PORTUGALIA: Preşedintele întârzie să desemneze un premier, după căderea coaliţiei de centru dreapta

Ioana Dogaru
Internaţional / 17 noiembrie 2015

Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, presat din toate părţile să desemneze un nou guvern după căderea coaliţiei de centru dreapta, a lăsat luni să se înţeleagă că nu se va grăbi în acest sens, scrie AFP.

Cu prilejul unei vizite efectuate în insula portugheză Madeira, preşedintele Silva a declarat că intenţionează "să strângă mai întâi un maxim de informaţii din partea celor care cunosc realitatea socială, economică şi financiară".

Anibal cavaco Silva a adăugat că va căuta să definească "liniile care permit menţinerea unei traiectorii de creştere economică" şi "accesul la pieţele financiare", pe care viitorul guvern, "oricare va fi", va trebui să le respecte.

O alianţă inedită a Partidului Socialist cu stânga radicală a dus marţi la căderea guvernului minoritar de dreapta rezultat din alegerile legislative de la 4 octombrie. Liderul PS, Antonio Costa, revendică în prezent locul premierului demisionar, Pedro Passos Coelho.

Anibal Cavaco Silva, un conservator, nu şi-a ascuns niciodată reticenţa în numirea unui guvern susţinut de Partidul Comunist şi Blocul de Stânga, informează AFP.

Preşedintele ar putea lăsa în funcţie unui guvern de dreapta "de gestiune" în aşteptarea unor noi alegeri, organizate cel mai devreme în luna iulie.

Anibal Cavaco Silva a reamintit că el însuşi s-a aflat "timp de cinci luni în fruntea unui guvern de gestiune" în 1987, după ce a fost pus în minoritate în parlament. Ulterior, el a câştigat alegerile anticipate şi a fost menţinut în funcţie.

Marcelo Rebelo de Sousa, candidat favorit la alegerile prezidenţiale din ianuarie, a cerut însă duminică "o decizie rapidă" pentru a evita ca ţara să rămână paralizată din cauza blocajului politic.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb