Polonia a repus în discuţie dotarea armatei cu rachete Patriot şi elicoptere Caracal

Ioana Dogaru
Internaţional / 26 noiembrie 2015

Noul ministru polonez al apărării, conservatorul Anton Macierewicz, a repus în discuţie miercuri alegerea făcută în aprilie a rachetelor americane Patriot şi a elicopterelor europene EC 725 Caracal pentru dotarea forţelor sale armate, relatează AFP.

Pe vremea când era guvernată de liberal-centrişti, Polonia optase pentru achiziţionarea a 50 de elicoptere multirol europene Caracal de la grupul Airbus, estimate la peste 3 miliarde de euro, şi a unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale companiei americane Raytheon, informează AFP.

Această tranzacţie a fost evaluată la peste 5 miliarde de euro. Contractele definitive însă nu au fost încă semnate şi negocierile continuă cu cele două companii care le fabrică, potrivit sursei citate.

"Referitor la proiectul de cumpărare a elicopterelor, Ministerul Apărării tinde spre o relansare a apelului la oferte dacă rezultatele negocierilor fac imposibilă semnarea contractului", a declarat Macierewicz în faţa Comisiei parlamentare a apărării, a cărei reuniune era transmisă de televiziunea publică.

Potrivit lui, alegerea acestui aparat fusese făcută "în pofida numeroaselor deficienţe vizibile deja în etapa analizelor şi mai ales în cea a verificărilor tehnice ale elicopterului".

Ministrul polonez şi-a exprimat speranţa că grupul american Sikorsky şi cel italo-britanic AugustaWestland, care dispun de uzine în Polonia şi care au protestat vehement împotriva opţiunii pentru Airbus, vor participa la un eventual nou apel la oferte.

În acelaşi timp, condiţiile "contractului potenţial" de achiziţionare a rachetelor americane "s-au schimbat mult de la anunţarea sa publică", a subliniat Macierewicz.

El a precizat: "Preţul este incomparabil mai ridicat, termenele de livrare incomparabil mai îndelungate, iar condiţiile intermediare rămân necunoscute".

Ministrul Macierewicz a conchis: "Pe scurt, acest contract este de fapt inexistent".

Polonia vrea să obţină opt baterii de rachete până în 2025, dar şi să achiziţioneze două dintre ele în trei ani de la semnarea contractului "cu scopul de a-şi asigura provizoriu apărarea antirachetă şi antiaeriană", potrivit unui comunicat oficial publicat în aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb