Ponta şi Ghiţă, puşi sub control judiciar, într-un nou dosar

Cătălina Vlăsceanu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 septembrie 2016

Victor Ponta

Victor Ponta

Fostul premier, acuzat de complicitate la spălare de bani

Omul de afaceri este acuzat de spălare de bani

---------

Actualizare 21:40 Surse: Fostul preşedinte al CJ Prahova, audiat şi el în dosarul lui Victor Ponta

Fostul preşedinte al CJ Prahova şi fost şef al PSD Prahova, Mircea Cosma a fost audiat şi el de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul fostului premier, Victor Ponta, potrivit unor surse judiciare citate de Stiripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, procurorii l-au întrebat pe Mircea Cosma despre modul în care a ajuns Sebastian Ghiţă pe listele PSD pentru Camera Deputaţilor în 2012.

(G.F.)

--------

Actualizare 20:05 Poliţia a descins acasă la Victor Ponta

Poliţia a descins în această seară acasă la Victor Ponta, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Conform Stiripesurse.ro, chiar Victor Ponta este cel care a apelat la această metodă pentru că nu a vrut să meargă la secţia de poliţie, invocând dreptul la intimitate. În faţa Secţiei 6 de poliţie erau prezenţi, la ora 19:00, zeci de jurnalişti care îl aşteptau pe Victor Ponta.

România TV precizează că poliţiştii au vrut să verifice dacă sunt respectate detaliile controlului judicar instituit de DNA împotriva fostului premier.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:00 Tony Blair: "Suma primită a fost donată integral pentru actele de caritate"

Echipa de comunicare a lui Tony Blair a transmis un răspuns, după ce numele său a apărut într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), precizând că suma pe care fostul premier al Marii Britanii a primit-o a fost donată integral pentru actele sale de caritate.

"Domnul Blair a fost invitat în România să ţină un discurs despre viitorul Europe, la invitaţia fundaţiei Multimedia pentru Democraţie. Suma pe care a primit-o domnul Blair din partea fundaţiei a fost donată integral pentru actele de caritate ale lui Tony Blair", a precizat echipa de comunicare a lui Tony Blair pentru Antena 3.

(G.F.)

--------

Actualizare 19:41 Sebastian Ghiţă, pus şi el sub control judiciar

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus şi el sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în acelaşi dosar în care fostul premier Victor Ponta este acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani, informează un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că omul de afaceri i-a dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-şi asigura un loc eligibil la alegerile din 2012.

În ordonanţele de control judiciar dispuse de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a lui Ghiţă Sebastian Aurelian, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian".

Pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Victor Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi, se mai arată în comunicat.

Procurorii DNA precizează: "În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiţă Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiţă Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte".

Astfel, Sebastian Ghiţă a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de preşedinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din judeţul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro.

DNA notează că, în urma alegerilor, Ghiţă a dobândit calitatea de deputat.

Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:00 Liviu Dragnea: "Nu Ponta este cel care l-a pus pe Sebastian Ghiţă pe liste"

Nu Ponta este cel care l-a pus pe Sebastian Ghiţă pe liste, a declarat astăzi Liviu Dragnea la ieşirea de la Înalta Curte, precizând totodată că fostul premier nu a fost deloc bucuros când a aflat că Sebastian Ghiţă va fi candidat.

"Am aflat din presă o parte din acuzaţii şi ce pot spune este că nu Victor Ponta l-a pus pe Sebi Ghiţă pe listă. Procedura este foarte clară, lista este transmisă de organizaţiile judeţene, a fost un vot în Comitetul Executiv Judeţean, iat apoi toate listele veneau la naţional, iar în final cei 4 lideri semnau pentru procedură ca să fie acceptate listele la Biroul Electoral Central" a afirmat preşedintele PSD. Din câte îmi aduc aminte, Victor nu a fost deloc bucuros când l-a văzut pe Sebi Ghiţă pe listă, dar nu a putut trece peste deciziile din judeţ" a precizat Liviu Dragnea, potrivit B1.ro.

Întrebat dacă punerea sub control judiciar îi va afecta şansele fostului premier de a fi pe liste PSD la alegerile din decembrie, Dragnea a afirma că speră ca acesta să fie dar nu zice mai mult pentru a nu risca să "fie acuzat de primire de foloase necuvenite".

(G.F.)

-------

Actualizare 17:51 Sebastian Ghiţă: "Nu îl cunosc pe Tony Blair"

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat astăzi că nu a dat bani pentru vizita în ţara noastră a fostului premier britanic Tony Blair.

Întrebat de reporteri dacă a dat suma de 220.000 de euro pentru a-l aduce pe fostul premier britanic în ţara noastră, Sebastian Ghiţă a răspuns:"Nu. Nu îl cunosc pe Tony Blair. Nu am avut plăcerea să mă întâlnesc cu dânsul".

Sebastian Ghiţă a mai negat că a dat bani pentru a fi trecut de Victor Ponta pe un loc eligibil pe lista PSD la alegeri. Acesta a spus: "Exclus. O astfel de acuzaţie este extrem de gravă. De mâine, orice preşedinte de partid poate fi acuzat că, în schimbul a te mir ce, a pus pe listă sau a confirmat pe listă, pentru că în perioada USL, când confirmările le făceau domnul Ponta şi domnul Crin (Antonescu - n.r.), candidatura era uninominală în colegii, şi oricum toţi câştigam".

Sebastian Ghiţă a mai declarat: "Două lucruri mă surprind în mod serios. În primul rând, tăcerea şi răbdarea partidelor şi a Parlamentului în faţa ideii că articolul 30 din Constituţie poate fi încălcat cu uşurinţă, într-o Românie pe care o vrem democratică. Scrie acolo foarte clar că oricare dintre noi are dreptul la liberă gândire şi la liberă exprimare, despre orice. Mâine - poimâine, o să ne trezim că jumătate plus unu din membrii Parlamentului primesc control judiciar şi nu se mai pot exprima pe o lege sau pe o procedură. Şi, în momentul ăla, ce ţară şi ce democraţie mai avem noi, când unui om nu îi dai voie să plece? Şi mai este ceva care mă deranjează. Mă deranjează faptul că, auzind pe părinţii mei cum, pe vremea lui Ceauşescu, cereau voie de la Securitate să plece din ţară, aşa am ajuns şi eu să merg şi să cer voie de la Securitate să plec din ţară. Şi chestia asta nu îmi place".

(I.S.)

-----------

Actualizare 15:33 Tăriceanu: "Se încearcă îndepărtarea unor lideri politici înainte de campanie, e cazul lui Ponta"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, despre noul dosar în care este implicat Victor Ponta, că acesta este exemplu al campaniei de îndepărtare a unor lideri politici înainte de începerea campaniei pentru alegerile parlamentare.

"În afară de ceea ce a apărut în public nu ştiu nimic în plus şi ar fi şi nefiresc să stau să comentez acuzaţiile care i se aduc. În preajma campaniilor electorale, am văzut la alegerile locale ce s-a întâmplat, o intervenţie în forţă care a îndepărtat mulţi candidaţi. Se pare că începutul campaniei electorale pentru parlamentare reia acelaşi clişeu de la locale - se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenţi, prin acuzaţii care, după aceea, dacă sunt fondate sau nu, nici nu mai contează. Important este ca ei să fie scoşi din cursă şi cred că acesta este cazul lui Victor Ponta", a afirmat Tăriceanu, la Senat, potrivit unor surse din media.

Întrebat cine beneficiază de o eventuală înlăturare a lui Victor Ponta din cursa alegerilor, Tăriceanu a precizat: "În mod normal, adversarii lui".

Acesta a mai afirmat: "Aveţi impresia cumva că Tony Blair se duce undeva gratuit? Nu, Tony Blair este în momentul de faţă cred că unul din cei mai bine plătiţi oameni politici din lume - se duce şi conferenţiază pe diferite teme de interes public şi pentru acest lucru este remunerat.(...) Şi nu numai în Anglia, ci în toată lumea civilizată, pentru că nu este singurul caz. Şi oamenii politici din Germania sunt în aceeaşi situaţie, şi cei din SUA. Bill Clinton face acelaşi lucru în mod frecvent. Cred că noi suntem într-o perioadă de paroxism. O să mai treacă câţiva ani, lucrurile or să se limpezească şi o să vedem cât de penibili am fost".

(S.A.)

----------

Actualizare 14:49 Ponta va contesta mâine controlul judiciar

Victor Ponta a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că va contesta mâine, la instanţa supremă, decizia de astăzi a DNA prin care a fost pus sub control judiciar.

"Decizia procurorilor a fost următoarea «să nu fac declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţI». Această măsură o voi contesta mâine în faţa judecătorilor de la ÎCCJ! După decizia ÎCCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere şi să îmi demonstrez nevinovăţia!", a scris fostul premier.

Acesta a precizat că nu l-a acuzat nimeni că a primit "220.000 (sau orice altă suma de bani)!".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:03

Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, de către procurorii DNA Ploieşti, în dosarul în care a fost audiat astăzi, potrivit unui comunicat de presă.

Victor Ponta este urmărit penal într-un nou dosar, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Procurorii spun că Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii unui om de afaceri drept candidat într-un colegiu în care exista certitudinea că acesta va câştiga.

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi", se arată în comunicatul citat.

Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, mai arată DNA.

"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", se precizează în comunicat.

În acest context, întreaga activitate a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin nu are loc la iniţiativa partidului, iar opiniei publice să îi fie indusă ideea că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi.

"În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte", mai spun procurorii.

Potrivit acestora, ca urmare a primirii sumei de 220.000 euro, omul de afaceri a fost confirmat de către Victor Ponta, preşedinte al partidului, drept candidat al formaţiunii politice în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova.

În urma alegerilor, omul de afaceri a şi dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar, pe perioada celor 60 de zile în care este valabilă măsura, având interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţarea procurorului/judecătorului competent, de a se apropia şi de a comunica cu anumite persoane şi de a face declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi în cauză.

Procurorii DNA subliniază că, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu uşurinţă în funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.

"În acest context, în condiţiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc în mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democraţiei care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativităţii pe criterii de competenţă profesională şi probitate. Practic orice plată făcută în aceste condiţii constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidaţi într-un colegiu care să asigure obţinerea mandatului este condiţionată de efectuarea acesteia", se mai arată în sursa citată.

(M.I.)

--------

Fostul premier Victor Ponta a fost citat la DNA Ploieşti, într-un nou dosar în care are calitatea de suspect, potrivit Digi24.

Victor Ponta este suspectat de folosirea influenţei pe care o avea ca lider politic.

Fapta ar viza o sumă de bani încasată de Victor Ponta în folosul PSD.

În dosar este vehiculat numele fostului premier britanic Tony Blair. Banii ar fi venit de la o persoană care acceptat să dea o sumă de bani pentru organizarea acestei întâlniri, în schimbul candidaturii într-un colegiu eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

La DNA s-a prezentat şi deputatul Sebastian Ghiţă, citat în acelaşi dosar în care a fost chemat şi Victor Ponta.

Acesta a spus că nu i-a fost comunicată calitatea sub care a fost citat, dar că "după cum i-am văzut pe dânşii acolo la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair şi Obama."

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De unde a venit ordinul?

    1. m.r. ungureanu, ca si isarescu sunt neste cetateni greu de cap care nu pricep ca trebuie sa plece...

      de aici belelele altora. 

    Tariceanule, daca nu stii nimic despre acuzatii si ceea ce a facut concret Ponta,, asa cum singur ai declarat, de ce faci comentarii despre acest subiect? In alta ordine de idei, din ceea ce ai declarat sustii practic ca justitia nu ar trebui sa isi faca datoria inainte de campanii (adica ar trebui sa fie discretionara si sa functioneze,probabil dupa un program stabilit de parlament!!!) In opinia ta de mare om politic si de stat (!?) justitia este de vina pentru abuzurile savarsite de voi si nu voi insiva. Probabil tot justitia este de vina pentru HG cu dedicatie fiscala de pe vremea cand importai autoturisme.

    1. ...ba chiar si-l pun unul altuia la loc.

      Pai ce sa faca si bietul Tariceanu, simte ca-i vine randul si face front comun cu ai de teapa lui. 

      DNA trebuie desfintat,poporul a decis ,Dragnea si Ponta au dreptate.

      Ar trebui un DNA care să abuzeze și bandiții adevărați, ăia pe care DNA-ul lui Kovesi nu-i deranjează nici măcar cu o cercetare.

    Fostul premier, acuzat de complicitate la spălare de bani....... 

    Morala:

    Ce naste din Nastase "soareci mananca". 

    1. Morala desprinsă de realitate este etică imaginativă.

      Practic, ce naște din termopane "pune pe liste". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb