Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat, azi, dispus să convoace un referendum pe tema modelului statal al Ucrainei, alegătorii urmând să aleagă între un stat unitar şi unul federal, el vorbind în acest context despre viitoarea reformă constituţională, potrivit site-ului TheGuardian.
Poroşenko a făcut această declaraţie în faţa Comisiei Constituţionale create în vederea revizuirii legii fundamentale. Reforma constituţională este unul dintre punctele incluse în acordul de pace de la Minsk. Documentul prevede participarea tuturor regiunilor la reforma constituţională, dar guvernul de la Kiev consideră că liderii proruşi din provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt ilegitimi, apreciind totodată că alegerile în aceste provincii trebuie organizate conform legislaţiei ucrainene, ceea ce separatiştii nu acceptă.
În ceea ce priveşte ideea federalizării, preşedintele Poroşenko a caracterizat-o drept "un fel de infecţie ce ameninţă toată Ucraina pentru a-i distruge unitatea de care a dat dovadă în timpul războiului".
El a susţinut în continuare că "Ucraina a fost, este şi va fi un stat unitar, întrucât aproape 90% din populaţie este împotriva" modelului de stat federal.
Preşedintele Ucrainei i-ar fi propus lui Vladimir Putin în în cadrul dialogului "în format normand" care a avut loc pe 12 februarie la Minsk, să "ia" Donbassul, însă, liderul de la Kremlin a refuzat oferta, scrie varianta în rusă a publicaţiei Forbes, citată de site-ul deschide.md.
În replică preşedintele rus a declarat: "Ai căpiat? Nu am nevoie de Donbass. Dacă voi nu aveţi nevoie de această regiune, oferiţii independenţa", potrivit site-ului deschide.md.
Putin a mai declarat că Poroşenko nu va oferi independenţă regiunii deoarece, în acest caz, Kievul va trebui să achite pensiile şi salariile populaţiei din Donbass şi să restabilească sistemul bancar.
Potrivit Forbes, Putin a făcut publică propunerea omologului său ucrainean în cadrul unei întrevederi cu oamenii de afaceri din Rusia desfăşurată pe 19 martie.
"Poroşenko a propus Rusiei să subvenţionze Donbassul, în timp ce Putin a declarat că acest subiect poate fi discutat doar în cazul în care regiunea va intra în componenţa Rusiei. În cazul în care Donbassul este o parte a Ucrainei, toate plăţile trebuie efectuate de partea ucraineană", mai notează publicaţia.
La întâlnirea cu oamenii de afaceri Putin a mai afirmat că acordurile semnate la începutul lunii februarie la Minsk vor fi respectate, totodată, acesta a atenţionat oamenii de afaceri că sancţiunile vor fi de durată.
Propunerile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina au fost elaborate în cadrul dialogului în "format normand" desfăşurat la Minsk. Documentul prevede încetarea focului în regiunile Doneţk şi Lugansk începând cu 15 februarie. Părţile beligerante au fost obligate să retragă armamentele grele de la linia frontului la o distanţă de minim 25 km.
1. Forbes, nu se poate
(mesaj trimis de Cristi C în data de 06.04.2015, 23:05)
Ce faci? Păi aveam un fir narativ de Putin cuceritorul, care vrea terenuri ca băsescu. A pus ochii pe gurile cuiva, vrea Moldova, vrea tot. Se va opri la Paris.
Ha Ha Ha, râd în gura mare. Dar, rămâne să ne întrebăm de ce Forbes lasă la vale către publicul ucrainian faptul că șeful lor târguia bucăți de teritoriu cu "inamicul public și subomul, Hitler". Premierul în US cerând arme spunea că vrea să cucerească totul.
Propaganda vestică se spulberă. Și pare că optica occidentală se schimbă față de ucrainieni.
2. Foarte bine, si in UE la fel...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 07.04.2015, 14:50)
Pai da, sa faca referendum, ca si in UE o sa se faca apoi la fel, pe urma sa vezi ce faramitare de state prin Spania, Italia, Franta, Germania de ce nu?