Ponta îşi pregăteşte ieşirea din PSD sau revenirea în fruntea partidului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2017

Ponta îşi pregăteşte ieşirea din PSD sau revenirea în fruntea partidului

Trecut pe linie moartă în PSD de peste un an, fostul premier Victor Ponta a început să facă paşi hotărâţi către ieşirea din partid sau către revenirea la vârf. Izolat de către conducerea partidului, Ponta a rămas cu o singură tribună de la care să-şi exprime în mod constant ideile, pagina personală de Facebook. Într-o intervenţie la postul deţinut de prietenul său "dispărut", Sebastian Ghiţă, Victor Ponta nu a fost deloc prietenos cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Ponta a vorbit despre stilul de a conduce al lui Dragnea, despre greşelile conducerii, punctând că nu a fost consultat în nicio decizie luată după câştigarea alegerilor. Plecarea din partid se conturează puternic, rămâne de văzut dacă fostul premier va reuşi să convingă o parte din foştii colaboratori să-l urmeze, către o eventuală nouă construcţie politică sau către un partid existent. Există însă şi varianta unei "revoluţii interne" şi a schimbării lui Liviu Dragnea. De altfel, poziţii anti-Liviu Dragnea au avut şi alţi membrii ai PSD, existând o "aripă" nemulţumită de deciziile conducerii partidului din ultimele două luni. Trebuie spus că în luna martie este programată o întâlnire a lui Victor Ponta cu miniştrii din cabinetele sale, la Braşov, cu prilejul împlinirii unui an de la înfiinţarea fundaţiei Black Sea Regional Project.

Colaborarea/coabitarea Dragnea - Grindeanu a fost pusă în discuţie de către fostul premier, care a ţinut să precizeze că "nu poate fi bănuit de mare dragoste pentru domnul Dragnea": "La ce le-a folosit (n.r. vizita în SUA)? Americanii au alte preocupări, România este ultima dintre ele. Eu când am fost am fost în vizită oficială cu gardă militară şi marines, nu am fost pentru poze (...) Un avion (n.r. avionul este guvernul) care are doi piloţi are mari şanse să aibă probleme la aterizare. Are o primă problemă cu avionul cu doi piloţi, cu Iohannis care vrea să fie preşedinte jucător. A doua problemă este coabitarea cu partidul. Coabitare în 3, un avion cu 3 piloţi, are toate şansele să se prăbuşească rapid. Cum să se prăbuşească? Nu cu proteste sau cu ordonanţe, motoarele unei ţări sunt economia, investiţiile, fondurile europene, bugetul, încasările la buget, situaţia din energie. Nimeni nu s-a ocupat în aceste doua luni de aceste probleme pentru că nu au putut, săracii. Timpul trece, s-au dus 2 luni, sper să se mai calmeze lucrurile. Grindeanu e singurul care are aceste probleme. Mâine nu sunt medicamente, vin inundaţiile... Nu e treaba lui Dragnea. Sper din toată inima să se ocupe şi să intre în pielea prim-ministrului, să îşi ia manşa. Trebuie cât mai repede să îşi conducă guvernul (...) Îi promisesem domnului Grindeanu că o să ne vedem când vin în ţară. Eu mi-am dat seama că, dacă mă duc la guvern, nu apuc să intru pe poartă, că cineva îl sună pe Dragnea. Ideea că merg eu să mă duc să îi spun lui Grindeanu cum să se bată cu Dragnea nu e adevarată".

Ponta a mai vorbit despre câştigarea alegerilor, comunicare şi manipulare: "O parte importantă din voturile din 11 decembrie a fost dată pentru PSD-ALDE nu doar pentru faimosul program de guvernare şi mai ales pentru încetarea unor abuzuri - "domne, lasă politica cu politica şi noi ceilalţi ne vedem de treburile noastre". Asta însemna că alianţa PSD-ALDE, cu forţa dată de votul oamenilor, cu achitările care au apărut, va face o dezbatere legată de această problemă punctuală. În primul rând, lipsa de asumare. Adică nu poţi să dai pe Iordache, iertaţi-mă, nu crede nimeni, nu cred nici eu. Poate aşa a fost, poate Iordache a stat singur şi a scris ordonanţele, îmi cer iertare. Trebuia să fie domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Grindeanu să spună ziua în amiaza mare: "domne', de aia ne-au votat mulţi oameni (...). Al doilea lucru: explică ce vrei să îndrepţi. Eu am citit de multe ori acea ordonanţă, după ce a fost publicată în presă, cum să vă spun, şi dacă rămânea în vigoare, (...) nu se întâmpla mai nimic, (...) nu era o chestiune prin care să îndrepţi o problemă reală. Şi a treia chestie, dacă zici că e urgenţă, nu poate fi urgenţă în 10 zile, dacă nu-i urgenţă, las-o lege în Parlament. Dacă pui 10 zile, înseamnă că nu-i urgenţă. Nu există urgenţă de 10 zile, urgenţa e de azi. Există o parte importantă din societatea românească care, orice ar fi, în orice situaţie, în orice zi sau noapte, este anti-PSD. Poţi să faci orice. Este un dat, dacă vreţi. Este o parte minoritară, pentru că de aia PSD câştigă alegerile, dar este o parte foarte hotărâtă, foarte hotărâtă. Totuşi, e o nebunie ce se întâmplă după 15 ianuarie, totul pare o hărmălaie aşa, o nebunie şi nimic nu mi se pare mai rău pentru România anului 2017, decât această hărmălaie şi nebunie care au pornit şi care nu par să se termine prea curând. Operaţiunea asta declanşată în ianuarie, cu ordonanţele, cu 13-14, zici că au scris-o ăilalţi. Mă uitam şi mă frecam la ochi. Nu vorbesc în numele PSD pentru că nici nu fac parte din conducerea PSD, nici n-am fost consultat în vreun fel despre decizii, nici n-am fost înştiinţat, le-am aflat ca şi dumneavoastră. Încerc să le înţeleg şi nu mi-e deloc indiferent ce se întâmplă".

După o astfel de ieşire este clar că Victor Ponta nu mai speră la o funcţie în partid sau într-un cabinet PSD, atât timp cât la conducerea acestei formaţiuni se va afla Liviu Dragnea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cel mai bun este deznodamantul intarziat: Ponta sa nu iasa din PSD, dar nici Ponta nici Dragnea sa nu castige cu totul butoanele, ci Ponta si Dragnea sa se muste de 69 si tot pesedistul sa intre la incaierare. Capete-n in gura, geamuri sparte, ţucale deşertate de la balcon, poale-n brau si chiloti in cap. Incurca-i, drace!

    reciclarea gunoaielor

    Se pare cai-a venit mintea la cap; oricum daca mai vrea sa incerce ceva, nu in/cu PSD, cu ei nu mai are nicio sansa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb