Posibilitatea de a cumpăra ieftin acţiuni TLV se apropie de sfârşit

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2006

Unii dintre acţionarii "Banca Transilvania" nu au dispus de tot numerarul necesar subscrierii de acţiuni TLV, mai ales dacă a fost nevoie de sume mai mari. Pentru că au avut experienţa anului trecut, când, pentru a asigura subscrierea, s-a vândut mult, preţul scăzând mai mult decât echivalentul creşterii de capital, în acest an acţionarii au fost mai prevăzători. Unii au vândut acţiuni atunci când erau la preţ. Fie au vândut acţiuni TLV în proporţie de 2 - 3,5 % din pachetul de acţiuni TLV disponibil, fie alte acţiuni înainte de data de înregistrare renunţând la dividende (post factum cea mai bună decizie, dacă au avut şi alte acţiuni), dar au fost destui care au rămas să rezolve problema vânzând acţiuni TLV în perioada de subscriere. Unii au ales să vândă în primele zile, alţii spre ultimele. Teoretic, ultima zi în care un acţionar a putut să vândă a fost ieri, dacă are cont la banca custode a SSIF-ului cu care lucrează şi relaţia sa cu acesta este aşa de bună încât să primească banii în cont în aceeaşi zi. În caz contrar această ultimă zi utilă a fost luni, sau chiar vineri. Că este aşa, adică prea puţini acţionari s-au lăsat pentru ultima zi, s-a văzut. Vineri 23 iunie, preţul acţiunilor TLV a urcat până la 0,9 - 0,95 RON pe linia de cotaţii. Asta în condiţia în care pe parcursul săptămâ-nii trecute preţul s-a menţinut la nivelul de 0,86 - 0,87 RON, cu un minim pe scurt timp de 0,855 RON şi maxime asemenea de 0,88 RON.

Mă aştept ca de astăzi să nu mai avem nici accidental tranzacţii sub 0,9 RON şi până la sfârşitul săptămânii să se atingă chiar 0,95 RON. După aceea, evoluţia preţului acţiunilor TLV se va înscrie pe trendul normal, cu creşteri lunare de 10% - 20%. Pentru lunile luate ca bază de calcul pentru preţul de conversie al obligaţiunilor, respectiv august, septembrie şi octombrie, preţul mediu ponderat se va afla după aprecierea mea între 1,1 şi 1,2 RON, iar limitele între 1,0 şi 1,3 RON. Aşa că se poate spune că raiul (posibilitatea de a cumpăra ieftin acţiuni TLV) se apropie de sfârşit, dacă nu cumva s-a şi terminat. În condiţia în care toate, sau aproape toate acţiunile au dat mai multe dureri de cap decât satisfacţii în aceste ultime două luni, ba chiar şi în cele viitoare, singura acţiune care a dat şi dă satisfacţie, dar mai ales încredere este TLV. În plus, rezultatele băncii pe primul trimestru (sigur şi în aprilie şi mai) sunt excelente, mult superioare mediei celorlalte bănci. De aceea sunt sigur că nu greşesc în apreciere. Acţionarii existenţi vor renunţa din ce în ce mai greu la acţiunile lor, sau numai în cazuri de strictă necesitate, iar cei care nu au, vor fi nevoiţi să bage mâna mai adânc în buzunar pentru a avea.

NOTA: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb