Parlamentul polonez dominat de conservatori a aprobat introducerea unui nou impozit asupra băncilor şi asigurătorilor, banii care urmează să-i încaseze din această taxă urmând să fie utilizaţi pentru a susţine promisiunile electorale ale partidului lui Jaroslaw Kaczynski, informează Hotnews.ro, care citează news-banques.com.
Proiectul a fost votat de 284 de parlamentari, 157 au votat împotrivă şi o abţinere, nouă taxa a fost stabilită la 0,44% din activele bancare şi a firmelor de asigurare. Criticii spun că impozitul (care va genera anual aproape un miliard de euro) va duce la creşterea costurilor cu creditele, cu depozitele ca şi cel al asigurărilor.
Partidul "Lege şi Justiţie" aflat la putere, a promis alocaţii lunare de 500 de zloţi (120 de euro) pentru fiecare copil, adică 4,5 miliarde de euro/an, alte promisiuni incluzând introducerea unui salariu minim orar, o creştere substanţială ale categoriilor de venituri scutite de impozit şi distribuirea de medicamente gratuite pentru cetăţenii de peste 75 de ani, ca şi la reducerea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.
Proiecţia bugetară poloneză e calculată pe o creştere de 3,8% din PIB, un deficit fiscal de 2,8% din PIB şi o inflaţie de 1,7%.
O taxa similară se aplică şi în Ungaria, unde Guvernul tocmai a redus-o pentru activele bancare mai mari de 50 de miliarde de forinţi (173 de milioane de dolari) de la 0,31% până la 0,24%. În schimb, nivelul taxei pentru activele bancare de până la 50 de miliarde de forinţi va rămâne nemodificat, la 0,15%. Ministerul ungar al Economiei a subliniat că nivelul taxei pe bănci va scădea şi în 2017, potrivit unei propuneri anterioare.