Polonia, orientată pe extracţia de gaze neconvenţionale

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2011

Polonia urmăreşte un nou drum în domeniul energetic - unul al cărui impact va fi resimţit în întreaga Europă şi în afara ei, potrivit participanţilor la Summit-ul European al Gazelor Neconvenţionale, desfăşurat în perioada 27 - 29 septembrie, la Cracovia.

Premierul polonez Donald Tusk a angajat ţara sa în extracţia de gaze din şisturi argiloase începând din 2014, acţiune care va schimba în mod fundamental perspectivele energetice ale Poloniei. Decizia vine în contextul în care Tusk şi guvernul lui se află în plină campanie pentru alegerile generale parlamentare (votul va avea loc pe data de 9 octombrie), iar situaţia energetică a ţării a reprezentat o problemă importantă în campanie.

În urma demersului mai sus amintit, Guvernul de la Varşovia este convins că Polonia va deveni independentă din punct de vedere energetic şi va începe să exporte gaze în restul Europei.

Mai mulţi oficiali polonezi vorbesc în mod deschis despre utilizarea unui nou terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) în construcţie pe Marea Baltică pentru transportul produsului către pieţele din toată lumea.

Dezvoltarea rapidă a şisturilor argiloase va necesita crearea unui întreg sector tehnic care să se ocupe de întreţinerea sondelor, să proceseze gazul şi să valorifice produsele noului Eldorado. Aceasta va însemna o modernizare semnificativă a reţelei naţionale de gaze şi instalarea de noi secţiuni de conducte şi de staţii de pompare, împreună cu o acţiune concertată în folosirea gazului ca sursă de materie primă pentru industria petrochimică.

Potrivit Reuters, un studiu recent realizat de Energy Information Administration din SUA, rezervele recuperabile de gaze neconvenţionale ale Poloniei sunt cele mai mari din Europa, fiind estimate la 5.300 miliarde metri cubi.

La Summit-ul European al Gazelor Neconvenţionale de la Cracovia au participat reprezentanţii unor coloşi din domeniu, precum Halliburton Co. şi Schlumberger Ltd., dar şi membri ai birourilor europene ale unor companii internaţionale de foraj, societăţi de consultanţă, centre de cercetare, firme de avocatură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb