audiate la Poliţia Gătaia spun că nu au fost strânşi bani în şcoală şi nu înţeleg de unde a pornit această anchetă. Potrivit procurorului Mihaela Pop de la Parchetul Tribunalului Timiş, cele cinci absolvente care au fost audiate au refuzat testarea cu detectorul de minciuni. În Dobrogea lucrurile se mişcă mai rapid, 23 de elevi şi patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia sunt cercetaţi pentru luare şi dare de mită, după ce elevii ar fi primit fotocopii cu subiectele rezolvate. În timpul desfăşurării ultimei probe au fost găsite pe băncile a doi candidaţi subiecte rezolvate şi fotocopiate. În urma anchetei declanşate de procurori şi poliţişti, s-a stabilit însă că nu numai cei doi absolvenţi de liceu au primit rezolvarea subiectelor de examen, ci toată clasa, în total 23 de elevi. Surse judiciare susţin că zilnic se primesc noi şi noi reclamaţii legate de posibile fraude, existând şi cazuri în care nu se confirmă plângerile, dar şi numeroase piste care sunt cercetate în continuare.

Problemele generate de examenul de Bacalaureat din acest an au provocat multiple reacţii ale politicienilor de la cel mai înalt nivel. Premierul Victor Ponta consideră că este ridicol să se afirme că ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale legate de ancheta privind Bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", susţinând că el nu s-a dus să facă eventuale presiuni nici la închisori şi nici la tribunale. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, săptămâna trecută, Inspecţia Judiciară să verifice dacă independenţa justiţiei a fost afectată în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat. Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că reprezentanţii Ministerului Educaţiei "ar trebui să se gândească serios" la reintroducerea admiterii la liceu şi facultate: "Ar trebui să se gândescă serios cei de la Ministerul Educaţiei şi alţi lideri politici dacă nu cumva ar trebui reintrodus, măcar ceea ce era înainte, şi anume examen de admitere în liceu, examen de treaptă, examen de admitere la facultate şi fiecare, în funcţie de capacităţi, se specializează şi ajunge să conducă părţi din această ţară care generează progres". O nouă reformă a învăţământului bate la uşă!

Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul din sesiunea iunie-iulie se pot înscrie, între 15 şi 19 iulie, la a doua sesiune, care va avea loc între 19 şi 23 august - evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale - cele patru probe scrise urmând să se dea în intervalul 26-30 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb