Poroşenko cere Moscovei, să elibereze "imediat" marinarii şi navele ucrainene

V.D.
Internaţional / 26 noiembrie 2018

Petro Poroşenko (sursa foto: Twitter)

Petro Poroşenko (sursa foto: Twitter)

Actualizare - Preşedintele Petro Poroşenko semnează decretul privind instituirea stării excepţionale în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat astăzi decretul privind instituirea stării excepţionale pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de 60 de zile, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forţelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, deşi pentru a intra în vigoare documentul mai trebuie aprobat de către parlament, potrivit Reuters, EFE, dpa şi Canalului tv 112.ua, care citează un comunicat postat pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev.

---------

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut astăzi Rusiei să elibereze "imediat" atât marinarii ucraineni, cât şi navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră, relatează The Associated Press.

Poroşenko a îndemnat totodată la "dezescaladare" în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul ucrainean urmează să analizeze luni o cerere prezidenţială de decretare a legii marţiale.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc în acest incident armat.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi "utilizarea unor arme", acuzând navele ucrainene "că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse" şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat "metodele de bandiţi la drumul mare" ale Ucrainei: "mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune".

Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale.

Tensiunile alimentate de anexarea Crimeei şi acuzaţii ale Kievului cu privire la susţinerea de către Moscova a rebelilor proruşi în războiul din estul Ucranei au escaladat în urma acestui incident.

NATO SUSŢINE DREPTUL DE NAVIGAŢIE AL UCRAINEI ÎN APELE SALE TERITORIALE ŞI ÎNDEAMNĂ RUSIA SĂ ACORDE ACCES NEÂNGRĂDIT

Pe de altă parte, NATO a îndemnat atât Rusia, cât şi Ucraina să dea dovadă de reţinere, după ce Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra navelor ucrainene şi a rănit şase marinari.

Kievul subliniază că navele respectau reglementările internaţionale în timp ce se îndreptau către Marea Azov.

Însă Moscova afirmă că acestea nu au obţinut permisiunea sa să traverseze Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de estul Ucrainei, devastat din 2014 de un război soldat cu peste 10.000 de morţi.

"Îndemnăm la reţinere şi dezescaladare", a declarat o purtoare de cuvânt a NATO, oana Lungescu.

Ea a subliniat că NATO susţine "drepturile de navigaţie (ale Ucrainei) în apele sale teritoriale" şi a îndemnat Rusia "să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional".

NATO a refuzat să precizeze luni dacă ambasadorii statelor se întâlnesc pentru a discuta despre incident, dar a precizat că Alianţa Nord-Atlantică se află în contact cu autorităţile ucrainene.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Eu cred ca domnul presedinte Iohannis sa se intoarca din Franta si sa semneze decretul de razboi cu Rusia privind conflictul international Rusia si Ucraina.Ca si fost procuror sef il voi ruga pe Guvernul Romaniei sa blocheze Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie deoarece Romania,Rusia si Ucraina sunt in razboi.Romania va fi al doilea maidan de razboi civil .

    1. Adânc...România este un maidan sau o mahala, cum îți place)))

    "Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor

    sale." - trebuie sa arate probele ca a obtinut aprobarea, nu sa dea asigurari! Si hotii pot sa dea asigurari ca victimele vroiau sa fie furate! 

    Rusii vor da o lectie crunta restului omenirii daca cineva in Vest isi mai inchipuie ca pot intra in zona vitala a Rusiei lui Petru cel Mare ! Iar romanii sa-si ia adio de la "gogosile" lui Soros, NIMENI din occident nu mai e interesat de Romania ! Imbecili mai sunt unii care mai cred ca ii pot sfida pe rusi... Americanii sunt vai de mama lor, numa' gura e de ei dar depind 100% de rachetele rusiloe sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala... Iar unii dintre cei saraci cu duhul se "inchina"la mascariciul Elon Musk, ca cica pleaca pe Marte ... Duca-se invartindu-se.... :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb