Ponta confirmă întâlnirea cu ambasadorul SUA

Ziarul BURSA #Politică / 8 august 2012

Ponta confirmă întâlnirea cu ambasadorul SUA

Premierul Victor Ponta a confirmat că s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţinând că a discutat cu acesta despre continuarea colaborării în cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite şi că a fost invitat la o demonstraţie militară americană la Câmpia Turzii. "Este corect. Ambasadorul m-a invitat - mâine va fi la Câmpia Turzii o demonstraţie a forţelor aeriene americane - şi am discutat despre continuarea colaborării noastre în Parteneriatul Strategic. Nimeni nu ia în serios absurdităţile apărute prin România cu ieşirea din NATO, din Uniunea Europeană. Nu este nimeni atât de naiv încât să creadă aceste prostii", a susţinut Ponta, întrebat de jurnalişti dacă s-a întâlnit cu ambasadorul american.

El a adăugat că ministrul Apărării va fi prezent la demonstraţia militară de la Câmpia Turzii.

Surse oficiale au declarat, ieri dimineaţa, că ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, precizând doar că întâlnirea face parte din seria întrevederilor periodice pe care le au ambasadorii cu oficialii români.

Precedenta întâlnire dintre premierul Victor Ponta şi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a avut loc în 2 iulie.

Mark Gitenstein a fost, luni, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde s-a întâlnit cu ministrul demisionar Ioan Rus. Ambasada Statelor Unite a subliniat că Gitenstein se întâlneşte des cu oficialii români, iar vizita de luni, chiar dacă a avut loc în ziua demisiei lui Rus, "nu a fost cu nimic diferită" de celelalte efectuate până în prezent.

Biroul de presă al ambasadei americane s-a limitat doar la confirmarea vizitei lui Mark Gitenstein la MAI, fără a divulga ce anume a discutat diplomatul cu ministrul demisionar.

Ambasadorul american la Bucureşti a urmărit îndeaproape evenimentele politice din ultimele luni şi a făcut apel în repetate rânduri la respectarea independenţei justiţiei române şi a statului de drept.

De altfel, Ambasada SUA a lansat zilele trecute şi un apel la adresa politicienilor români, pe care îi îndemna să lase Curtea Constituţională să ia o decizie "bazată pe principii", în ceea ce priveşte rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui.

"Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară. Este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate", a declarat misiunea diplomatică americană, înainte de anunţul CC privind amânarea validării sau a invalidării referendumului.

Comunitatea evreiască din România, nemulţumită de nominalizarea lui Şova ca ministru

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, citat de site-ul israelian Ynetnews. Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn a declarat pentru site că evreii din România s-au "înfuriat" din cauză că un politician care a făcut unele "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD, la putere) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn.

"Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru", a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. "În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil", a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt "loiali României şi vor coopera cu orice Guvern". "Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a subliniat Simsensohn.

Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". Potrivit site-ului, în pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că "în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană".

Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb