Polonezii, tot mai interesaţi să investească în România

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 20 aprilie 2007

Aceştia reclamă, însă, birocraţia şi corupţia din ţara noastră

Numărul întreprinzătorilor polonezi care vor să investească în România a cres­cut cu 81% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2006, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, Tomasz Mierzwa, secretar pe probleme de comerţ şi investiţii în cadrul Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Domnia sa a făcut referire la avantajele şi dezavantajele pe care le are ţara noastră ca receptor de investiţii străine, subliniind că cei interesaţi să facă afaceri în România sunt dezamăgiţi de nivelul foarte ridicat al corupţiei şi birocraţiei. Tomasz Mierzwa a amintit şi de migraţia forţei de muncă, un alt factor negativ, care privează potenţialii investitori de personalul calificat; productivitatea scăzută a muncii; infrastructura slab dezvoltată.

Printre avantaje, domnia sa a menţionat apartenenţa la UE, costurile muncii - care sunt la un nivel scăzut, impozitul unic, aşezarea geografică.

Wlodzimierz Kurowski, prim secretar în cadrul Ambasadei, a declarat că, anul trecut, investiţiile străine directe din Româ­nia s-au cifrat la 9 miliarde de euro, iar cele din Polonia - la 11,7 miliarde de euro. Potrivit datelor prezentate de domnia sa, schimburile comerciale dintre Polonia şi România au fost de 1596,71 milioane de euro în 2006, faţă de 1265,05 milioane în 2005. Exporturile României către Polonia s-au ridicat la 468,27 milioane de euro anul trecut, comparativ cu 325,08 milioane în anul anterior, iar importurile ţării noastre din Polonia au însumat 1128,44 milioane de euro, faţă de 939,97 milioane în 2005.

Concluzionând, Tomasz Mierzwa a precizat că România şi Polonia sunt concurente pentru atragerea investiţiilor străine, însă cele două ţări trebuie să coopereze pentru atragerea investiţiilor străine în Europa Centrală şi de Est, în defavoarea Indiei, Chinei sau Turciei.

"Trebuie să convingem investitorii să vină în regiunea noastră", spune domnul Mierzwa.

Conform Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), în 2006, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa Centrală şi de Sud-Est, după Polonia, în clasamentul investiţiilor străine directe. ARIS arată că avantajul Poloniei faţă de ţara noastră este reprezentat, în acest domeniu, de ajutoarele regionale, iar la ora actuală, autorităţile noastre lucrează la o lege prin care România să acorde investitorilor străini, pe criterii eligibile, astfel de ajutoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb