Polonia "evoluează" către o societate de tip vânător-culegător

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2022

Polonia "evoluează" către o societate de tip vânător-culegător
Călin Rechea

Organizarea socială de tip vânător-culegător a predominat primele etape ale evoluţiei omenirii. Wikipedia scrie că a fost "adaptarea competitivă originală şi cu cel mai mare succes, ocupând cel puţin 90% din istoria omenirii", după cum se arată în "The Cambridge Encyclopedia of Hunters & Gatherers" (Cambridge University Press, 1999).

Polonia este prima ţară europeană care doreşte să demonstreze că această "adaptare competitivă originală" a omenirii poate reprezenta o alternativă viabilă pentru viitorul întregii Europe.

Începutul pare să îl reprezinte culesul lemnelor din păduri, permis prin mărinimia guvernului de la Varşovia, care tocmai a constatat că nu există suficient cărbune pentru încălzire.

Cu aproape două luni în urmă, preşedintele Andrzej Duda a semnat o lege prin care s-au adoptat măsuri speciale pentru protejarea securităţii naţionale. Una dintre acestea a fost interzicere importurilor de cărbune din Rusia, inclusiv de către firmele private, iar pedepsele pentru încălcarea acestei prevederi pot ajunge până la închisoare.

Conform datelor oficiale, Polonia a importat circa 9,4 milioane de tone de cărbune din Rusia în 2020, care acopereau 20% din consumul intern. Cea mai mare parte a cărbunelui importat din Rusia era utilizat pentru încălzirea gospodăriilor populaţiei.

Acum această opţiune nu mai este disponibilă, iar deficitul de cărbune de pe piaţa internă se adînceşte, pe fondul limitării vînzărilor de cărbune de către companiile din ţară.

În plus, presa din Polonia mai arată că importurile de lemne din Rusia şi Belarus au fost oprite complet de la declanşarea operaţiunii militare a Rusiei, în timp ce importurile din Ucraina au scăzut cu 75%.

Piotr Pyzik, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Activelor Statului, a declarat în faţa Parlamentului că necesarul de materii prime din ţară depăşeşte cu mult producţia internă. Decizia companiilor de a limita vânzările de cărbune a pornit de la intenţia de a oferi combustibil pentru cât mai multe gospodării în iarna viitoare, după cum a precizat oficialul polonez.

Decizia de a lăsa cetăţenii să culeagă lemnul din pădure, dar numai crengile căzute sau copacii uscaţi, a fost un "răspuns la creşterea preţurilor energiei şi combustibililor", după cum a declarat Edward Siarka, subsecretar de stat în Ministerul Mediului şi Climei. Comunităţile situate lângă păduri vor avea prioritate la culegerea crengilor.

Dar culegător nu poate fi oricine. Persoanele doritoare vor putea dobîndi această "calificare" doar în urma unor cursuri de specializare, iar culegerea se va face numai după obţinerea permisiunii din partea autorităţilor forestiere, după cum scrie Next Gazeta.

Astfel, culegătorii trebuie să ştie că nu pot aduna crengi cu o grosime mai mare de 7 cm, iar toată "recolta" trebuie prezentată pădurarului local, care va emite factură. Preţul unui metru cub de crengi uscate va fi între 30 şi 120 de zloţi.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat de mai multe ori în ultima perioadă că avansul accelerat al preţurilor energiei reprezintă o consecinţă a războiului din Ucraina, însă criticii săi arată că influenţa războiului este doar parţială, în condiţiile în care tendinţa de creştere s-a manifestat cel puţin în ultimii şapte ani.

Prin revenirea la culegerea lemnelor din pădure, deschizătorii de drumuri din Polonia arată că tranziţia energetică din Europa tocmai a căpătat o nouă dimensiune.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu va faceti grija, Polonia se va descurca cu sau fara cules crengile uscate.

    1. Nimeni nu-si facea griji, iar subiectul este altul decat ca se descurca sau nu Polonia.

      Dar care este? Polonia este una dintre tarile europene care nu s-a grabit sa renunte la carbune.

      Baiete, ai citit articolul?

      Treaba e ca nu le ajunge carbunele, de aceea si-au indemnat populatia sa revina la practici ancestrale ce au de-a face cu mersul in padure.  

      90% din parcursul nostru evolutiv petrecut ca hunters-gathereres, inseamna ca practic avem inascute aceste deprinderi.  

      Asa ca, per ansamblu, suntem bine adaptati la viitorul luminos adus de tranzitia energetica.

      Noi, ca specie, suntem adaptati. Mofturile noastre (industrie, economie, confort) insa, mai putin.  

      Am citit. Nu inteleg de ce te enervezi.

      Autoritatilor poloneze nu li se poate reprosa ca au fost fanatice in privinta tranzitiei catre energia verde.  

    În zonele de deal și munte ale patriei se practica dintotdeauna culesul de lemne din păduri...doar ca e gratis (dacă nu te prinde)... căruțele culegătorilor tuciurii bat la porți încă din luna august..."lemne bune aveeeeem !!"

    1. Faptul ca... lumea mananca de prin copaci si culege crengute din padure pentru a se incalzi minimal, intr-o epoca in care ar trebui sa munceasca exclusiv robotii, arata clar ca neomarxistmul progresist este o teapa de proportii la adresa omului obisnuit si ca toate teoriile conspiratiei se adeveresc pana la virgula.

      Defineste neomarxismul progresist.

      Sictir !

    Daca am ajuns sa mancam de prin copaci nu mai e mult si vom ajunge sa mancam de pe jos.

    Alvin Tofler spunea prin anii 80 ca dupa anul 2000 vor munci robotii iar oamenii vor freca duda.  

    E o mare diferenta intre ce prevestea cunoscutul futurolog si crima umanitara (genocid) orchestrata de elitele mondiale la care asistam neputiinciosi cu totii... 

    Brusc se reinventeaza lupta (artificiala) pentru supravietuire, dupa ce timp de 50 de ani am trait pe picior mare si (...)pe credit.

    Foarte tare.. ce sa-ti povestesc... ! 

    1. Visati numai dude și roboti.

      Și cu ce s-ar ocupa omenirea dacă nu ar mai munci? 

      Statul degeaba i-ar aduce în starea de plantă. 

      Sau poate s-ar muta toți în păduri și s-ar gândi la nemurirea sufletului:) 

      Mai bine să aplicăm cu toții îndemnul lui Rebengiuc din filmul Balanța: 

      La muncă, enoriașilor! :)) 

    Foarte relevant articolul, iar ironia din titlu descrie corect directia in care se merge.

    Daca, intr-adevar, vom ajunge sa ne asiguram traiul din ce in ce mai mult "off the land", ca in vremurile de vanatori - culegatori, atunci e bine sa intelegem ca dincolo de ironie, realitatea acelor vremuri era că nevoi acute (foame, frig, etc) erau acoperite de resurse foarte putine si impredictibile.

    Asta inseamna că starea de conflict intre diverse grupuri de vanatori-culegatori era o realitate cruda a acelor vremuri, catre care nu e bine sa ne intoarcem. Creanga aia de 7 cm in diametru, mentionata in articol, poate fi si lemn de foc, dar si bâtă in mâna unuia care nu are ce pune in soba sau in strachina. 

    1. Adevarul e unul singur - baietii s-au vazut cu sacii in car si acum ne recomanda sa ne hranim culegand ciuperci si insecte de prin padure. Asta e rezultatul a doua milenii de civilizatiei, omul scobindu-se pe sub unghie sau scormonind prin scorburile copacilor pentru supravietuire.

      Daca n-ar fi de ras.. ar fi de plans..  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb