POST-BREXIT: La summitul G7, liderii UE vor transmite Londrei că trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord

G.U.
Internaţional / 10 iunie 2021

La summitul G7, liderii UE vor transmite Londrei că trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord

Liderii principalelor instituţii ale Uniunii Europene îi vor transmite premierului britanic Boris Johnson la summitul G7 că Londra trebuie să pună în aplicare Protocolul privind Irlanda de Nord, document convenit de UE şi Regatul Unit, şi să nu facă modificări în mod unilateral, informează Reuters, citat de Agerpres.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că protocolul este ''unica soluţie'' pentru a se putea evita o ''frontieră dură'' pe insula Irlanda şi că ea încă vede ''lacune fundamentale'' în implementarea documentului de către britanici.

''Vom discuta despre asta într-o întâlnire trilaterală la Cornwall. Suntem decişi să facem totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea pe insula Irlanda. Este important să existe un respect profund faţă de protocol'', a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă.

Aceasta a adăugat că atât UE, cât şi Regatul Unit au subscris la un mecanism de soluţionare a disputelor, ce include posibile măsuri de remediere, dar nu a precizat la ce acţiune concretă poate recurge Bruxellesul dacă britanicii nu respectă protocolul, notează sursa citată.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document care include Protocolul privind Irlanda de Nord.

Acest protocol reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb