Politicile verzi împiedică dezvoltarea ţărilor sărace

Călin Rechea
Internaţional / 30 decembrie 2023

Călin Rechea

Lumea bogată foloseşte politicile ecologice pentru a împiedica dezvoltarea ţărilor sărace, a declarat Rebeca Grynspan, secretar general al UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development), pentru Financial Times.

Ţările dezvoltate apelează la tranziţia verde ca scuză pentru impulsionarea propriilor programe economice, în defavoarea ţărilor în curs de dezvoltare, a mai subliniat Grynspan în interviul acordat FT, prin "exploatarea unor reglementări anacronice ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului", reglementări care "interzic aplicarea unor politici economice la nivelul ţărilor în curs de dezvoltare".

Secretarul general al UNCTAD a mai accentuat faptul că ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu două mari probleme: accesul greu pe pieţe ca urmare a progresului tehnologic rapid şi barierele noi ridicate de ţările bogate.

O altă problemă majoră o reprezintă noile politici industriale adoptate în ţările dezvoltate, cum este "Legea pentru reducerea inflaţiei" din SUA, care include subvenţii de aproape 400 de miliarde de dolari.

Deoarece ţările în curs de dezvoltare nu beneficiază de un spaţiu fiscal similar, acestea sunt nevoite să adopte alte tipuri de politici, cum ar fi aplicarea unor bariere comerciale sau introducerea unor noi taxe şi impozite.

Dar astfel de politici nu sunt pe placul ţărilor dezvoltate, care lansează acţiuni la nivelul organizaţiilor internaţionale pentru blocarea lor.

Secretarul general de la UNCTAD oferă exemplul Indoneziei, care a încercat să restricţioneze exporturile minereurilor de nichel şi să introducă obligativitatea procesării lor interne.

În faţa deciziei autorităţilor de la Jakarta, Uniunea Europeană a declanşat o acţiune de arbitraj la Organizaţia Mondială a Comerţului, iar Indonezia a pierdut în prima instanţă, deoarece "regulile comerciale globale nu au fost ajustate", după cum a declarat Rebeca Grynspan.

Cu alte cuvinte, autorităţile europene încearcă să blocheze construirea unui lanţ de producţie şi aprovizionare care să conducă la creşterea valorii adăugate într-o economie în curs de dezvoltare, astfel încât aceasta să rămână doar un furnizor de materii prime brute, la fel ca în vremurile colonialismului european.

Atunci cum rămâne cu idealurile nobile promovate de aceleaşi autorităţi europene cu orice ocazie? Şi de ce se miră liderii europeni când sunt acuzaţi de ipocrizie neruşinată, iar ţările în curs de dezvoltare caută alternative la Beijing sau la nivelul grupului BRICS?

FT scrie că autorităţile de la Jakarta a făcut apel, dar cazul a fost blocat, deoarece "SUA au blocat formarea unui organism de apel la nivelul OMC". Mai mult, UE ia în considerare şi alte măsuri, cum ar fi impunerea unor tarife pentru mărfurile indoneziene.

Se pare, însă, că efectul distructiv al politicilor verzi nu ocoleşte nici ţările dezvoltate. Un studiu recent de la Centre for Economics and Business Research (CEBR), preluat de cotidianul The Telegraph, avertizează că politicile adoptate pentru atingerea ţintei de emisii nete zero până în 2050 vor impune costuri semnificative asupra ţărilor dezvoltate şi vor favoriza dezvoltarea Chinei.

Douglas McWilliams, vicepreşedintele CEBR, a mai avertizat că speranţele privind numărul mare al locurilor de muncă "verzi" în Marea Britanie sunt iluzorii, deoarece baza reprezentată de industria prelucrătoare este foarte redusă.

O analiză similară ar trebui realizată la nivelul tuturor economiilor europene, pentru a determina în ce măsură industriile prelucrătoare şi gradul de pregătire al angajaţilor vor putea asigura o traiectorie a tranziţiei verzi fără costuri astronomice şi fezabilă din punct de vedere economic.

Astfel de avertismente nu sunt noi. Profesorul japonez Jun Arima, de la Universitate din Tokyo, unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi ai guvernului de la Tokyo în domeniul climatic, declara în 2021 că "politicile verzi dogmatice sunt un cadou pentru Partidul Comunist Chinez", conform unui articol de pe site-ul organizaţiei Global Warming Policy Foundation (GWPF).

În opinia sa, exprimată înainte de Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 (COP26), "forţarea agendei verzi afectează grav consensul fragil şi pragmatic obţinut prin Acordul de la Paris şi pune Vestul în opoziţie cu ţările în curs de dezvoltare".

"Politicile climatice Net Zero creează un mediu internaţional divizat, care va permite Chinei să-şi sporească considerabil prezenţa economică globală şi influenţa politică, în timp ce lumea dezvoltată şi democratică devine mai slabă din toate punctele de vedere", a mai subliniat profesorul japonez.

"Costurile astronomice ale Net Zero paralizează economiile occidentale într-un moment crucial şi alarmant al relaţiilor noastre cu China. Dacă vrem să ne protejăm libertatea, trebuie să punem economiile şi securitatea naţională pe primul loc. Acesta este singurul mod de a furniza o politică climatică stabilă şi pe termen lung, altfel emisiile de gaze cu efect de seră ar putea fi cea mai mică dintre îngrijorările noastre", declara atunci şi Benny Peiser, directorul GWPF.

Urmărirea cu înverşunare a unei agende politice care ignoră legile fundamentale ale fizicii a determinat autorităţile occidentale să ignore astfel de avertismente.

În aceste condiţii, orice autoritate statală din ţările în curs de dezvoltare care promovează politice verzi se face vinovată de subminarea gravă a intereselor economice ale propriilor cetăţeni şi de trădare naţională în formă agravată, iar pentru o astfel de crimă nu poate exista decât o singură pedeapsă: autorităţile să fie condamnate la consumarea perpetuă a greierilor şi gândacilor fără condimente, în timp ce privesc la emisiuni culinare unde sunt preparate grătare de vită în sânge.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. hotia politicienilor si a administratiilor publice impiedica dezvoltarea si crearea colonizarii.

    Nu se poate face o planetă verde sustenabila dacă pe planetă este dominant un sistem capitalist bazat pe legea junglei și profit și creștere economică cu orice preț creștere economică din care profită numai 4 la sută din populația planetei restul lupta pentru supraviețuire sau pentru o viață decentă,asta e capitalismul un sistem diabolic și necreștin cum a denumit capitalismul un mare episcop american, uitați vă în America, milioane de oameni dormi pe străzi, adică milioane de oameni fără adăpost iar statul cheltuie mii de miliarde de dolari pentru înarmare, unde e dreptatea aici? planeta asta se va autodistruge oricum, mă doare in cot de protecția mediului

    Politicile "verzilor" germani este cel mai edificator ;

    au redeschis minele de carbune/lignit cu centralele aferente 

    si transporta gaz lichefiat "ieftin"american,cu tanchere 

    "bombe ecologice", 

    iar la noi in Romania au fortat inchiderea mineler de carbune 

    si centralele aferente,

    colonie nasoala de tot am ajuns,din pacate 

    1. Ce este capitalismul actual? Pescuitul fraierilor și manipularea prostimii,nu eu zic asta,asta a zis un mare economist american fost director al FED intr o celebră carte a sa.

      Ai dreptate,

      dar majoritatea generatiei tinere,nu citesc carti,

      se informeaza de pe tik-tok,"fece buc",google.... 

    China este incercuita de catre Tarile Occidentale ce au creeat un NATO 2 in Pacific .Drumul matasii nu mai este de actualitate. BRICS si OPEC pierd membrii .Teroristii asiociati Rusiei si Iranului sunt distrusi in Israel .Intreg Orientul Mijlociu este inconjurat si el de noua forta militara navala a 21 de state Occidentale .Capitalul Occidental a plecat deja din China .In Ucraina Rusia nu are forta necesara sa intre in contraofensiva iar trupele Ucrainei sunt deja antrenate in tari NATO. On curind fortele NATO vot muta decisiv .Nu mai visati la China si Rusia ele nu au ce oferi Occidentului si nici lumii intregi .Daunazi Argentina s-a retrasa din BRICS.

    1. Dacă critici sistemul actual capitalist nu înseamnă că ești de acord cu Rusia, China sau Iran sau alte țări nedemocratice sau dictaturi,asta e argumentul acelora care nu doresc să reformeze acest sistem capitalist occidental care a atins deja limitele și în următoarele trei decenii probabil se va prăbuși în mișcări sociale uriașe lucru de care va profita din plin china de aceea este nevoie de schimbare și de reformă de sistem social trebuie o împărțire mult mai corectă a PIB ului între membrii societății,o impozitare accentuată a corporațiilor și măsuri sociale avansate , salariul nu mai trebuie să reprezinte singurul beneficiu obținut de populație din care omul trebuie să supravietuiasca trebuie introdus un venit universal și alte facilități

      Inaintea venitului universal, n-ar fi suficient un venit galactic?

      Ca masura provizorie, de adaptare. 

      Poti critica . Nu se supara nimeni dar ca si alternativa la democratie si capitalism s-a inventat acum Iliberalismul in fapt un comunism mascat acolo unde un singur om decide cine este si cine nu este capitalist .Recentele disparitii stau marturie .Pentru orisicare om normal nu exista alternativa numita iliberalism .

    adica neocolonialism! sau colonialism 2.0!! e ca-n zicala cu "lupul isi schimba parul dar naravul ba.....".

    1. bai fraierilor

      pe un site de bursa, te informezi cum sa faci bani , sa faci profit, nu sa fii sarac 

      saraci si la buzunar si cu duhul din pacate 

      ...partial. Sa nu lansam iluzia ca in acest ''spatiu'' un ''fraier'' le va spune ce si cum e cu umflatul buzunarului.

      Asa ca in lipsa ''ideilor'' profitabile ''o miuta''...politica e amuzanta

      ''curtea'' fiind plina de agiamii carora sa le strecori ''balonul'' printre... 

    fiecare Iphone has 1400 supply chain steps, 91% involve mainland China in some way.

    This is tha last one in China! 

    The President of Foxconn the number one company that makes the iphone happen in China has thrown his hat in the ring to become president of Taiwan! 

    So the Chinese have opened land violations ant tax evasion investigations into every Foxconn subsidiary in the mainland and they will lose access to all those facilities within 2y. 

    Chinese Housing Industry according to the Shanghai Academy of Sciences, they have enough spare for an extra 1.5 to 3 Billion people. 

    The market value of those things is probably less than 10% of what they'r booked at. 

    And that's the sum total of private savings of the bulk of the population. 

    And the economic sector most exposed to this in China isn't manufacturing it's agriculture. 

    So when this breaks not only do they have somthing that's worse than Enron collapse in every sub sector they also have a social breakdown because people have lost their life savings while they're starving. 

    China disconting thousands of statistical series. 

    This is going to be hideous. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb